Author Topic: Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek  (Read 152037 times)

Offline DrPascal

  • Nagyokos
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #60 on: December 13, 2016, 11:58:28 AM »
Valaki üzemeltet esetleg RIG-et éjszakai áramról? Ezzel lehetne egy cseppet spórolni. Vannak már automata átkapcsolók (ha van éjszakai áram akkor arról üzemel). Ugye itt a galiba azzal van hogy pár microsecig még átkapcsol nincs áram így a gép leállna. Ez szünetmentessel kiküszöbölhető szerintem. Vagy valakinek más ötlete?

A vezérelt áram -úgy tudom- hivatalosan csak fixen bekötve használható, pl. bojler, hőtárolós konvektor...
Ezt egy jó villanyszerelő megoldja, és a szünetmentes pedig tökéletes az esetleges kimaradás áthidalására.

Offline DrPascal

  • Nagyokos
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #61 on: December 15, 2016, 11:18:23 AM »
Ez is egy jó alternatíva:
http://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/kolink/continuum-1200w-kl-c1200pl-p347468538/

Elég jó a teszteredménye is:
http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/kolink-continuum-1200w-psu-review/

Magyarországon 2 év garancia, Angliában 5 évet adnak...

Offline qwe92

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 70
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #62 on: December 17, 2016, 10:06:41 PM »
Valaki üzemeltet esetleg RIG-et éjszakai áramról? Ezzel lehetne egy cseppet spórolni. Vannak már automata átkapcsolók (ha van éjszakai áram akkor arról üzemel). Ugye itt a galiba azzal van hogy pár microsecig még átkapcsol nincs áram így a gép leállna. Ez szünetmentessel kiküszöbölhető szerintem. Vagy valakinek más ötlete?
A szünetmentesnek is van pár milliomod másodperc átállási ideje (de inkább 20 ezredmásodperc ami megfelel az 50Hz 1 periódusidejének = 1 kis szinusz hullám de ez tényleg maximum mert hamarabb nem érzékeli hogy nincs áram ELVILEG)
nem ez miatt kell aggódni hanem az elmű miatt.
 Berejted egy régi bojlerbe a gépeket és a másik mellé rakod :) (csak poén)
de a régi bojler nem rossz megoldás csak világítson rajta a (glimmlámpa) az a piros fény és a gépek meg menjenek olyan szünetmentesről ami ki tudja szűrni a rigek hullámzó áramfelvételét (mivel elég pontosan vesz fel egy bojler cekásza)
« Last Edit: December 17, 2016, 10:09:39 PM by qwe92 »

Offline Dàvid

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 98
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #63 on: December 18, 2016, 10:00:44 PM »
Valaki üzemeltet esetleg RIG-et éjszakai áramról? Ezzel lehetne egy cseppet spórolni. Vannak már automata átkapcsolók (ha van éjszakai áram akkor arról üzemel). Ugye itt a galiba azzal van hogy pár microsecig még átkapcsol nincs áram így a gép leállna. Ez szünetmentessel kiküszöbölhető szerintem. Vagy valakinek más ötlete?
A szünetmentesnek is van pár milliomod másodperc átállási ideje (de inkább 20 ezredmásodperc ami megfelel az 50Hz 1 periódusidejének = 1 kis szinusz hullám de ez tényleg maximum mert hamarabb nem érzékeli hogy nincs áram ELVILEG)
nem ez miatt kell aggódni hanem az elmű miatt.
 Berejted egy régi bojlerbe a gépeket és a másik mellé rakod :) (csak poén)
de a régi bojler nem rossz megoldás csak világítson rajta a (glimmlámpa) az a piros fény és a gépek meg menjenek olyan szünetmentesről ami ki tudja szűrni a rigek hullámzó áramfelvételét (mivel elég pontosan vesz fel egy bojler cekásza)

Meg kell határozni egy fogyasztást, amilyen bojler van a piacon és a rigek fogyasztása még ezalatt van, majd csinálni kell egy ügyes kapcsolást ami méri a rigek fogyasztását és a két érték közti különbségnek megfelelően elkezd vezérelni egy fűtőszálat vagy ami jólesik.  :D
...
(csak viccelek)

Vagy bedugni őket a konnektorba és nyugodtan aludni.

