Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 8 Vendégek van a témában

Elvis

Hogyan jut el a Bittrexről a PayPalra az UBIQ USD-ben?

Uhura

Idézetet írta: Windlass Dátum július 12, 2017, 04:18:16 DÉLUTÁN
Solo-ra talán használható ez a régebbi NAV-os állásfoglalás: http://bitpenz.blogspot.hu/2016/02/nav-allasfoglalas-bitcoin-hyip.html
Én azt remél(t)em ez az állásfoglalás pool-os bányászatra is jó lesz.

A Lord11 által felvázolt koncepció szerint a pool nem csak felosztja a rewardot a bányászok között (tehát a pool nyújt szolgáltatást a bányászoknak némi némi díjért cserében), hanem a bányászok nyújtanak szolgáltatást a pool-nak. Én itt a fő nehézséget abban látom, hogy a 2. vagy 4. esetbe (EU adószámos vagy EU-n kívüli) tartozó poolokat kell találnunk, mert ha ez nem sikerül, fizethetjük az ÁFÁ-t közvetlenül a termelés után, ami elég nagy érvágás és kockázat.

Én is próbáltam a Nanopool-ról infót szerezni de eddig még nem jártam sikerrel.

Várj, ha KATA-ás vagy persze ha ennél nagyobb 8 milliós bevétel fölé akarsz menni akkor persze nem , alanyi ÁFA mentesen adsz számlát ... külföldre meg F.ÁFA-t adsz ahol mint nincs ÁFA mert nem te hanem a pool fizet.

De ha meg Kft-ben csinálod akkor is F.ÁFÁS vagy mert úgye a szolgáltatásnál a szolgáltatás igénybevevője szerint Áfát kell megfizetni míg termék értékesítésnél az eladó ÁFA illetékessége szerinti ÁFÁ-t.
Ezért lehet jó bizniszt csinálni egy magyar szoftverfejlesztő cégnek ha van egy Gibraltári kvázi leánya aki CD-re írt programokat ad el. Mert szolgáltatásban a 5% -os Gibraltári Áfá-t fizeti meg a szoftverért pedig az EU-s vásárló megint a gibraltári 5%-os ÁFÁ-t fizeti meg.

Különben meg a sok szarakodás helyet csinálni kéne egy külföldi vagy magyar elszámoló házat és over,mint a nicehash ... onnantól nicns semmi probléma, amikor kiutalja a cumot akkor számlázol és fizetsz .

maszi

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy bitcoin atm (anker klub) először próbáltam pénzt levenni, viszont elkurtam azzal, hogy nem figyeltem, a bittrex a végösszegből levonja a tx feet 0.001btc, így nem a pontos összeg érkezett meg a generált címre, nyilván hiába vártam, hogy kiadja a pénzt...
Mrcoint hiába hívom telefonon nem veszi föl senki, azért is kérdezem itt, valaki járt-e már hasonló módon, lett-e megoldás? Próbáltam ugyan arra a címre küldeni még annyit, hogy kiegészítse, de bittrex meg folyton visszadobta, azzal hogy túl alacsony az összeg...

Uhura

Amúgy közben gondolkodtam , hogy milyért a pool lenne akinek számláznunk kéne hiszen ő szolgáltatást nyújt és a Blokk fejleszteő az akinek a blokkjait bányászuk .... főleg mert ő az egyetlen deklarált valósan céges látható eleme a rendszernek.

Vagyis szerintem neki kellene számláznunk. Plusz a pool számlázna be nekünk mert ő nekünk nyújt szolgáltatást. De mivel itt sok esetben a poolok az egyik fekete láncszembe a rendszernek ... :(

Windlass

Kriptopénz meetupra ma, pénteken megy valaki? https://www.meetup.com/Budapesti-KriptoValuta-Eloadas-es-Oktatas/events/241367411/?gj=wc1d.2_e&rv=wc1d.2_e

Lehet, hogy az adózásról is szó lesz. Én sajnos nem tudok menni, pedig nagyon érdekelne.

