Hírek:

Az újonnan regisztrálók nézzék meg a spam mappában a megerősítő levelet!

Main Menu

RIG keret építés, meg ami hozzá tartozik

Indította Fagyi Zoli, december 02, 2016, 07:53:55 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 20 Vendégek van a témában

kidface

Idézetet írta: Zorg33 Dátum április 10, 2017, 02:29:11 DÉLUTÁN
Szerintem igen/nem választ várt.
Ez csak olaj a tűzre.

:D

Jó, tudom. De ha azt írom igen és valami elfustol akkor meg én leszek a hibás

n4pol3on24

Sziasztok.
Lehet hogy már volt ilyen, de sajna telefonon tudok csak nevezni még.
Az lenne a kérésem hogy valaki lefotozná e a rigtartó állványt és be is méretezné hogy mi mekkora hány centiméteresek az elemek egy 6 kártyás riget szeretnék  beletenni.

Laca012

Idézetet írta: n4pol3on24 Dátum április 14, 2017, 09:28:36 DÉLELŐTT
Sziasztok.
Lehet hogy már volt ilyen, de sajna telefonon tudok csak nevezni még.
Az lenne a kérésem hogy valaki lefotozná e a rigtartó állványt és be is méretezné hogy mi mekkora hány centiméteresek az elemek egy 6 kártyás riget szeretnék  beletenni.

Tessék:

4kártya van rajta, de vagy sűrűbben rakod őket, vagy hosszabra hagyod a léceket..

Turcy086

Mondjátok már meg, miért jó fából készíteni? :) Ok, hogy olcsó... De hő elvezetés szempontból?!
Nem kötekedésből kérdezem

Arkenso

kidface

Idézetet írta: Turcy086 Dátum április 16, 2017, 11:22:04 DÉLUTÁN
Mondjátok már meg, miért jó fából készíteni? :) Ok, hogy olcsó... De hő elvezetés szempontból?!
Nem kötekedésből kérdezem
Olcsó és könnyű vele dolgozni!

Uhura

Még nincs teljesen kész de gondoltam megmutatom hátha van valakinek pár ötlete hozzá.

A keret egy 2x7 kártyás righez készül. A cél az volt, gyorsan esztétikusan minél kevesebb vágással lehessen egy stabil álló kártyás rig-keretet építeni.

Az elemek mind OBI-s bútorlapok és fa rudak , a lapokon semmit nem változtattam.

A kártya csak próbának van benne nem ezzel lesz megépítve mielőtt valaki kérdezné mit akarok egy passzív 1G-s sapphirral .

Az alaplap és táp alul van a vízszintes lapon , felette lesz egy 2 x 4-5 db 92 mm-es venti tartó lap és felette a 2 x 7 db kártya egymásnak szembe. A rig mérete így 60 x 40 x 80 cm.

Artthur

Még annó ennek a srácnak a dupla rige tetszett de szerintem ezt már kicsit túlzásnak érzem, plexivel az elején, ledekkel stb.. túl fancy :)
https://youtu.be/zeCKGPdTKTc?t=93

Miközben kerestem az előző linket rátaláltam még egy érdekesre, Pakisztánban sem ülnek a seggükön :)
https://youtu.be/gM42JmJZNBU?t=238

Uhura

Ja ezek a "hagyományos" fekvő riges megoldások. Én azért gondoltam , hogy az "álló" kártyás talán jobb mert a meleg úgy is felfele szál, a kártya hűtése is ebben az állásban "felfele küldi a meleget" így a kettő egymást támogatja. Azt hiszem Kidface-nek volt itt egy fotója a saját "álló" rigjéről. Abban éppen a viszonylagos karcsú elosztás volt ami megtetszet.

A duálnak szerintem azért van értelme mert kb. 20% több helyen megoldod 2 rig elhelyezését míg a másik esetben a fekvő megoldásnál dupla annyi hely kell vagy egymásra rakod őket de akkor egymást fűtik.

Amivel most variálok az a hűtés , hogy 7 db 80 mm-es , 6 db 92 mm-es vagy 5 db 12 mm-es ventri legyen mert mindegyiknek van előnye és hátránya. A több ventri esetén minden kártya kap külön hűtést a nagyobb ventriknél meg kisebb a fordulatszám. Nem tudom melyik lenne jó.

Ehhez tartozik még a felfüggesztés megoldása: fa lap kilyukasztva, acél lemez perforálva vagy két pálca párhuzamosan és ahhoz fogatva.

