Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 3 Vendégek van a témában

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 05:21:20 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 05:10:47 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum június 25, 2017, 09:38:55 DÉLELŐTT
duck: alapból kettős a megitélés, ha magános vagy akkor akkor adózol amikor váltasz coint / valós pénzre , ez oké értem még leköüveti is le tudod mert nem 10 dolláronként váltasz
de ha KATÁS stb. céges vagy akkor készletet képzel amihez könyvelési értéket adsz , itt már nem 1000 dolcsikban jün a cumo, hanem a pool kifizetséek nálam pl: napi 8-10 van. Ezeket külön - külön értékelni kellene. A pool oldal rendben van az lekérhető egy egyeszerű adatlekréssel vagy még le is tudod tölteni, de hez kellenének adatok a poloról, kraken stb.  Utána jön, hogy végül a cégben az eladásnál is adat kell és a kettő különbözete is vicces lehet mert lehet - és + is attól függően , hogy a készletértékelés és az eladás között mennyi volt a változás és milyen irányú.

Vagyis amíg magánszemélyként nézed a váltás a lényeg, cég ként a kitermelés és majd a váltás.

Azért is kéne egyeztetni a NAV-al mert ők is és mi is nyernénk egy jól kitalált egyszerű rendszeren.

A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver , ez valahol futna és a megadott adatokat simán magában önműködöen össze szedné , majd adna egy sattisztikát és voilá , csak be kellen fizteni az adót utána.  És mivel a NAV nál vagy ő általuk auditáltan futna, neked annyi dolgod lenne , hogy egy weblapon beregeled a pool és wallet adatokat, valamint a váltó szervezetet és megyen is  a biznesz.

Pofon egyszerű az egész , tényleg nem kell semmit csinálni és nincs büntetés sem mert a NAV-nél máködik, és nekik sem kell valami örült beruházás egy sima 2U-s szerveren elfut az egész.
Én nem foglalkoznék annyira különösen ezzel a készletvezetéssel. Csak kettős könyvelés esetén számít. De ismerősnek gyártó cége van, ő sem foglalkozik a készlettel, csak magáról a termék eladásról értesül a könyvelő. Az éves beszámolóban is mindig úgy szerepel, hogy épp nincs készlet. Néztem már sok kis cég éves beszámolóját, a legtöbb eképpen csinálja (A wallettet meg amúgy sem lehet ellenőrizni.)
Egyébként a gyakorlatban úgyis csak a mérlegfordulónapon lenne valami szerepe. (ugye akkor ki kell(ene) értékelni, hogy épp mennyit ér)
(Mint amikor a tőzsdén adóéven átnyúló pozíció esetén el kell ugye dönteni, hogy FIFO vagy egyéb a készletkiértékelés)
Az adókötelezettség megállapítása meg úgyis összköltség-eljárással történik: értékesítés bevétele - költségek.
Egyébként tudtommal a számviteli törvény elég tág keretet biztosít a készletnyilvántartásra. Az lehet akár folyamatos, akár időszaki, akár év végi leltáras stb. A könyvelő ezeket tudni fogja, ilyen szempontból ez nem sokban különbözik, mintha terméket gyártanál.

Végülis igen ez a szimplább megoldás, ennek ellenére egy API-s kis progit lehet össze fabrikáltaok, mert simán a poloról is lehet adatokat húzni API-val. Annyi ból lenne jó, hogy automatizmusokkal lehet követni az eseményeket. Vagyis átláthatóvá teszi  aki és befizetéseket.

Amúgy a NAV-nek azért érne meg az egész mert szerintem jelenleg semmilyen infojuk nincs arra vonatkozológ hogyan is lehetne ellenőrizni ezt az egészet. De lehet igazatok van.

2moon

A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver ,

Jesszusom miket feltételeztek a NAV ról. Ilyen a büdös életben nem lesz. Nem akkora falat ez nekik. Az összes magya bányász keresményének többszörösét csalják el szlovák kamu számlákkal naponta.
Szerintem bárminek örülnek amit bevallassz és befizetsz nekik ebből, de lehet azzal szivatod meg magad ha befizetsz valamit mert akkor elkezdik piszkálni a részleteket, ha meg kussolsz és nem utlasz be magyar bankba akkor nyomát sem látják mit csinálsz.