Uhura

Idézetet írta: Windlass Dátum július 14, 2017, 11:55:45 DÉLELŐTT
Kriptopénz meetupra ma, pénteken megy valaki? https://www.meetup.com/Budapesti-KriptoValuta-Eloadas-es-Oktatas/events/241367411/?gj=wc1d.2_e&rv=wc1d.2_e

Lehet, hogy az adózásról is szó lesz. Én sajnos nem tudok menni, pedig nagyon érdekelne.

Ha tegnap tudtam volna , elmenbtem volna :(

Ezek azok a dolgok amik kellenének ide a weblapra , mert ilyen infokkal kéne tele lennie. Mikor hol mi hol.

Uhura

Tanuságos mese a magyar átlag polgárról, a NAV-ról meg az Európai Bíróságról.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/birsagolt_a_nav_de_az_europai_birosag_kozbeszolt_jogeset.643430.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Ezért gondolom én, hogy mindenképpen fizetni kell adót valamilyen formában .

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum július 11, 2017, 12:19:39 DÉLUTÁN
A már korábban említett ügyvéd urakkal konzultálva az alábbira sikerült jutni vállalkozásos bányászat esetében:
-a wallett házipénztárnak tekintendő
-csak a BTC vétel/eladás az, ami ÁFA mentes
-a bányászat valójában szolgáltatás nyújtás a pool felé, ami alapján a pool fizet. Ez a tevékenység valamilyen IT szolgáltatás (de személyes véleményem szerint akár adatfeldolgozás is lehet, de igazából ez már részletkérdés, max. felveszem az összes ilyen TEÁORt)
-ez a szolgáltatás viszont a jellegéből adódóan ÁFÁS szolgáltatás (lenne ugye belföldön)
-utalásos számlát kell kiállítani a pool felé, amin meg kell adni a BTC címet
-a számlára a BTC érték mellett a tárgynapi árfolyam alapján fiat-ban kell megadni a számla értékét (most az lehet akár EUR is)
-ekkor bevétel keletkezik. maga a valódi átváltás az exchange-n majd egy pénzügyi műveletnek minősül (lényegében mint a devizaváltás. Ott lehet még további nyereség/veszteség), az ugye nem igényel további bizonylatolást, rendszeresen vinni kell a könyvelőhöz mind a wallett, mind a váltó és/vagy bankszámlakivonatokat. (a könyvelésbe itt mélyebben nem mentünk bele, de gondolom itt is használható ilyenkor a FIFO szerinti kiértékelés, de ez már inkább számviteli kérdés)
-emiatt a cégnek ajánlatos rendelkeznie a direkt erre a célra kialakított számviteli politikával, szabályzatokkal (házipénztár, pénztárkezelési, kiértékelési szabályzat), ebben az esetben nem igazán megfelelő az a gyakorlat, hogy a könyvelő egy sablon szabályzatot használ, tekintettel a BTC és a wallett speciális esetére

Így már érhetőbb a dolog, viszont emiatt bennem az alábbiak merülnek fel:
-hiába vagy alanyi adómentes, a külföldi teljesítés miatt ez itt figyelmen kívül kell hagyni. Szóval elviekben oda a az alanyi adómentesség előnye, kell áfabevallást benyújtani (még ha 0-ásat is, de kell) . Katás esetben is már csak a SZJA/TB/TAO stb. mentesség marad meg előnyként, könyvelő kelleni fog.
-viszont az áfa tv 121a alapján áfalevonási jogod lesz.

A pool felé való számlázásnak az alábbi esetei lehetnek (amennyire az ÁFA tv.-t eddig értelmezem):
1. eset: ha lenne belföldi pool (nem tudok róla), áfásan kell számlázni (vagy alanyi mentesen 8millióig, ez egyedül itt játszik)
2. eset: EU-s adóalany pool, közösségi adószámmal. Itt lehet áfamentesen számlázni, kell majd a 0-ás bevallás, meg ugye összesítő nyilatkozat.
3. eset: EU-s nem adóalany pool (nincs közösségi adószáma). Ekkor magyar áfával kellene számlázni.
4. harmadik országbeli pool. (ez a legjobb eset), ilyenkor áfa mentesen lehet számlázni, gyakorlatilag szolgáltatás exportról van szó.