Offline Mr Brown

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 33
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #64 on: December 18, 2016, 10:19:27 PM »
Igen komoly problémával küzködök már 2 napja. Megkaptam a 3-ik 470-as kártyámat de a gépem egyfeszt indul újra. Pár perc használat után semmi figyelmeztetés nélkül újraindul mintha megnyomám a reset gombot.Ha csak 2 kártyát használok gond nélkül müködik a rendszer. A tápom elméletileg birnia kell. A kábelek cserélyén túl vagyok.

Offline kidface

  • Moderátor
  • Bölcs Bölény
  • ********
  • Posts: 1153
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #65 on: December 18, 2016, 11:22:08 PM »
Igen komoly problémával küzködök már 2 napja. Megkaptam a 3-ik 470-as kártyámat de a gépem egyfeszt indul újra. Pár perc használat után semmi figyelmeztetés nélkül újraindul mintha megnyomám a reset gombot.Ha csak 2 kártyát használok gond nélkül müködik a rendszer. A tápom elméletileg birnia kell. A kábelek cserélyén túl vagyok.
Ezzel a márkával meg nem találkoztam

Offline CryptoMan

  • Kisokos
  • ***
  • Posts: 177
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #66 on: December 19, 2016, 08:50:43 AM »
Igen komoly problémával küzködök már 2 napja. Megkaptam a 3-ik 470-as kártyámat de a gépem egyfeszt indul újra. Pár perc használat után semmi figyelmeztetés nélkül újraindul mintha megnyomám a reset gombot.Ha csak 2 kártyát használok gond nélkül müködik a rendszer. A tápom elméletileg birnia kell. A kábelek cserélyén túl vagyok.
Ezzel a márkával meg nem találkoztam

Offline Fagyi Zoli

  • Moderátor
  • Törekvő
  • ********
  • Posts: 97
    • View Profile
    • Fagyi Zoli Videók
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #67 on: December 19, 2016, 06:02:31 PM »
Akkor most jön az a kérdés, ami még nem volt, vagy ha igen, akkor figyelmetlen vagyok :P
Hogy oldom meg a két tápos riget?
Láttam másoknál, hogy 3 kari az 1-es tápon, 3 kari a kettesen és szépen megy.
1 táp= alaplap+ssd+3 kari
2 táp= 3 kari

Ha jól értelmeztem az eddig talált infókat, akkor
1-es táp szokványosan bedugdosva.
2-es táp alaplapi csatiján zöld és egy fekete összekötése (zöldtől a harmadik fekete) kapcsolóval.
és a két táp föld összekötése, pld: a két tápház összekötése vezetékkel (legyen sárga zöld :) a rögzítő csavarhelyekre 1-1 csavarral odafogatva.

De lehet, hogy nem így kell és akkor valaki segít, hogy mit tudok rosszul :) 
« Last Edit: December 19, 2016, 06:07:02 PM by Fagyi Zoli »
Nem mindig a tapasztalat a helyes információ forrás!
Pld: A PC füsttel működik, mert ha kijön belőle a füst, akkor nem működik tovább!

Offline kidface

  • Moderátor
  • Bölcs Bölény
  • ********
  • Posts: 1153
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #68 on: December 19, 2016, 06:13:23 PM »
Akkor most jön az a kérdés, ami még nem volt, vagy ha igen, akkor figyelmetlen vagyok :P
Hogy oldom meg a két tápos riget?
Láttam másoknál, hogy 3 kari az 1-es tápon, 3 kari a kettesen és szépen megy.
1 táp= alaplap+ssd+3 kari
2 táp= 3 kari

Ha jól értelmeztem az eddig talált infókat, akkor
1-es táp szokványosan bedugdosva.
2-es táp alaplapi csatiján zöld és egy fekete összekötése (zöldtől a harmadik fekete) kapcsolóval.
és a két táp föld összekötése, pld: a két tápház összekötése vezetékkel (legyen sárga zöld :) a rögzítő csavarhelyekre 1-1 csavarral odafogatva.

