Hírek:

Az újonnan regisztrálók nézzék meg a spam mappában a megerősítő levelet!

Main Menu

Stratégiák (Beszélgetős)

Indította peter1300, május 15, 2017, 03:37:29 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 5 Vendégek van a témában

Lord11

Idézetet írta: Dàvid Dátum május 18, 2017, 02:33:15 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum május 17, 2017, 01:43:39 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Balvanylajos Dátum május 17, 2017, 12:12:03 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum május 17, 2017, 11:57:18 DÉLELŐTT
üdv.
Nekem a bányászat vállalkozás. Egyelőre másodállásban, a jövőben lehet, hogy főállásban.
Ahol most tartok: 1 db 6-o Nvidia rig, 4 ASIC  (és 2 ASIC előrendelve július végére) illetve hamarosan még egy rig.
Épp keresek megfelelő helyet az elhelyezésükre.
Illetve lassan tiszta lesz az adózási és vállalkozási környezet. (Egyelőre majd KATás adózóként, ha már túllépem a keretet, akkor a többi valószínűleg KFT formájában)
Ami a tervem: "meglovagolni" amíg megéri. Ha már nem, akkor váltani más vállalkozásra. Magánvéleményem szerint hosszútávon is megéri, azonban a profit jelentős részét vissza kell forgatni, hogy a tudjuk tartani a lépést az új technológiák miatt növekvő difficultly-val. Vagyis számomra a bevétel nem a "luxuskörülmények" megteremtésének a forrása, hanem a leginkább vállalkozás fejlesztésének az eszköze.
A végső cél természetesen a hőn áhított "pénzügyi függetlenség".

KATA-s ként hogy?
Milyen tevékenységi kör?
Hogyan és kinek számlázol? Vagy úgy, hogy utal neked mondjuk a bitstamp, megnézed hány forint jött be, majd arról kiállítasz egy számlát?
TEÁOR 6311 Adatfeldolgozás - elvégre a hash-elésért cserébe kapod a coin-t
(az ASIC gép vámtarifaszám szerint is automatikus adatfeldolgozó gép, ezt megtudtam a múltkori vámeljárás során)

Számlázás és ÁFA kérdése:
Értelemszerűen annak számlázol, akinek eladod a coin-t. Ha magánszemélynek, akkor neki (vagy csak írsz egy nyugtát, ha kp-ban fizet), ha egy exchange vált (vagy közvetít és fizet), akkor neki.
Sajnos illetve szerencsére az EU-s bírósági döntés alapján a coin-t  az EU-ban ÁFA szempontjából fizetőeszköznek kell tekinteni, így elvileg alkalmazható rá az ÁFA törvény 86. § (1) e. pontja, ami alapján tárgyi adómentes. Vagyis TAM-os számlát kell róla kiállítani.
Persze ez magával vonzza azt is, hogy elméletileg a bányászat céljára beszerzett eszközök ÁFÁját nem helyezheted levonásba, nem igényelheted vissza. (Mert ugye ha belföldön egyébként áfás lenne az eladás és csak azért lenne a számla áfamentes, mert EU-s értékesítés történt, akkor az ÁFA tv. 121. a) szerint még járna a levonási jog. Viszont tárgyi adómentesség esetén ez nincs. Feltételezem, hogy a Kraken - Payward Ltd. London -nak ezért nincs is EU-s adószáma)
Mindenesetre a biztonság kedvéért kérni fogok egy NAV-os állásfoglalást az ügyben.
Ez leírhatatlanul nagyon érdekel engem de szerintem többeket is :D
Egy gyors részlet kérdés:
Ugye tárgyi adó mentes lenne a szolgáltatás de ha a vállalkozó alanyi mentes akkor melyiknek kell szerepleni a számlán?

Írtam egy emailt coinbase-nek, hogy tudnak-e adni nekem cégnév, székhely, eu adószámot arról a cégről aki kiküldi az utalást. Válasz: utánajárnak :D
Adószám nélkül lehet kiállítani számlát?