Sajnos a következő probléma, hogy sok pool eléggé anonim módon fut, nem tudni, ki üzemelteti.
Azért néhányat már sikerül megtudnom (ha kell, meg is tudom osztani)
Flypool, ethpool, ethermine: osztrák cég, k.adószám nélkül (3. eset)
Nicehash: szlovén cég, közösségi adószámmal (2. eset)
slushpool: cseh cég, közösségi adószámmal (2. eset)
prohashing.com, multipool.us: USA-beli pool (4. eset)

Szóval a pool-nak való számlázás kicsit bonyolítja a helyzetet.
(Mondjuk az jó kérdés, hogyan tudja bárki is visszaellenőrizni, hogy tényleg az a pool fizetett e ki. Csak megemlítem, mivan, ha egy tetszőleges harmadik országbeli céget tüntetek fel, mint vevőt....)
Közben kicsit jobban átnéztem az ÁFA törvényt, az értelmezésem szerint van még néhány apróság
-2-es és 4-es esetben az áfamentesség oka, hogy "ÁFA tv. területi hatályán kívül"

-3. eset (nem adóalany EU-s pool): ebben az esetben, ha alanyi adómentes vagy, itt is kiállíthatsz AAM-es számlát
-csak a 1-es és a 3-as eset bevételei számítanak bele az AAM 8milliós határába
-4-es esetnél, ha harmadik országról van szó, mivel számítástechnikai a szolgáltatás, nem számít, hogy adóalany vagy nem adóalany az illető, szintén áfa tv. területi hatályán kívül esik (ÁFA tv. 46 §)
(Magyarul mondva, nem is kell hogy az usa beli pool cég legyen. Ha pl. Vegán üzemeltetné a pool-t, neki is kiállíthatnád a számlát áfamentesen)

(Gyakorlati példa: katás AAM-es vállalkozóként évi 8millióig számlázhatsz áfamentesen az 1,3 esetben, a maradék 4 milliót meg kiszámlázhatod a 2,4 esethez tartozó pool-oknak. Áfa levonási jog persze csak a 4milliós részre lesz...)

Uhura

Igen amit leírtál éppen az amit beszéltünk is, hogy igazán 0 Áfa fizetésed lesz mert AAM, F.ÁFÁS számlákat állítasz ki a pooloknak de a havi ÁFA bevallást meg kell csinálni. Ami persze plusz munka  a könyvelőnek még ha a bevallás 0 -ás is :D

A 8 millió feletti összegnél 4 millió - x% ÁFA összeget tudsz kiszámlázni, vagyis ha 0% az ÁFA bármilyen okból akkor megy a 4 millió más esetben az ÁFA csökkenti ezt az összeget.  És mivel ha jól értelmezünk mindent 0% ÁFA lesz ezért folyamatos ÁFA vissza igénylő leszel :( ami nem túl jó kivéve ha nem kéred vissza havam bent hagyod a nagy kalapban és mondjuk 2 év múlva csinálsz egy olyan ügyletet aminek ÁFA tartalma is van és lefedi a bent lévő ÁFA tartalmat.

Annyi bukatója van a dolognak, hogy ha többes tevékenységet végzel akkor ha elérted és átlépted az ÁFA határt ezért már az ÁFA szerint nem AAM-s vagy akkor mindnen tevékenységre ÁFÁ-t kell számolni, és emiatt nem tudsz a következő évben AAM-s számlát kiállítani :( . Ezért lehet jobb ha maradsz 8 milliónál, mert akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy a 2. évben csak a 2 és 4-es pooloknak tudsz számlázni mert ott F.ÁFÁA van !

