A mi poolunk! :) https://monero.hunpool.eu/# 1% fee!!!

Indította pooladmin, január 01, 2017, 03:34:41 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 1 Vendég van a témában

zenetibi

Idézetet írta: drizzt_do_urden Dátum január 05, 2017, 10:51:53 DÉLUTÁN
hatha 5 nap alatt kereshettem volna 6 monerot...de kerestem 2.4 -et akkor vesztesegem volt-e?

2 nap alatt 1 riggel kerestem 1.15 XMR-t

Zorg33

srácok. A miningnak meg van az egzakt matematikai háttere.

Itt baromi részletesen le van írva:
http://organofcorti.blogspot.hu/2015/07/faq-bitcoin-mining-and-luck-statistic.html

Ez a lényeg:
"Wait about one hundred blocks and income will be around +/- 20% of expected."

Tehát 100db (a pool által) talált blokk után áll be 80-120% közé a pool luck átlaga.

Sajnos minimum ennyi blokkot kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a pool valóban a kellő mennyiségű blokkot találja-e.
De még ekkor is relative kis pontossággal lehet erre válaszolni.
A pontos válaszhoz akár 500-1000 blokkot is ki kell várni.
Ha pedig napi 1 blokk van, akkor ez 2-3 év...

headway

Talán egyszer eljut a célig ;)
Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 10:58:09 DÉLUTÁN

http://organofcorti.blogspot.hu/2015/07/faq-bitcoin-mining-and-luck-statistic.html

Ez a lényeg:

Tehát 100db (a pool által) talált blokk után áll be 80-120% közé a pool luck átlaga.

Sajnos minimum ennyi blokkot kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a pool valóban a kellő mennyiségű blokkot találja.

Bob

Idézetet írta: zenetibi Dátum január 05, 2017, 10:02:08 DÉLUTÁN
https://www.youtube.com/watch?v=ZPtAllkRH7I&t=2s
Tanuljatok.
A videóban a srác azt mondja, hogy a blokk a tranzakciókat és az előző blokk hash-sét tartalmazza.
Én úgy tudom, hogy ezeken kívül még tartalmaz egy részt, ahova a bányászok kódokat próbálnak behelyezni. És amelyik bányásznak sikerül olyan kódot belehelyeznie, amivel a teljes blokk hash-se megfelel a kívánt nehézségnek, az a bányász beleteheti a blokkba azt a tranzakciót, amivel saját számlájára utalja a blokkért járó jutalmat.
(Bányászon a szólóban bányászót értem.)

sebajtóbiás

Írok még én is pár okosságot :D
Nyilván ugyanannyit kellene hozzon a kis pool is, mint a nagy, a kérdés hogy mennyi idő elteltével lesz ez látható. Amint látszik, 3 nap ehhez kevés volt. A nagy pool viszonylag folyamatosan tud fizetni, a kicsi pedig hol ritkábban, hol gyakrabban (lucktól függően). És ez a kiszámíthatlanság okozza a "problémát". Ugyanis van még egy fontos paraméter, a coin aktuális ára. Az XMR jelenleg sokat ér, ezért ha csak késve kapom meg amit bányásztam (pl. 3 napnyi bad luck miatt), és közben leesik az értéke, akkor valóban veszítek rajta, BTC vagy USD-ben kevesebb lesz a bevételem.

Szóval szerintem aki rögtön el is adja a bányászott érméit, annak valószínűleg tényleg a nagy pool érheti meg jobban, a kicsi inkább azoknak lesz jó, aki gyűjtögetni szeretne és hosszabb távon gondolkodik.

Zorg33

Idézetet írta: Bob Dátum január 05, 2017, 11:01:38 DÉLUTÁN
Tanuljatok.
A videóban a srác azt mondja, hogy a blokk a tranzakciókat és az előző blokk hash-sét tartalmazza.
Én úgy tudom, hogy ezeken kívül még tartalmaz egy részt, ahova a bányászok kódokat próbálnak behelyezni. És amelyik bányásznak sikerül olyan kódot belehelyeznie, amivel a teljes blokk hash-se megfelel a kívánt nehézségnek, az a bányász beleteheti a blokkba azt a tranzakciót, amivel saját számlájára utalja a blokkért járó jutalmat.