A tevékenységet felveszem vállalkozásba.. abból baj nem lehet.
Köszi
Vélemény:
Ha a szolgáltatás tárgyi adómentes, akkor teljesen mindegy, milyen a vállalkozó, mert akár a vállalkozó túl is lépheti a 8 milliót, az a szolgáltatás akkor is TAM marad. (Az megint más kérdés, hogy a TAM szolgáltatásból származó bevétel beleszámít e a 8milliós alanyi adómentességi határba. Tudtommal ilyen van bizonyos tevékenységeknél, pl. a lakáskiadásnál, de ennek utána kell nézni.)
Itt is van ilyenről szó: https://adozasitanacsadas.hu/tagianyag/6989/az-alanyi-adomentesseg-szabalyai
Hogy a számlán melyik kell szerepeljen? Passz, ezt inkább egy könyvelőtől kell megkérdezni. Mivel ha jól tudom, alanyi mentességnél az adószám is más.
Szerintem viszont ha működik a tárgyi adómentesség a coin eladásra, akkor nem kell szerepeltetni a számlán a vevő EU-s adószámát. (Az eladónak elvileg kell rendelkezni viszont EU-s adószámmal, mivel kereskedelmi kapcsolatot tart fenn a közösségen belül és a magyar törvények ezt előírják.)
Hazai adószám nélkül csak ingatlan bérbeadásról lehet bizonylatolni, ami viszont nem azonos a klasszikus számlatömbbel:
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/art/berbeadas_bejelentes_mentesites.html
Viszont ezeket (a coinos kérdések kivételével) valszeg bármely könyvelő pontosan meg tudja mondani.

Mulder

Nah ugye a katás 8 millióig adómentes, havi 50et befizetsz és, ha nem haladod meg az év végén a 8 milliót akkor se szja-t se eho-t nem kell fizetni. Utána néztem a "TEÁOR 6311 Adatfeldolgozás" nem pénztárgép köteles szóval elég nyugtát kiállítani. Minek akartok számlát írni, ha a nyugta is elég bőven elég? Amúgy én is pont ezen gondolkodtam, hogy egy idő után már nem lesz elég az uquidos számla főleg hogy 1000 dollárt lehet levenni 1 kártyával.

raffiakötö

Idézetet írta: Mulder Dátum május 19, 2017, 11:00:06 DÉLELŐTT
Nah ugye a katás 8 millióig adómentes, havi 50et befizetsz és, ha nem haladod meg az év végén a 8 milliót akkor se szja-t se eho-t nem kell fizetni. Utána néztem a "TEÁOR 6311 Adatfeldolgozás" nem pénztárgép köteles szóval elég nyugtát kiállítani. Minek akartok számlát írni, ha a nyugta is elég bőven elég? Amúgy én is pont ezen gondolkodtam, hogy egy idő után már nem lesz elég az uquidos számla főleg hogy 1000 dollárt lehet levenni 1 kártyával.

Ha KATA-s ként csinálod, mindent jogkövetően akkor miért nem azonosítod be magad az uquid-on?

Dàvid

Idézetet írta: raffiakötö Dátum május 19, 2017, 11:25:04 DÉLELŐTT

Ha KATA-s ként csinálod, mindent jogkövetően akkor miért nem azonosítod be magad az uquid-on?
De uquid-al sokkal nagyobb költséggel lehet kivenni a pénzt mintha kiutaltatod coinbase-ről vagy kraken-ről.

Mulder

pont ezt mondom, hogy ezért gondolkodok el én is a katá-n mert egy idő után már nem lesz jó megoldás az 1000 dolláronként 1 kártya. Katásként meg jöhet közvetlen a magyar számlára is, annak van a legkevesebb díja.

Lord11

Idézetet írta: Mulder Dátum május 19, 2017, 12:35:16 DÉLUTÁN

pont ezt mondom, hogy ezért gondolkodok el én is a katá-n mert egy idő után már nem lesz jó megoldás az 1000 dolláronként 1 kártya. Katásként meg jöhet közvetlen a magyar számlára is, annak van a legkevesebb díja.
Végül is az is működhet talán, ha uquid-ra utalod, és a kivett kp. összegéről írsz nyugtát. Hiszen semmilyen nyoma nem lesz, ki is volt a BTC vevője, viszont a készpénzt eredetét tudod igazolni. Hosszú távon viszont valszeg olcsóbb akkor krakennel vagy coinbase-zel bankszámlára.
Egyébként a KATA határa 12millió. És ha túlléped, akkor sincs gond, csak az afeletti rész 40%-kkal adózik, viszont a következő évben ugyanúgy nulláról indulsz.