Ennek ellenére még mindig a KATA a legjobb választás. És 8 millához már bőven 3  rig mennyiség felett kell. 100  dolcsi / hó kártya esetén: 22 db kártya.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum július 18, 2017, 11:40:50 DÉLUTÁN
Igen amit leírtál éppen az amit beszéltünk is, hogy igazán 0 Áfa fizetésed lesz mert AAM, F.ÁFÁS számlákat állítasz ki a pooloknak de a havi ÁFA bevallást meg kell csinálni. Ami persze plusz munka  a könyvelőnek még ha a bevallás 0 -ás is :D

A 8 millió feletti összegnél 4 millió - x% ÁFA összeget tudsz kiszámlázni, vagyis ha 0% az ÁFA bármilyen okból akkor megy a 4 millió más esetben az ÁFA csökkenti ezt az összeget.  És mivel ha jól értelmezünk mindent 0% ÁFA lesz ezért folyamatos ÁFA vissza igénylő leszel :( ami nem túl jó kivéve ha nem kéred vissza havam bent hagyod a nagy kalapban és mondjuk 2 év múlva csinálsz egy olyan ügyletet aminek ÁFA tartalma is van és lefedi a bent lévő ÁFA tartalmat.

Annyi bukatója van a dolognak, hogy ha többes tevékenységet végzel akkor ha elérted és átlépted az ÁFA határt ezért már az ÁFA szerint nem AAM-s vagy akkor mindnen tevékenységre ÁFÁ-t kell számolni, és emiatt nem tudsz a következő évben AAM-s számlát kiállítani :( . Ezért lehet jobb ha maradsz 8 milliónál, mert akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy a 2. évben csak a 2 és 4-es pooloknak tudsz számlázni mert ott F.ÁFÁA van !

Ennek ellenére még mindig a KATA a legjobb választás. És 8 millához már bőven 3  rig mennyiség felett kell. 100  dolcsi / hó kártya esetén: 22 db kártya.
Van egy egyszerűbb módja az áfalevonásnak: közösségi adószámmal vásárolsz az EU-ból, ugye áfa nélkül. Ha nem lenne adólevonási jogod, akkor elvileg az áfát itthon be kellene fizetni. Így viszont a befizetés-levonás ki is üti egymást, legálisan.

Uhura

Közben elértünk a könyvelővel való egyeztetés új szakaszába, pár dolog már sokkal tisztább és megoldási javaslatok is vannak. Ezen kívül az egyes felmerült problémákra is találtunk megoldásokat.

(Mielőtt bárki kérdezné én mindig is KATÁ-s cég/magán vállalkozásban gondolkodtam így én ezekkel foglalkozom, foglalkoztam vagyis a megoldások is elsősorban itt használhatóak)

1.) Számlázás: A számlázás havi 2-3 alkalommal kell egy adott poolnak, az addigi bevétel összesítésével.
(Erre azért van szükség mert a teljesítést követő 15 napon belül ki kell állítani a számlát, így ez a probléma megoldva. A számlával nem kell sokat vacakolni, összesítetted a bevételt amit addig kiutalt neked a pool és kész. )