Lord11

Srácok,
megmondom őszintén, az egész eszmefuttatást nem értem, ami itt folyik a készletekről. Készletnyilvántartásra csak kettős könyvvitel esetén van szükség, azt meg a könyvelő úgyis tudja, hogy érdemes.
Amit esetleg kérhet a könyvelő, az az, hogy pl. időszakonként (mondjuk havonta) küldjél neki kimutatást, hogy mennyi kriptó esett be (illetve mennyit adtál el, de az a számlák miatt amúgy is látszik.). Deposit /withdrawal history meg minden exchange-ben van. Kb. havi 10 perc munka.
És akkor a havi átlagáron, súlyozott átlagáron stb. lesz kiértékelve. A főkönyvet meg a nyilvántartást a könyvelő vezeti ilyenkor.

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 06:08:12 DÉLUTÁN
Srácok,
megmondom őszintén, az egész eszmefuttatást nem értem, ami itt folyik a készletekről. Készletnyilvántartásra csak kettős könyvvitel esetén van szükség, azt meg a könyvelő úgyis tudja, hogy érdemes.
Amit esetleg kérhet a könyvelő, az az, hogy pl. időszakonként (mondjuk havonta) küldjél neki kimutatást, hogy mennyi kriptó esett be (illetve mennyit adtál el, de az a számlák miatt amúgy is látszik.). Deposit /withdrawal history meg minden exchange-ben van. Kb. havi 10 perc munka.
És akkor a havi átlagáron, súlyozott átlagáron stb. lesz kiértékelve. A főkönyvet meg a nyilvántartást a könyvelő vezeti ilyenkor.
De ha feltétlenül valami profibb, automata megoldást kerestek, én valami ilyesmit képzelek el:
-tranzakcióadatok letöltésre az összes érintett exchange-ről, CSV-be, vagy API-val, vagy ahogy épp lehet.
-historikus árfolyamok hasonló módon történő letöltése
-adatok bevitele  SQL táblákba (kb. két tábla kell: az egyik a tranzakciókról, másik az árfolyamokról.)
-megkérdezed a könyvelődet, hogy a könyvelő szoftvere milyen CSV formátumot eszik meg, majd erre kell írni egy havi paraméteres riportot SQL-ben, ami adatforrásként a fenti táblákat használja.
-Az eredmény küldöd a könyvelőnek.
Ez sem túl bonyolult és nagyjából automatizálható.

Székely Vegán

Idézetet írta: 2moon Dátum június 25, 2017, 05:49:53 DÉLUTÁN
A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver ,

Jesszusom miket feltételeztek a NAV ról. Ilyen a büdös életben nem lesz. Nem akkora falat ez nekik. Az összes magya bányász keresményének többszörösét csalják el szlovák kamu számlákkal naponta.
Szerintem bárminek örülnek amit bevallassz és befizetsz nekik ebből, de lehet azzal szivatod meg magad ha befizetsz valamit mert akkor elkezdik piszkálni a részleteket, ha meg kussolsz és nem utlasz be magyar bankba akkor nyomát sem látják mit csinálsz.

Bingo  ;D
***BÁNYÁSZ ÉS KRIPTOPÉNZ VIDEÓIM***
https://www.youtube.com/channel/UC1l3y27zXgQqIumFnzIl0FQ

help_PLS

És akkor mindezt KATA-s formában lehet csinálni vagy sem? Én szívesen beleszállok, ha valaki megcsinálja ezt a progit, vagy ha szeretnétek van ismerősöm aki megcsinálja, nyilván nem ingyen.

Lord11

Idézetet írta: help_PLS Dátum június 25, 2017, 10:19:22 DÉLUTÁN
És akkor mindezt KATA-s formában lehet csinálni vagy sem? Én szívesen beleszállok, ha valaki megcsinálja ezt a progit, vagy ha szeretnétek van ismerősöm aki megcsinálja, nyilván nem ingyen.
Tudtommal katásnak nem kell készletnyilvántartást vezetni, csak sima bevételi nyilvántartást. Bevétel meg csak akkor keletkezik, amikor eladod (vagyis fiat currency-re váltod).

Dàvid

Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 11:48:45 DÉLUTÁN
Tudtommal katásnak nem kell készletnyilvántartást vezetni, csak sima bevételi nyilvántartást. Bevétel meg csak akkor keletkezik, amikor eladod (vagyis fiat currency-re váltod).
Most a legújabb aktivitását a témának én indíthattam el. Azt mondták a navba hogy ha tudod mi az értéke akkor bevétel minden.
Persze ezt úgy mondták hogy nem is hallottak a kripto világról. A pár hozzászólással korábban leírt állásfoglalás értelmezése akkor nem ezt mondja?

trion007

Üdv mindenkinek!

Szerintetek ha havonta ilyen 150e - 200e Ft-ot kitalok coinbase-ről K&H-s számlára az szemetszúrhat annak a bizonyos hárombetűsnek ? ? ?

