Sziasztok!
Csak érdekességként írom meg, hogy pont 3 fázis bevezetés közben vagyok, most még 1x 32A van.
A vill. szerelő mindenáron meg akar győzni arról, hogy a számítógépek nem fogyasztanak sokat.
Pedig kinyomtatott táblázatot mutogatok neki, meg hát mondom, nyáron 2x már lecsaptuk a főbiztosítékot nem véletlenül bővítek.
Majd rájön.
Addig el nem engedem amíg szépen el nem osztja nekem a fázisokat, hogy jusson energia mindenhova.
3x16A lesz első körben. Ennek a bővítési díja ~73E ft volt az ELMŰ felé, amperenként 4572 fizetendő.
Nálam jelenleg 1x16 amper van és az 1800w-os állandó fogyasztásom mellett még belefér egy nagyteljesítményű fogyasztó 1-2 órás használata.(2kw mosó vagy mosogatógép.)Viszont nemrég cseréltem a mellék/lakáselosztó kismegszakítóit és kötöttem be normálisan a korábbi szerelő hanyag munkáját.ETI kismegszakítókat használtam , a rigekhez B16 -ot raktam. A fő kismegszakító az óránál egy ősrégi bakony művek B16.Az volt a lakáselosztóban is, de gondoltam, ha már kötözgetek, akkor kap egy normális elosztódobozt és márkás kismegszakítót.Itt jön a lényeg:
Amikor bekötöttem az ETI-ket és üzem alá helyeztem a rendszert azonnal lecsapott a rigekhez kötött megszakító.Nyomozás után rájöttem, hogy minden a legnagyobb rendben van bekötve , ezért kihúztam a rigeket a konnektorból.A fő megszakítót felkapcsolva nem oldott le az ETI sem ennek hatására. Majd , ha újra lekapcsoltam a biztosítékot, a jelenség ugyanaz maradt.Mindig lecsapott ez új ETI. Töprengés és utánajárás után megvilágosodtam, hogy a tápoknak főleg az aktív pfc védelemmel ellátottaknak nagy az indítóáramuk. Mivel nekem 4db nagyteljesítményű tápom van 750-850W, ezért hirtelen amikor megkapják a betápot, míg a pufferkondik fel nem töltődnek ,nagy áramot vesznek fel. (In rush current)Lekapcsoltam a tápok hátoldalán a kapcsolókat , kismegszakító le, majd felkapcs és a tápokat sorra egyenként bekapcsoltam.Nem kellett várnom a kapcsolások között , ahogy kapcsoltam az elsőt már kapcsoltam is a következőt.Ekkor a megszakító teljesen korrektül viselkedett felkapcsolva maradt.Elviekben használhatna az ember C jelű kismegszakítót ennek kivédésére.Nálam most maradt az egyenkénti kapcsolgatás.Próbáltam a tápokat más sorrendben is és egyenként is, hátha valamelyik táp hibás. A tápok EVGA márkák. A minőségi tápokban használnak az In rush jelenségre különféle megoldású áramköröket, most vagy az van, hogy az EVGA ebben gyengélkedik vagy ténylegesen ez nagyteljesítményű tápok sajátossága (több darab 1 kismegszakítón).
Gondoltam megosztom , hátha más is találkozott már ezzel és nem értette a mikéntjét vagy érdekli a dolog.