2.) Nyilvántartás / bevételek vezetése: Erre egy excel tábla tökéletes , én erre a következő metodust tudom elképzelni: Minden 15 napban leülsz 1 órára és kiexportálod az adott history-t amit excelbe rendezel. Ebben az adathalmazban szerepelni fog minden ami nekünk kellhet: milyen számla szám (pooltól), mennyit, mikor . A második lépésben megfogod és ahova utalta a pénzt annál az exchangenél megnézed a napi max árfolyamot és szépen egy adott nap jóváírásait felszorzod a legmagasabb árral* , ha nincs az adott exchangen váltás csak cripto devizába akkor ezt kétszer játszod el, mert egyszer ETH -> BTC majd BTC -> USD, HUF. Amennyiben itt nincs forint akkor sincs semmi gond napi MNB árfolyam is kell , de ez már hazai és NAV biztos felségvíz :)
Ekkor lesz egy minden tranzakcióra kiterjedő nyilvántartásunk ami tartalmazza a fointos mennyiséget , ezt szépen felvezetjük a számlára és kész. 
* Mielőtt valaki azt kezdené el leírni, hogy hülye vagyok-e, hogy a legmagasabb árfolyammal számoltam , igen szolók : NEM, mivel ebben az esetben tökéletesen mindegy mivel később a forintosításkor újra kell értékelni az egész tranzakciót mert itt árfolyam nyereség és veszteség adódik. A legmagasabb árat pedig azért alkalamzom mert így nem érheti a ház elejét, hogy csalni vagy csökkenteni akartam a bevételeket és mivel úgyis majdnem mindegy. :)
Egyetlen dologban nem mindegy ez a megoldás: amennyiben 8 milliót közelíti az éves bevétel probléma lehet, hogy max értéken bevételeztünk mert így a 8 milliót kitöltve "benne hagyunk" a rendszerben pénzt , erre megoldás  lehet a következő: vagy középáron min - max átlaga készletezünk vagy min áron. Ezt mindenki és is megfogom vitatni a könyvelővel (nagy valószínűséggel az első megoldás lesz a nyerő. )

Két megjegyzés még:
- Amennyiben lehet a kiutalások számának csökkentésével - a pool kiutalási limit emelése megoldás lehet - mivel így kevesebb sor lesz de ennek az a hátránya ha nem készletre dolgozunk akkor hoszú idő mire pénzre váltjuk  a kriptot.
- Akik local walletre dolgoznak :) ez egy krédés még: ebben az esetben jó ha kiválasztanak egy olyan exchanget aminél várhatólag át fogják később váltani a pénzt vagy valamilyen alapon kiválasztanak egy exchanget ami kezelik az adott coint és készletértékeléséhez ezt használják. Amúgy ebben az esetben is a célszerűséget kövessük mert zsenánt mindegy melyik váltót vagy szervezetet használjuk mert úgyis az átváltás esetében később a váltási és a készletezési ár különbözete növeli avgy csökkenti a pénzt.

Egyenlőre még nem tiszta , hogy ez az árfolyam nyereség / veszteség változtat-e a bevételen a KATÁS oknál.

3.) Egyéb kötelmek: A KATA esetében nincs sem pénzkezelési szabályzat, házi pénztár és szabályzat , stb. A fent elírt számlázás és "készlet" nyilvántartáson kivül max még az ÁFA jöhet be ennek tisztázása most folyik.

4.) ÁFA: a KATÁS vállalkozások 2017.től 8 millióig AAM vagyis Alanyi Adómentesként "ÁFÁ-znak" vagyis nem áfáznak. A problémát a Lord által leírtak miatt még nem teljesen tiszta de amennyiben ez külföldre menő szolgáltatásként ÁFÁzzuk le akkor ez speciális eset és a KATÁS nyugodtan kiállítja a F:ÁFÁS számlát de ettől még nem lesz adó alany és nem kell sem ÁFÁ-t befizetnie sem bevallania.
Ez azért lényeges kérdés mert ha kiváltjuk a közösségi adószámot , stb. és el kezdünk "ÁFÁ-uzni" Akkor elveszik az AAm vagyis Alanyi Adómenteségünk .. ami azért szar mert akkor mindenkinek ÁFÁ-san fogunk számlázni ami a crypto bevételeink 27%-os csökkenésével járhatnak :(
Ennek a kérdésnek a tisztázása most folyik ha meglesz megírom.

5.) Tevékenység / TEÁOR: ez valamilyen szolgáltatás és tissztázom mi legyen.

6.) Kinek adjak számlát erre javasolnám, hogy amit Lord elkezdett adatokat fejlesszük tovább és csináljuk egy listát ..

Amik kellhetnek:
NAnopool, Supernova, Sexypool, fairpool, ......

Uhura

Idézetet írta: kamping Dátum július 12, 2017, 02:13:36 DÉLUTÁN
Nem kötekedni akarok, de ha Solo-ban bányászol, akkor például továbbra sem tudnál kinek számlázni nem?