Arkenso

Én is agyalok a levegő áramoltatásán, és azon töprengek, hogy a legtöbb kártya kvázi az "elején" és a "végén" fújja a levegőt a bordákról, akkor elvileg nem szerencsés ha ezekből az irányokból jön a légáram. Mert mi van akkor, ha a mesterséges légáram, pont akkora mint a kártya saját légárama és akkor ott szépen megáll a levegő a bordák között. Persze ez csak extrém esetben történhetne meg, ekkora szerencsénk nincs :) (de a hűtés hatásfokának tuti nem használ :))

Ezért azt gondolom jobbnak, ha a kártya elejét és végét szépen békén hagyom.
Szóval a jelenlegi elképzelés az, hogy a kártyák nem függőlegesen lógnak, hanem mivel éppen vízszintesen állnak, ebben a formában kapják majd  alulról a légáramot. (a helytakarékossági szempontok nincsenek figyelembe véve)

Laca012

Idézetet írta: Uhura Dátum április 17, 2017, 12:34:43 DÉLUTÁN
Ja ezek a "hagyományos" fekvő riges megoldások. Én azért gondoltam , hogy az "álló" kártyás talán jobb mert a meleg úgy is felfele szál, a kártya hűtése is ebben az állásban "felfele küldi a meleget" így a kettő egymást támogatja. Azt hiszem Kidface-nek volt itt egy fotója a saját "álló" rigjéről. Abban éppen a viszonylagos karcsú elosztás volt ami megtetszet.

A duálnak szerintem azért van értelme mert kb. 20% több helyen megoldod 2 rig elhelyezését míg a másik esetben a fekvő megoldásnál dupla annyi hely kell vagy egymásra rakod őket de akkor egymást fűtik.

Amivel most variálok az a hűtés , hogy 7 db 80 mm-es , 6 db 92 mm-es vagy 5 db 12 mm-es ventri legyen mert mindegyiknek van előnye és hátránya. A több ventri esetén minden kártya kap külön hűtést a nagyobb ventriknél meg kisebb a fordulatszám. Nem tudom melyik lenne jó.

Ehhez tartozik még a felfüggesztés megoldása: fa lap kilyukasztva, acél lemez perforálva vagy két pálca párhuzamosan és ahhoz fogatva.

Én nem láttam kidface RIG-ét.. Belinkelhetnéd ha megtalálod.. ;)

Egyébként véleményem szerint ha nem zárod le 3 oldalról a kártyákat, hanem valóban csak egy keretet építenél,  jobb lenne a szellőztetés. Ezért készül a legtöbb keret rudakból-pálcákból-rácsokból- "L"-profilból-szelvényekből..

Uhura

Idézetet írta: Arkenso Dátum április 17, 2017, 01:08:02 DÉLUTÁN
Én is agyalok a levegő áramoltatásán, és azon töprengek, hogy a legtöbb kártya kvázi az "elején" és a "végén" fújja a levegőt a bordákról, akkor elvileg nem szerencsés ha ezekből az irányokból jön a légáram. Mert mi van akkor, ha a mesterséges légáram, pont akkora mint a kártya saját légárama és akkor ott szépen megáll a levegő a bordák között. Persze ez csak extrém esetben történhetne meg, ekkora szerencsénk nincs :) (de a hűtés hatásfokának tuti nem használ :))

Szóval a jelenlegi elképzelés az, hogy a kártyák nem függőlegesen lógnak, hanem mivel éppen vízszintesen állnak, ebben a formában kapják majd  alulról a légáramot. (a helytakarékossági szempontok nincsenek figyelembe véve)

Alapjában a kérdés az, hogy ahogy én észrevettem a gyári kártya az beszívja és áttolja a levegőt a kártyán míg a custom kártyák elszívják a meleget a bordákról. Ez két eltérő megközelítés.

Nekem nincsenek gyári kártyáim csak customok ezért ha alulról megtáplálom akkor egyrészről hűtőm a levegő áramoltatással a bordákat plusz a "leszívó" kártya ventriknek is segítek mert nem az álló levegőt kell megmozgatniuk hanem egy mozgó áramlatot kell leszívniuk. Én ebből az elgondolásból indultam ki  a befújásos elrendezésen.

A másik ami nem hagy nyugodni az a Vramok hátsó hűtése. Nem nagyon láttam rigeket amikben ne a kártyákkal párhuzamosan menne a levegő áramoltatás de az összes hőkamerás felvételen a kártya elején a vramoknál van óriási meleg felület. Én egy 1.5 w sunon hűtővel a 1256-10-20G-sen pont a vramok-at hűtőm és így a sensorok tanúsága szerint a gpu / vram hőmérsékletnél nem az általános 10 C-s különbséget látom hanem csak 1-5 C-t. Ez szerintem növeli a kártya élettartamát is.

Így lehet minden kártyához berakok egy vramra irányozott - valószínűleg nem axiális hanem radiális hűtött - és ezt még megfejelem egy alulról betápláló ventri csoporttal.