Igen, van egy "dummy" tranzakció, amit nonce-nak hívnak és a a bányászat arról szól, hogy eltaláld azt a nonce értéket, amivel az egészből számolt hash értéke a  megadott tartományba esik. Ennek a céltartománynak a szűkítésével állítódik a difficulty.
Több ilyen helyes érték is létezik az épp adott tranzakcióhalmazhoz. Ha nagyjából egyidőben több pool/bányász is talál megoldást, akkor versenyhelyzet alakul ki és az nyer közülük, akinek a megoldása hamarabb terjed szét a hálózaton (és persze átmegy az ellenörzésen is).

A block reward pedig onnan jön, hogy a bányász/pool beteszi a saját címét is a block jutalommal a tranzakciók listájába.
Így születnek az új coinok.
Utána a pool ezt a jutalmat osztja szét a beérkezett sharek arányában a bányászok között.

A share pedig semmi más mint egy kicsi difficulty-jú "megoldás". Akkor van meg a blokk, amikor az egyik ilyen beleesik a nagy globális difficulty által meghatározott szűkebb tartományba.
Az összes többi beküldött share csak azt a célt szolgálja, hogy a hashratet mérje külön-külön minden workerre.

drizzt_do_urden

szoval innen az egszunk kozul Zorgnak van koze az egesz elmelethez :) koszi Zorg!

zenetibi

Bob

Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 10:58:09 DÉLUTÁN

Ez a lényeg:

Sajnos minimum ennyi blokkot kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a pool valóban a kellő mennyiségű blokkot találja-e.
De még ekkor is relative kis pontossággal lehet erre válaszolni.
A pontos válaszhoz akár 500-1000 blokkot is ki kell várni.
Ha pedig napi 1 blokk van, akkor ez 2-3 év...
De szerintem az hogy 100 blokk után 80-120% közé esik sem biztos, csak nagyon valószínű. Arról lehet szó, hogy kevés blokknál még nagyon lapos a normális eloszlás haranggörbéje, aztán egyre több blokk után már egyre csúcsosabb.

Zorg33

Arról van szó, ami ott le van írva több oldalon :))

(Binomialis Erlang eloszlás egyébként, de hasonló nagy számoknál)

Na most megöltem a bulit, pedig még téphettük volna egymást:))

sebajtóbiás

Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 11:06:56 DÉLUTÁN
Tanuljatok.

Igen, van egy "dummy" tranzakció, amit nonce-nak hívnak és a a bányászat arról szól, hogy eltaláld azt a nonce értéket, amivel az egészből számolt hash értéke a  megadott tartományba esik. Ennek a céltartománynak a szűkítésével állítódik a difficulty.
Több ilyen helyes érték is létezik az épp adott tranzakcióhalmazhoz. Ha nagyjából egyidőben több pool/bányász is talál megoldást, akkor versenyhelyzet alakul ki és az nyer közülük, akinek a megoldása hamarabb terjed szét a hálózaton (és persze átmegy az ellenörzésen is).

A block reward pedig onnan jön, hogy a bányász/pool beteszi a saját címét is a block jutalommal a tranzakciók listájába.
Utána a pool ezt a jutalmat osztja szét a beérkezett sharek arányában a bányászok között.

A share pedig semmi más mint egy kicsi difficulty-jú "megoldás". Akkor van meg a blokk, amikor az egyik ilyen beleesik a nagy globális difficulty által meghatározott szűkebb tartományba.
Az összes többi beküldött share csak azt a célt szolgálja, hogy a hashratet mérje külön-külön minden workerre.

Kösz, ez hasznos volt, ezt a részét nem tudtam pontosan, hogyan működik. Még az érdekelne, hogy a minerek hogyan generálják a nonce értéket? Ez csak valami random szám amivel próbálkoznak vagy ezt is valami algoritmus alapján számolják? Vagy pont az lenne a lényeg, hogy addig számolnak, míg "helyes" nonce-ot nem találnak s mindig a leggyorsabb nyer?