Amúgy nagyon köszi az összefoglalóért!

Nanopool-nál nem nagyon találtam semmilyen cégnevet, de mondjuk ez könnyen megoldható, ha pool-t váltok.

Endurance International group. A kebelén belül működő domain.com mert más nincs a regisztrációban vagyis maguknak regisztráltak és valaki használja ....
Egyetlen probléma az org.. avgyis nem vállalkozás hanem profit vagy non profit orinetált szervezet ... kérdés ez mennyire problémás.

A probléma hogy ez egy bazi nagy szervezet ami a NASDAQ-on is fent van, vagyis kérdés kihez forduljál. :)

Mondjuk ezt meg lehetne próbálni:  legal@endurance.com  hátha a sok ügyvéd között van aki megadja :D

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum július 22, 2017, 10:29:30 DÉLELŐTT
Közben elértünk a könyvelővel való egyeztetés új szakaszába, pár dolog már sokkal tisztább és megoldási javaslatok is vannak. Ezen kívül az egyes felmerült problémákra is találtunk megoldásokat.

(Mielőtt bárki kérdezné én mindig is KATÁ-s cég/magán vállalkozásban gondolkodtam így én ezekkel foglalkozom, foglalkoztam vagyis a megoldások is elsősorban itt használhatóak)

1.) Számlázás: A számlázás havi 2-3 alkalommal kell egy adott poolnak, az addigi bevétel összesítésével.
(Erre azért van szükség mert a teljesítést követő 15 napon belül ki kell állítani a számlát, így ez a probléma megoldva. A számlával nem kell sokat vacakolni, összesítetted a bevételt amit addig kiutalt neked a pool és kész. )

2.) Nyilvántartás / bevételek vezetése: Erre egy excel tábla tökéletes , én erre a következő metodust tudom elképzelni: Minden 15 napban leülsz 1 órára és kiexportálod az adott history-t amit excelbe rendezel. Ebben az adathalmazban szerepelni fog minden ami nekünk kellhet: milyen számla szám (pooltól), mennyit, mikor . A második lépésben megfogod és ahova utalta a pénzt annál az exchangenél megnézed a napi max árfolyamot és szépen egy adott nap jóváírásait felszorzod a legmagasabb árral* , ha nincs az adott exchangen váltás csak cripto devizába akkor ezt kétszer játszod el, mert egyszer ETH -> BTC majd BTC -> USD, HUF. Amennyiben itt nincs forint akkor sincs semmi gond napi MNB árfolyam is kell , de ez már hazai és NAV biztos felségvíz :)
Ekkor lesz egy minden tranzakcióra kiterjedő nyilvántartásunk ami tartalmazza a fointos mennyiséget , ezt szépen felvezetjük a számlára és kész. 
* Mielőtt valaki azt kezdené el leírni, hogy hülye vagyok-e, hogy a legmagasabb árfolyammal számoltam , igen szolók : NEM, mivel ebben az esetben tökéletesen mindegy mivel később a forintosításkor újra kell értékelni az egész tranzakciót mert itt árfolyam nyereség és veszteség adódik. A legmagasabb árat pedig azért alkalamzom mert így nem érheti a ház elejét, hogy csalni vagy csökkenteni akartam a bevételeket és mivel úgyis majdnem mindegy. :)
Egyetlen dologban nem mindegy ez a megoldás: amennyiben 8 milliót közelíti az éves bevétel probléma lehet, hogy max értéken bevételeztünk mert így a 8 milliót kitöltve "benne hagyunk" a rendszerben pénzt , erre megoldás  lehet a következő: vagy középáron min - max átlaga készletezünk vagy min áron. Ezt mindenki és is megfogom vitatni a könyvelővel (nagy valószínűséggel az első megoldás lesz a nyerő. )