(A 8milliós határ az alanyi áfa mentességre vonatkozik, de ha áll a tárgyi adómentes eladás a BTC-re, akkor ennek itt nincs jelentősége. Viszont a 8 millió túllépésénél utána 2 évig nem lehetsz ismét alanyi adómentes.)

Mulder

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 19, 2017, 02:20:20 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Mulder Dátum május 19, 2017, 12:35:16 DÉLUTÁN

Végül is az is működhet talán, ha uquid-ra utalod, és a kivett kp. összegéről írsz nyugtát. Hiszen semmilyen nyoma nem lesz, ki is volt a BTC vevője, viszont a készpénzt eredetét tudod igazolni. Hosszú távon viszont valszeg olcsóbb akkor krakennel vagy coinbase-zel bankszámlára.
Egyébként a KATA határa 12millió. És ha túlléped, akkor sincs gond, csak az afeletti rész 40%-kkal adózik, viszont a következő évben ugyanúgy nulláról indulsz.

(A 8milliós határ az alanyi áfa mentességre vonatkozik, de ha áll a tárgyi adómentes eladás a BTC-re, akkor ennek itt nincs jelentősége. Viszont a 8 millió túllépésénél utána 2 évig nem lehetsz ismét alanyi adómentes.)

igen de én jobban szeretnék alanyi áfa mentes maradni de így is bele lehet férni a 8 milliós határba azt amúgy sem akarnám átlépni.
Szóval legalább van egy legális útja a pénz kivételnek, amire később ha nagyobb mennyiségben termelsz altcoint akkor ki tudod venni.

Uhura

Lord11: amúgy amiket felítál, pl.: pool, saját coin, stb. ezek érdekes kérdések és jó lenne erről mélyebben is beszélgetni mert egyrészről engem is érdekel , de egyenlőre nem látok bele a technikai részleteibe, másrészről másokat is érdekelhet.

Adózás (filózófia) : egyrészről mint S42 leírta sok helyen meg sem fordul, hogy ne adózzak .. az emberek fejében. A másik szerintem mindenkinek vannak kötöttségei amelyeket nagy mértékben rombolna egy adóbüntetés, vagy egy vagyonosodási vizsgálta.

És igaz meg lehet "kerülni" a dolgokat ideig - óráig de véglegesezen nem és a kriptó pénz esetében állami háttérrel akkár 3 év múlva is el tudnak kapni. A zárt részben leírom 10-13 sorban , hogy tudnak azonosítani egy szempillantás alatt vagy , hogyan tudják hozzád kötni az egész hobelebancos blokk láncot 1 hét munkával. Pertsze ha a bányászati léted első napjától nem játszottál special agentett és vettél mindent a vaterán , álnéven, használtál proxy szervert , meg TOR-t meg egyéb  dolgokat.

De szerintem gyorsan belátják sokan, hogy ha bármilyen jogi gáz lesz akkor lefoglalják a riget és sokkal nagyobbat buksz vele összegszerűen mint az adózással. Persze tudom, sokan a 200 ft-s tápoldali riser kérdésnél is meg rizikozzák az egész riget 200 ft-n de mások meg inkább 10e-vel többet bedobnak a kalapba de nyugodtan alszanak. Persze ettől még megbüntizhetnek de lagalább akkor is magadban meg van az az igazság érzet te megpróbáltad ..

rx470

"kriptó pénz esetében állami háttérrel akkár 3 év múlva is el tudnak kapni" Ezzel nem értek egyet. Ha én bányászok és semmit se váltok át forintra akkor mégis hogy adózzak esetleg a nav-nak van btc vagy eth vagy zec címe ahova utalhatok ? Tudtommal addig nem adóköteles amíg nem váltom át. Így mégis mire fel foglalnál le a gépeket ? Jelenleg nálunk nem fizetőeszköz a crypto. Vagy esetleg van valami törvény, hogy a kibányászott coinokat köteles vagyok átváltani ?