De lehet, hogy nem így kell és akkor valaki segít, hogy mit tudok rosszul :) 

Lehet venni az ebay-en kulon erre csatit. Ossze tudod kotni vele a ket tapot
http://www.ebay.co.uk/itm/Pro-24-Pin-Male-to-Female-Dual-PSU-Power-Supply-Cable-PC-ATX-Motherboard-Adapter-/261934504230?hash=item3cfc835926:g:jdYAAOSw~gRVgl68
De lenyegeben ez is csak azt csinalja amit irtal. Eleg csak a ket tap Zold kabeljet es barmely fekete test kabeljet osszekotni es akkor egyszerre fognak indulni!  ;D

Offline Zorg33

  • Nagyokos
  • ****
  • Posts: 330
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #69 on: December 19, 2016, 07:20:13 PM »
Ez is le volt mar irva korabban.
A foldek ossze vannak kotve a 220v halozatodon es a pc-n keresztul is, tehat nem kell kulon kotozgetni semmit.
A lenyeg hogy ne kozositsd a ket tap 12V agat, mert abbol baj lesz.
Ennek elkerulesenek modjai:
1. Ha asrock Btc pro lapba csak ugyanarrol a taprol dugj be molexet amirol az atx csatit is hasznalod.
Tehat alaplapba csak egy taprol dugj be csatikat.
2. Betapos szalagkabeles risert csak akkor etethetsz a masodlagos taprol, ha a 12V agakat kivagtad a szalagkabelbol, amik az alaplap fele mennek.
Usb riserrel nem tud lenni ilyen problema, mert azon nincs bekotve tapellatas.

Offline Fagyi Zoli

  • Moderátor
  • Törekvő
  • ********
  • Posts: 97
    • View Profile
    • Fagyi Zoli Videók
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #70 on: December 19, 2016, 09:12:05 PM »
Ez is le volt mar irva korabban.
A foldek ossze vannak kotve a 220v halozatodon es a pc-n keresztul is, tehat nem kell kulon kotozgetni semmit.
A lenyeg hogy ne kozositsd a ket tap 12V agat, mert abbol baj lesz.
Ennek elkerulesenek modjai:
1. Ha asrock Btc pro lapba csak ugyanarrol a taprol dugj be molexet amirol az atx csatit is hasznalod.
Tehat alaplapba csak egy taprol dugj be csatikat.
2. Betapos szalagkabeles risert csak akkor etethetsz a masodlagos taprol, ha a 12V agakat kivagtad a szalagkabelbol, amik az alaplap fele mennek.
Usb riserrel nem tud lenni ilyen problema, mert azon nincs bekotve tapellatas.

Vissza olvastam, de nem találtam a leírást.
De azért köszönöm, hogy még egyszer leírtad. Sokat segített :)
Nem mindig a tapasztalat a helyes információ forrás!
Pld: A PC füsttel működik, mert ha kijön belőle a füst, akkor nem működik tovább!

Offline qwe92

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 70
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #71 on: December 19, 2016, 09:49:43 PM »
Valójában megoldható lenne 2 táp minden feszültségét össze hangolni, kell csinálni egy külön panelt amin van egyenirányítás (hogy a két táp ne hason vissza egymásra). Viszont ez miatt mivel esne a feszültség 2x0,7 volttal kell egy step up konverter ami 12 v vagy 5v vagy 3,3v-ot csinál persze nem árt egy pár százezer uf-os kondenzátor az elejére (az egyenirányítás után) meg a végére.
Egy ilyen áramkör pár 10ezer forint lenne a terhelés nagysága miatt.
Viszont nem vagyok hajlandó megtervezni (bár van az a pénz :)

Bár lehet egyszerűbb megoldás a feszültségeget sorosan kötni pl (12v+12v, 5v+5v, 3,3v+3,3v)
és készíteni egy áramban megfelelő feszültség csökkentő áramkört pl 12+12=24/2=12v de ez valószínűleg sokkal rosszabb hatásfokú lenne.
« Last Edit: December 19, 2016, 09:58:53 PM by qwe92 »

Offline Zorg33

  • Nagyokos
  • ****
  • Posts: 330
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #72 on: December 20, 2016, 08:28:41 AM »
Teljesen felesleges, ha nehany egyszeru szabaly betartasaval elkerulheto a baj.
Egyebkent arra kivancsi lennek hogy multirail tapokban ez hogyan van megoldva?
Ott is van valami fesz kiegyenlito elektronika vagy egyszeruen az alkatreszek azonossagabol adodik hogy a 12V agak azonos feszt adnak le.
Ugye hivatalosan nem figyelmeztetnek hogy ne koss be ket kulon 12V railt ugyanabba az aramkorbe.