Két megjegyzés még:
- Amennyiben lehet a kiutalások számának csökkentésével - a pool kiutalási limit emelése megoldás lehet - mivel így kevesebb sor lesz de ennek az a hátránya ha nem készletre dolgozunk akkor hoszú idő mire pénzre váltjuk  a kriptot.
- Akik local walletre dolgoznak :) ez egy krédés még: ebben az esetben jó ha kiválasztanak egy olyan exchanget aminél várhatólag át fogják később váltani a pénzt vagy valamilyen alapon kiválasztanak egy exchanget ami kezelik az adott coint és készletértékeléséhez ezt használják. Amúgy ebben az esetben is a célszerűséget kövessük mert zsenánt mindegy melyik váltót vagy szervezetet használjuk mert úgyis az átváltás esetében később a váltási és a készletezési ár különbözete növeli avgy csökkenti a pénzt.

Egyenlőre még nem tiszta , hogy ez az árfolyam nyereség / veszteség változtat-e a bevételen a KATÁS oknál.

3.) Egyéb kötelmek: A KATA esetében nincs sem pénzkezelési szabályzat, házi pénztár és szabályzat , stb. A fent elírt számlázás és "készlet" nyilvántartáson kivül max még az ÁFA jöhet be ennek tisztázása most folyik.

4.) ÁFA: a KATÁS vállalkozások 2017.től 8 millióig AAM vagyis Alanyi Adómentesként "ÁFÁ-znak" vagyis nem áfáznak. A problémát a Lord által leírtak miatt még nem teljesen tiszta de amennyiben ez külföldre menő szolgáltatásként ÁFÁzzuk le akkor ez speciális eset és a KATÁS nyugodtan kiállítja a F:ÁFÁS számlát de ettől még nem lesz adó alany és nem kell sem ÁFÁ-t befizetnie sem bevallania.
Ez azért lényeges kérdés mert ha kiváltjuk a közösségi adószámot , stb. és el kezdünk "ÁFÁ-uzni" Akkor elveszik az AAm vagyis Alanyi Adómenteségünk .. ami azért szar mert akkor mindenkinek ÁFÁ-san fogunk számlázni ami a crypto bevételeink 27%-os csökkenésével járhatnak :(

6.) Kinek adjak számlát erre javasolnám, hogy amit Lord elkezdett adatokat fejlesszük tovább és csináljuk egy listát ..

Amik kellhetnek:
Közben én is egyeztettem Bitcoin-hoz is értő könyvelővel és a következőre jutottunk:
A számlázás az kb. stimmel, bár nekem a könyvelő inkább azt javasolta, kiutalásonként írjam a számlát.
Viszont KATA esetében nem értelmezhető sem a wallett mint házipénztár, sem a váltás mint pénzügyi művelet.

Vagyis ere jutottunk:

Pool kiutalja a pénzt valamilyen coin-ban. Megnézem, hogy annak mi éppen az árfolyama EUR-ba átszámítva (xCoin/EUR, vagy inkább xCoin/BTC/EUR, de érdemes mindig ugyanúgy.)

Megírom neki az utalásos számlát EUR-ban (a szövegbe azért beleírom hogy az mennyi coin, meg wallett address. Illetve ráírom még a számlára hogy ÁFA területi hatályán kívül (a fenti 2-es és 4-es esetben) meg hogy pénzügyi teljesítést nem igényel.
Aztán az EUR-t a tárgynapi (amikor ki lett utalva a coin)  MNB árfolyamon  forintban beírom a bevételi nyilvántartásba. ENNYI. Más nyilvántartást a katásnak nem kell vezetnie.
Az átváltás és a rajta esetlegesen keletkezett haszon meg önmagában itt nem adóköteles (hacsak nem üzletszerűen csinálod és oda vissza váltogatsz.) .

(A kiértékelés, pénzügyi művelet alapján további nyereség/veszteség csak a számvitel alá tartozó cégek esetén van. Oda viszont akkor már kell a számviteli politika stb.)