Worlynox

Idézetet írta: trion007 Dátum június 28, 2017, 06:21:37 DÉLUTÁN
Üdv mindenkinek!

Szerintetek ha havonta ilyen 150e - 200e Ft-ot kitalok coinbase-ről K&H-s számlára az szemetszúrhat annak a bizonyos hárombetűsnek ? ? ?

Nem

DrPascal

Üdv mindenkinek!

Igen! Minden deviza befizetés csilingel náluk értékhatár nélkül.
Az más kérdés, hogy van-e rá kapacitás és foglalkoznak-e vele...

danber

Idézetet írta: DrPascal Dátum június 28, 2017, 06:52:48 DÉLUTÁN
Üdv mindenkinek!

Ezt meg honnan találtad ki?

2moon

Lord11

Idézetet írta: Dàvid Dátum június 26, 2017, 08:42:14 DÉLELŐTT
Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 11:48:45 DÉLUTÁN
Most a legújabb aktivitását a témának én indíthattam el. Azt mondták a navba hogy ha tudod mi az értéke akkor bevétel minden.
Persze ezt úgy mondták hogy nem is hallottak a kripto világról. A pár hozzászólással korábban leírt állásfoglalás értelmezése akkor nem ezt mondja?
Bevételed akkor keletkezik, ha eladod (vagyis pénzre váltod), vagy fizetsz vele. A birtoklása önmagában nem jelent adókötelezettséget. (Halasztott bevételnek tekintendő ilyen szempontból a kriptovaluta)
(Ha terméket gyártasz, akkor is így van. Attól, hogy legyártottad, még nincs adófizetési kötelezettséged, mert bevételed sem volt. Amikor értékesíted, akkor van bevételed.)

vrm42

Beszéltem egy könyvelővel, szerinte ez részedről szolgáltatás, melyért ellenértékként kapod a kriptopénzt, aminek ft-ban kifejezhető értéke van már akkor, mikor a poolról átmegy a walletbe, ezért már a megszerzett eth, zec, stb. adóköteles. Ha meg később váltod át magasabb árfolyamon, akkor az árfolyamnyereségből is adózni kell.
Nyilvántartást kell vezetni mindenről. Úgyhogy én azóta minden nap írom egy táblázatba, hogy előző nap mennyi zec jött ki, mellé a napi középárfolyamot, a dollár középárfolyamát, a btc-be váltások dátumát, mindent. Igazi pénzre még nem váltottam semmit, de ezt mostanában nem is tervezem.

GepyMiner

Idézetet írta: DrPascal Dátum június 28, 2017, 06:52:48 DÉLUTÁN
Üdv mindenkinek!

És ha pl. átküldöm a bitcoint PayPal-ra, ott átváltom HUF-ra (mert kedvezőbb mint a CIB-es USD/HUF váltás) és úgy küldök le havi kb 100-150 ezret számlára az mennyire rizikós/feltűnő hosszútávon? Az már nem deviza utalásnak számít?

Uhura

Idézetet írta: vrm42 Dátum június 29, 2017, 12:45:04 DÉLUTÁN
Beszéltem egy könyvelővel, szerinte ez részedről szolgáltatás, melyért ellenértékként kapod a kriptopénzt, aminek ft-ban kifejezhető értéke van már akkor, mikor a poolról átmegy a walletbe, ezért már a megszerzett eth, zec, stb. adóköteles. Ha meg később váltod át magasabb árfolyamon, akkor az árfolyamnyereségből is adózni kell.
Nyilvántartást kell vezetni mindenről. Úgyhogy én azóta minden nap írom egy táblázatba, hogy előző nap mennyi zec jött ki, mellé a napi középárfolyamot, a dollár középárfolyamát, a btc-be váltások dátumát, mindent. Igazi pénzre még nem váltottam semmit, de ezt mostanában nem is tervezem.

Nem tudom milyen szerkezeti forma kereteiben kérdezted amit kérdeztél a könyvelőtől, de a probléma abban van a könyvelő válaszában, hogy a leírt dolog csak olyan vállalkozás esetében - értelmezhető szerintem adóügyileg - amelyik kettős könyvelést folytat. A következők miatt:

- Ha magános vagy és egyéb kiegészítő jövedelem után adózol akkor nincs értelme mert nem tudsz levonni, elhatárolni, stb.  pl veszteséget , vagyis adó szempontjából mindegy mennyi volt a coin értéke a kitermelskor mert a beváltásnál fogsz jövedelemre szert tenni. Vagyis inkább fogalmazunk úgy akkor lesz realizálható jövedelemed addig lehet, hogy valaminek van értéke , pl: Kitúrsz a szemétből egy Fabergie tojást de amíg nem adód el nincs belőle jövedelmed.... ez azért is egyszerűbb mert kevesebb adatot kell megjegyezni, felírni , figyelni.