Offline kidface

  • Moderátor
  • Bölcs Bölény
  • ********
  • Posts: 1153
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #73 on: December 20, 2016, 08:54:24 AM »
Teljesen felesleges, ha nehany egyszeru szabaly betartasaval elkerulheto a baj.
Egyebkent arra kivancsi lennek hogy multirail tapokban ez hogyan van megoldva?
Ott is van valami fesz kiegyenlito elektronika vagy egyszeruen az alkatreszek azonossagabol adodik hogy a 12V agak azonos feszt adnak le.
Ugye hivatalosan nem figyelmeztetnek hogy ne koss be ket kulon 12V railt ugyanabba az aramkorbe.


Biztos hogy van valami ami kiegyenlíti, különben rengetegen küldenék vissza őket mert szetvagta az alaplapot stb
« Last Edit: December 20, 2016, 08:59:32 AM by kidface »

Offline qwe92

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 70
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #74 on: December 20, 2016, 09:18:47 AM »
Nem szükséges a kiegyenlítő elektronika elég ha a kimeneti 12v on nem jut vissza feszültség (hogy a két táp ne nyírja ki egymást visszatöltéssel)vagyis a kimenetek valószínűleg egyenirányítva vannak. (alaplapot meg nem hiszem hogy kinyírná még ha 13v lenne a 12v helyett ott inkább a fesz csökkenés a gond) elég védelem van benne itt mindig a táp volt a kérdés.

Offline PeetHunBp

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 37
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #75 on: December 20, 2016, 10:00:58 AM »
Az Én első tápom
Super Flower Leadex Platinum 2000W 80Plus ezt 89 eFt-ért vettem és mind méretben, mind csatlakozók számát tekintve tökéletes 7 kártya meghajtására....
utána kerestem az olcsóbb megoldást és rátaláltam az
ENERMAX MaxRevo 1600W Moduláris 80Plus Gold tápra, ami árban már jobb 59 eFt volt és szintén kielégíti a 7 kártyás gép igényét....
majd kezdtem utána járni a két tápos megoldásnak így találtam a
Zalman ZM700-LX 700W tápot, amiben 4 db 6+2 pines csati van és árban is szerintem a legjobb 18.790-ért jutottam hozzá és már több gépemben ezt használom......

Mindegyik teszi a dolgát igaz még csak 1-2 hónapja üzemelnek a nap 24 órájában, de meglátjuk.....

Offline qwe92

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 70
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #76 on: December 20, 2016, 11:28:46 AM »
Ahhoz képest hogy max 1300watt kell 7 kártyára meg a gépre, kicsit durva volt a 2000watt bár azt használhatnád 2x7 kártyára is mivel zekkel kb 1900wattot enne a kettő gép.

Offline cryptominer

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 83
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #77 on: December 20, 2016, 12:47:39 PM »
http://www.ebay.co.uk/itm/PC-Desktop-ATX-24Pin-Dual-PSU-Power-Supply-Sync-Starter-Extender-Cable-Connector/371729336120?_trksid=p2047675.c100623.m-1&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D38661%26meid%3Df223ea4c7ec5484195fea9e4edcda417%26pid%3D100623%26rk%3D3%26rkt%3D6%26sd%3D261934504230


na ez hogy működhet ! ha jól értelmezem akkor bedugod az ATX et meg 1 Molex-et a 2 es tápról és rákötöd a "követendő" tápra a sata kábelt vagy a molex et nem értem pontosan villanyból nem vagyok jó :D

Offline qwe92

  • Törekvő
  • **
  • Posts: 70
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #78 on: December 20, 2016, 02:19:16 PM »
Ez ugyan azt tudja mint a kábeles verzió leírás fordítóval allis verzióé:
Lehetővé teszi két tápegységek való csatlakozáshoz egy számítógép
Mindkét tápegységek bekapcsol, egy időben fut egy alaplap
A szép az hogy nem írja le hogy használd :)

Offline DrPascal

  • Nagyokos
  • ****
  • Posts: 329
    • View Profile
Re:Elektromosság, Tápegység, Amperek és Wattok, meg a vezetékek
« Reply #79 on: December 20, 2016, 07:36:22 PM »
Eccerű gyerekek!
Az egyik táp alaplapi csatia az alaplapba a másiké ebbe.
Amelyik az alaplapot táplálja abból kell a kütyübe molex v. sata v. floppy kábelt gyugni. Amikor áramot kap,
akkor rövidzárat csinál a másik táp alaplapi csatiján a zöld szál és egy test között, és már indul az is.