Laca012

Jó a meglátás. Nekem az MSI kártyáknál (nem referenciáknál mert ott más a szitu) a meleg a "tetején" is jön rendesen, ugyanis a ventilátor nem csatorna szerűen fújja a levegőt mint egy hasonlóan lamelás laptop hűtőnél, hanem a hűtőborda túloldala (szemben a ventilátorral) is részben nyitott  szóval a bordán átfújva elöl-hátul és a borda meg a panel közötti résen keresztül "felfele" (elhelyezéstől függ mi a fel) is jön elég jelentős része a meleg levegőnek. ha kisegítő ventilátorokat tennék, úgy tenném, hogy a riserek felől juttasson levegőt a kártyák közé..

Szerk.
A "custom" kártyák is a bordára fújják a levegőt. Semelyik sem szívja, annak nem lenne értelme,,

fpeter

Idézetet írta: Laca012 Dátum április 17, 2017, 01:25:09 DÉLUTÁN

Jó a meglátás. Nekem az MSI kártyáknál (nem referenciáknál mert ott más a szitu) a meleg a "tetején" is jön rendesen, ugyanis a ventilátor nem csatorna szerűen fújja a levegőt mint egy hasonlóan lamelás laptop hűtőnél, hanem a hűtőborda túloldala (szemben a ventilátorral) is részben nyitott  szóval a bordán átfújva elöl-hátul és a borda meg a panel közötti résen keresztül "felfele" (elhelyezéstől függ mi a fel) is jön elég jelentős része a meleg levegőnek. ha kisegítő ventilátorokat tennék, úgy tenném, hogy a riserek felől juttasson levegőt a kártyák közé..

Nekem a Giga G1 470 kártyák abszolút mindenfelé fújnak, de igazából a melegedéssel sincsen gondom open air frame módban. Mindenesetre ha a nyári nagy melegben meg kellene támogatni a hűtést, akkor azt úgy csinálnám, hogy nagy átmérőjű műanyagcsövet fektetnék a kártyák ventije fölé, amibe vágnék minden kártya felett egy egy nyílást, esetleg még egy műanyagot belülről is be lehet ragasztani ami "megemeli" a belül áramló levegőt, és az egyik végéről fújatnám erősen. Így a kéményhatás elszívna valamennyi meleg levegőt a kártyákról. Esetleg a kártya ventikhez oda áramló levegőt is meg lehetne terelni néhány vékony lappal, hogy kívülről szívjanak...
¯\_(ツ)_/¯

HDMI dummy eladó > keresd az azonos nevű topikban!

Uhura

Laca: igazad van faszságot írtam nem elszívja , ráfúja ... . 

nem tudom mi lenne a jó megoldás , mert a túl erős légáramlás egy szint után ugyancsak rontja a hűtést és így akár jobb is ha nem fújnál semmit.

Az is kérdés jobb-e a befújás mint az elszívás , mivel segítesz többet ha elszívod a meleget vagy hideget fújsz be.

A legprofibb megoldás egy egyedi hűtő lenne a gyári leszerelésével de a végén már túl bonyolult lesz az egész és ennyit nem ér ...

Laca012

Idézetet írta: Uhura Dátum április 17, 2017, 02:07:44 DÉLUTÁN
Laca: igazad van faszságot írtam nem elszívja , ráfúja ... . 

nem tudom mi lenne a jó megoldás , mert a túl erős légáramlás egy szint után ugyancsak rontja a hűtést és így akár jobb is ha nem fújnál semmit.

Az is kérdés jobb-e a befújás mint az elszívás , mivel segítesz többet ha elszívod a meleget vagy hideget fújsz be.

A legprofibb megoldás egy egyedi hűtő lenne a gyári leszerelésével de a végén már túl bonyolult lesz az egész és ennyit nem ér ...

Ha már leszednéd akkor vízhűtés topic, de az sem egyszerű, mert kell egy kisebb blokk a VRM-re is, meg valami passzív borda a RAM-ra..
Részemről felejtős..
Próbának vettem 3db 20cm-es ventilátort ("ventrit"), de csak riser felől befújva volt hatása.
Én azt mondom, hogy egy 12cm-es venti az utolsó kártya hátoldalához kb 3-4cm-re segíthet, hogy az a VRM ne legyen melegebb mint a többi,  de a dupla ventis "custom" kártyáknak a saját ventilátora elég a hűtéshez, ha rendesen szellőző keretben-elyen van.
Nálam 25°C-os szobában 55°C-targettel 1100-1250 jelen pillanatban. (az első ami hideget szív ott 50 targettel  850-900.)

Szerk.
kidface "álló" rigjéről megtaláltad a képet?  :D

Uhura

Meg , az nem Kidface-é hanem a te állod riged :P 

Laca012

hoppus

ilyen kozel hogy tudjak elviselni egymast? en egyszer raktam ket ilyen kartyat kabe ilyen tavra evymastol es 80 fokosak lettek par perc alatt kabe 70%os fan mellett... nem vartam meg hogy hatha 100% fannal letudja e huteni

Zorg33