- KATÁ-s vállalkozásnál megint nincs értelme mert a KATÁS-ok még főkönyv vezetésére sem kötelezettek, egyetlen dolog (vagyis kettő) , hogy az összes kimenő számlát megőrizzék és egykockás fázetbe felírják szépen sorban egymás alá. Itt megint nincs értelme mert a KATÁS nem számolhat el kiadásokat .... max azok ÁFA tartalmát kérheti vissza de ez speciális eset ... vagyis megint semmi értelme a készlet értékelésnek, mert tők mindegy mennyi papír törülköző, fabiergie tojás vagy Cartier óra van a lakásodban akkor van bevételed amikor azt eladod.

Aminél lényeges az általad leírt dolog az szerintem egy KFT, BT , ZRT, NYRT , KKT , GMK, stb. vagyis kettős könyvitelt vivő vállalkozás mert ők kötelezően nyilvántartják a raktár készletett, a saját előállítást, stb. ezeket értékelik és tudnak veszteséget - pl.: 100 ft ért csináltunk széket, de megázott és csak 50 ft ért tudtuk eladni. - meg elhatrolást csinálni. vagyis náluk lényeges és fontos elem hogy mi van készleten és annk mennyi az értéke.

vrm42

Magánemberként érdeklődtem. Amit a tojásról írtál, annak pont az ellenkezőjét mondta.
Amikor használt autót veszek, akkor is kell fizetni vagyonszerzési illetéket.
Beszéltünk a KATAról is, arra azt mondta, hogy csak akkor van értelme, ha a számlát valós partnernek valós okkal állítom ki,
egyébként szabálytalan és büntetés lesz.
Ebben az esetben a pool-nak kellene számlázni, mert ott keletkezik a jövedelem.
Mindenesetre én jegyzetelek, de csak ennyi. Várom, hogy hátha valami autentikus módszer bukkan fel.

Uhura

Idézetet írta: vrm42 Dátum június 30, 2017, 09:10:26 DÉLELŐTT
Magánemberként érdeklődtem. Amit a tojásról írtál, annak pont az ellenkezőjét mondta.
Amikor használt autót veszek, akkor is kell fizetni vagyonszerzési illetéket.
Beszéltünk a KATAról is, arra azt mondta, hogy csak akkor van értelme, ha a számlát valós partnernek valós okkal állítom ki,
egyébként szabálytalan és büntetés lesz.
Ebben az esetben a pool-nak kellene számlázni, mert ott keletkezik a jövedelem.
Mindenesetre én jegyzetelek, de csak ennyi. Várom, hogy hátha valami autentikus módszer bukkan fel.

De bocs , az autó és pl. az ingatlan sem jó példa erre még ha az egyik ingó a másik ingatlan vagyon tárgy is ..... a kocsi és az ingatlan is sepeciális vagyon tárgyak mert nyilvántartásba vettek. ha találsz / veszel / stb. egy festményt azért nem fizetsz vagyonszerzési illetéket ...... ahogyan egy székért, ágyért, mosogató gépért sem.

Ha találsz valamit akkor már bocs amíg nem adód el, hogyan tudod mennyi az értéke ?

A KATÁS számla kiállítás egy über lolka kérdés ... én már tudom, annyi életemben nem szívtam számla kiállítással mint  afeleségemnél a katás cégénél. Ennek ellenére a kATÁS vállalkozónak kötelessége számlát kiállítania - persze ez alól is vannak kivételek pl: visszterhes vagyon átruházés pl: termék eladás .. ha a pénz hamarabb beérkezik mint a termék átadásra kerül . mert ekkor elég egy kibaszott blokk - .

A számla kiállításnál való személynek, cégnek, szervezetnek állítasz ki számlát , egy termék, stb.  eladásáról.

A pool-nál nem kelletkezik jövedelem , mert a críptopénz - kivéve  az európai uniós bírósági döntéssel érintett BTC kivételével - nem termék , semmi .... amorf , megfoghatatlan , kategórizálatlan valami. Főleg azért sem , mert te , csoportban összedolgozol egy laza jogilag nem szabályozott közösségben . Pl.: Ha Facebookon , kuponokat csrélgettek és te a kuponokat később eladód akkor nem a facebookos közösségben keletkezik a jövedelmed ....

Uhura