Szerk.: közben továbbgondoltam, esetleg úgy van, hogy a pool szétdobálja a minerek között sorban ezeket a számsorokat, a minerek pedig számolják "hátha jó nonce lesz" alapon? S ha valamelyik tényleg jó, akkor kész a blokk, s nyertünk?

drizzt_do_urden

DrPascal

Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 11:14:06 DÉLUTÁN

Francba, pedig jól szórakoztam az olvasásával. :)

PeetHunBp

hatha 5 nap alatt kereshettem volna 6 monerot...de kerestem 2.4 -et akkor vesztesegem volt-e?

NEM! Csak nyereségtől estél el! A veszteség az ami már a tiéd és egyszer csak már nem! :):):)

Bob

Idézetet írta: sebajtóbiás Dátum január 05, 2017, 11:25:38 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 11:06:56 DÉLUTÁN
Tanuljatok.

Kösz, ez hasznos volt, ezt a részét nem tudtam pontosan, hogyan működik. Még az érdekelne, hogy a minerek hogyan generálják a nonce értéket? Ez csak valami random szám amivel próbálkoznak vagy ezt is valami algoritmus alapján számolják?
Szerintem random szám. Maximum annyi lehet benne, hogy amit egyszer már megpróbáltak, azt ne próbálják meg mégegyszer, mert másodikra sem lesz jó. A hash-nek az a lényege, hogy csak egyik irányban működik. Tehát mondjuk egy fájlhoz tudsz generálni hash-t. De fordítva nem. Tehát ha van egy hash-ed, akkor nem tudod kiszámolni, hogy ahhoz minek kellene lennie a fájlnak. Ha ilyen lehetséges lenne, akkor azt a hash-elő algoritmust ki lehet dobni, mert nem jó.

drizzt_do_urden

Idézetet írta: PeetHunBp Dátum január 05, 2017, 11:31:02 DÉLUTÁN

NEM! Csak nyereségtől estél el! A veszteség az ami már a tiéd és egyszer csak már nem! :):):)

es az aram? az se veszteseg?  8)

PeetHunBp

Idézetet írta: drizzt_do_urden Dátum január 05, 2017, 11:32:26 DÉLUTÁN

Több volt mint amennyit kerestél? Fura lenne!

drizzt_do_urden

Idézetet írta: PeetHunBp Dátum január 05, 2017, 11:42:52 DÉLUTÁN
Idézetet írta: drizzt_do_urden Dátum január 05, 2017, 11:32:26 DÉLUTÁN

Több volt mint amennyit kerestél? Fura lenne!

na nem. 1550 wattot fogyaszt a 3 rigem moneron! de vesztesegnek veszteseg :)

Bob

Idézetet írta: Zorg33 Dátum január 05, 2017, 11:14:06 DÉLUTÁN

Sajna idegen nyelvekben nem vagyok jó. De zenetibit szerintem még így is lenyomnám matekban.

szikidani

Kedves Pooladmin!
Kár vitatkozni, mert az itt bányászóknak a kiszámítható folyamatos bevétel a lényeg és nem az, hogy majd esik valami nagy is. Szerintem igazad van abban, hogy jönni fog egy nagyobb hal, sőt a elméletileg tényleg mindegy, hogy melyik poolban dolgozol, mert a saját számítási teljesítményedtől függ a bevételed. Csakhogy az ember értékesebbnek tartja a biztos rosszat mint a bizonytalan jót(ez tény).  És itt nem ehhez vannak az emberek szokva, a magyar valóság az, hogy egyik napról a másikra élsz előfordul, hogy valakinek napi szinten kell pénzt kapnia ahhoz, hogy fenn tudja tartani magát. Amit itt kaptál a Robitól ezt a nagy reklámot és azt a sok kis bányászt szerintem egy nagyon szép és kedves gesztus volt :). Bevallom mikor megláttam vertem a fejemet a falba, hogy nem nekem jutott ez eszembe a poolnyitás. Azt is el kell mondanom, ha egy ilyen poolt sikerülne felfuttatnod több ezer emberesre akkor az nagyságrendekkel jobb mint, ha magad bányásznál és nagyon jól élnél belőle. Én azt tanácsolnám inkább, hogy próbáld valahogy felfuttatni, mert biztosan akad itt olyan aki továbbra is segíteni fog neked és ne vágd el magad ettől a közösségtől, mert itt mindenki csak adott neked. :)