A legjobb az lenne, ha lenne valami állami pool ahol a feebe benne lenne az adó  ;D

Uhura

Idézetet írta: rx470 Dátum május 19, 2017, 05:12:55 DÉLUTÁN
"kriptó pénz esetében állami háttérrel akkár 3 év múlva is el tudnak kapni" Ezzel nem értek egyet. Ha én bányászok és semmit se váltok át forintra akkor mégis hogy adózzak esetleg a nav-nak van btc vagy eth vagy zec címe ahova utalhatok ? Tudtommal addig nem adóköteles amíg nem váltom át. Így mégis mire fel foglalnál le a gépeket ? Jelenleg nálunk nem fizetőeszköz a crypto. Vagy esetleg van valami törvény, hogy a kibányászott coinokat köteles vagyok átváltani ?
,
Ebben igazad van 100%-ban, de ha ne egy tokenen tartod .. és veszel belöle egy pizzát, gatyát, repülőjegyet már is szerintem jog szerint pénzre váltottad még ha nem is de facto , csak de jure. És itt a de jure lesz a probléma.

marshall

Nemtudom magyarországon hogy van az adózás de itt szlovákiában rákérdeztem és állítólag legális!
Magánszemélyként úgy van hogy az összbevétel 60%-a az enyém,ahhoz nem nyúl állambácsi,a 40% ami fenmarad abból adózom a 20%-ot! Ez 100$ éves keresetnél 20$ adó aki esetleg nem értené!Na most én havi szinten nagyjából keresek olyan 1200$-t, ennek a 60%-a 720$ és marad a 40% ami 480$...éves szinten az áram(0,11$ / kwh) olyan 288$! azaz ha számolunk  1200$-96$(a 96 az adó) = 1104$ - 288$ = 816$/rig..Itt nincs mit kérdezni! 1991€-ig nem is kell adóznom,tehát ha úgy építek egy riget hogy ennél kevesebbet hozzon akkor még az adó is az enyém marad!Te ki az aki így építene meg egy riget? 10Rig-ig meg sem állok,és ha úgy nézzük a 3.rig után majdnem hogy 2havonta lesz 1darab új rigem,persze mellette melózok szóval lehet hogy havi szinten!
Annyit rontottam el az egészben hogy nem idöben gondolkodtam így most várhatok míg találok olcsóbb kártyát nem pedig a 300€-s 5xx szériát vásárolom meg!Jelenleg 2kártyám van 1rigen es az asztali pc-n még 1 amin bányászat közben játszom,azzal keresem meg az áramfogyasztásra fizetendö összeget a másik kettö a profit! Eddig 770€-t nyomtam bele azaz 7hónap alatt visszavan a pénzem és mivel ebben az évben sem lépem túl az 1991€ bevételt így abból sem kell adóznom egyenlöre,de a bevallást meg kell csinálnom!
Már csak 1kérdésem maradt: A multik miért nem csinálják ezt? meg 100-szoroznák a pénzüket 1év alatt...

velvet

(az ASIC gép vámtarifaszám szerint is automatikus adatfeldolgozó gép, ezt megtudtam a múltkori vámeljárás során)

Értelemszerűen annak számlázol, akinek eladod a coin-t. Ha magánszemélynek, akkor neki (vagy csak írsz egy nyugtát, ha kp-ban fizet), ha egy exchange vált (vagy közvetít és fizet), akkor neki.
Sajnos illetve szerencsére az EU-s bírósági döntés alapján a coin-t  az EU-ban ÁFA szempontjából fizetőeszköznek kell tekinteni, így elvileg alkalmazható rá az ÁFA törvény 86. § (1) e. pontja, ami alapján tárgyi adómentes. Vagyis TAM-os számlát kell róla kiállítani.
Persze ez magával vonzza azt is, hogy elméletileg a bányászat céljára beszerzett eszközök ÁFÁját nem helyezheted levonásba, nem igényelheted vissza. (Mert ugye ha belföldön egyébként áfás lenne az eladás és csak azért lenne a számla áfamentes, mert EU-s értékesítés történt, akkor az ÁFA tv. 121. a) szerint még járna a levonási jog. Viszont tárgyi adómentesség esetén ez nincs. Feltételezem, hogy a Kraken - Payward Ltd. London -nak ezért nincs is EU-s adószáma)
Mindenesetre a biztonság kedvéért kérni fogok egy NAV-os állásfoglalást az ügyben.

Az oké, hogy tárgyi adómentes a tevékenység és ez szerepel is a számlán, de mit írsz a a számlára?

Adatfeldolgozás? bitcoin eladás? mennyisége darab és annyi mennyiség amennyit beváltasz vagy csak simán adatfeldogozás/hó vagy /hét?

marshall

Szlovákiában vagyok,nekem úgy mondta hogy a bevételt be kell vallani,kikérem az 1éves számla adatforgalmat,papírban a jogász vagy hogy nevezitek ti(aki az adós cuccokal foglalkozik) megírja hogy mit kell nézni,esetleg kiemelövel kihúzza és akkor ott látni a bevételt,most ha pl pisti küldött valamit tuti nem írom be oda,ileltve volt hogy paypalról is kaptam vissza pénzt mert visszautaltak valamit,de a leges legjobb megoldás egy külön számla amire csak a bányász zseton megy...de mivel olyan számlán keztem el amit használok mindenhol fizetésnél így most azt kell bevallanom,azt nem csinálhatom és nem is akarom megcsinálni hogy nem vallom be,legyek tiszta és aludjak nyugodtan mint hogy sehogy!

Illetve megtudják gondolom nézni mi az a coinbase,és mire szolgál!(gondolom)Az adózással nagyon nem is foglalkozok oldja meg majd az akihez elviszem a papirokat,csak jó legyen!Majd a kövi évbe vagy félévnél nyitok egy másik számlát amirol a pénz csak oda megy aztán heló szia!

Lord11

Idézetet írta: velvet Dátum május 19, 2017, 08:04:20 DÉLUTÁN

Az oké, hogy tárgyi adómentes a tevékenység és ez szerepel is a számlán, de mit írsz a a számlára?

Adatfeldolgozás? bitcoin eladás? mennyisége darab és annyi mennyiség amennyit beváltasz vagy csak simán adatfeldogozás/hó vagy /hét?
Vélemény:
Azt a gazdasági eseményt, amiből a bevételed keletkezik, vagyis a BTC eladását (átváltását). De lehet, hogy tényleg érdemes lenne ezt ügyben kérni egy NAV állásfoglalást.
Annyit sikerült találnom, hogy a Számvitel-Adó-Könyvvizsgálat szakfolyóirat 2016/1-es számában volt egy cikk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ami a BTC számvitelét leírta. Mondjuk ott a számlakiállításról meg az ÁFÁról nem  nem esik szó. A cikk tartalomban majdnem szóról szóra egyezik ezzel:
http://bitpenz.blogspot.hu/2016/02/nav-allasfoglalas-bitcoin-hyip.html
Viszont az egész adózásról van már egy másik topic, szerintem ezeket ott kellene megbeszélni.

woren

Sziasztok !

Ti 1 milliót beletennétek bányászásba ?

drizzt_do_urden

Karcsi papa

Ha úgy érzed támogatnál...   BTC 142DRhk1b522S5e3B7Cn1pParJnrVjEF3s
egyéb lehetőségért érdeklődj pm!

exertech001

Idézetet írta: drizzt_do_urden Dátum június 06, 2017, 12:27:35 DÉLUTÁN
1 millio mit? mert nem mindegy!
Szerintem BitCoin-ra gondolt az Úr :) Ha lenne annyim, beletenném, mert akkor már úgyis mindegy :D :D

nagymag

Idézetet írta: woren Dátum június 06, 2017, 12:20:56 DÉLUTÁN
Sziasztok !

Ti 1 milliót beletennétek bányászásba ?

Csak azzal a pénzzel játssz, amit nem félsz elveszíteni.

woren

Nem 1 millió Bitcoinra gondoltam,de még csak nem is Doge-ra, (bár azt kéne most meg Bytecoint 1 millió forintért venni :D) csak forintra :D meg nem kereskedésre , hanem videokártya vételre !
1 Millió forintot még nem mernék Coinokra költeni, majd félév múlva, amikor már nem számít annyira ha el is bukom, de nem lehet bukni rajta eddig legalábbis dupláztam ! 3 Hónap alatt.
Szóval , hogy rigekbe beletennétek 1 Milliót Forintot most ?