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum július 25, 2017, 02:19:16 DÉLUTÁN

Két megjegyzés még:

Amik kellhetnek:
Közben én is egyeztettem Bitcoin-hoz is értő könyvelővel és a következőre jutottunk:
A számlázás az kb. stimmel, bár nekem a könyvelő inkább azt javasolta, kiutalásonként írjam a számlát.
Viszont KATA esetében nem értelmezhető sem a wallett mint házipénztár, sem a váltás mint pénzügyi művelet.

Vagyis ere jutottunk:

Pool kiutalja a pénzt valamilyen coin-ban. Megnézem, hogy annak mi éppen az árfolyama EUR-ba átszámítva (xCoin/EUR, vagy inkább xCoin/BTC/EUR, de érdemes mindig ugyanúgy.)

Megírom neki az utalásos számlát EUR-ban (a szövegbe azért beleírom hogy az mennyi coin, meg wallett address. Illetve ráírom még a számlára hogy ÁFA területi hatályán kívül (a fenti 2-es és 4-es esetben) meg hogy pénzügyi teljesítést nem igényel.
Aztán az EUR-t a tárgynapi MNB árfolyamon (amikor ki lett utalva a coin) beírom a bevételi nyilvántartásba. ENNYI. Más nyilvántartást a katásnak nem kell vezetnie.
Az átváltás és a rajta esetlegesen keletkezett haszon meg önmagában itt nem adóköteles (hacsak nem üzletszerűen csinálod és oda vissza váltogatsz.) .

(A kiértékelés, pénzügyi művelet alapján további nyereség/veszteség csak a számvitel alá tartozó cégek esetén van. Oda viszont akkor már kell a számviteli politika stb.)

Végülis akkor ugyan arra jutottunk , az egyetlen dolog, most mit csinálsz az olyan poolokkal akik feszt 5-10 coinonként utalnak ki , nem lehet állítani a kiutalást ... most gyártsak havi 1000-2000 számlát?

Akkor inkább 15 naponként kiállítok egy összevont számlát + csinálom az adott kimutatást. / pool

A pénzügyi műveletes dolog azért jó mert úgy is a magasabb bevételre bazírozzunk. De ezért ha tartjuk a pénzt akkor a keletkező - árfolyam - különbözetért kifizeti a révészt ... mert ha gonosz akarok lenni akkor a NAV mondhatja, hogy Ön mint KATÁS vállalkozó leadózta a pénzt amit akkor ért de az Ön számlájára 2x annyi értkezet .. ?? Ezt meg szépen adózza le mint egyéb bevétel de mint magánszemély :(  érted mit akarok mondani.

Amúgy kiek a wallet addressét irod be ? a tiedet vagy az övét?

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum július 25, 2017, 02:30:35 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum július 25, 2017, 02:19:16 DÉLUTÁN

Két megjegyzés még:

Amik kellhetnek:

Vagyis ere jutottunk:

Aztán az EUR-t a tárgynapi MNB árfolyamon (amikor ki lett utalva a coin) beírom a bevételi nyilvántartásba. ENNYI. Más nyilvántartást a katásnak nem kell vezetnie.

Végülis akkor ugyan arra jutottunk , az egyetlen dolog, most mit csinálsz az olyan poolokkal akik feszt 5-10 coinonként utalnak ki , nem lehet állítani a kiutalást ... most gyártsak havi 1000-2000 számlát?

Akkor inkább 15 naponként kiállítok egy összevont számlát + csinálom az adott kimutatást. / pool

A pénzügyi műveletes dolog azért jó mert úgy is a magasabb bevételre bazírozzunk. De ezért ha tartjuk a pénzt akkor a keletkező - árfolyam - különbözetért kifizeti a révészt ... mert ha gonosz akarok lenni akkor a NAV mondhatja, hogy Ön mint KATÁS vállalkozó leadózta a pénzt amit akkor ért de az Ön számlájára 2x annyi értkezet .. ?? Ezt meg szépen adózza le mint egyéb bevétel de mint magánszemély :(  érted mit akarok mondani.

Amúgy kiek a wallet addressét irod be ? a tiedet vagy az övét?

Végülis az összesítő számlázás működhet, de akkor talán inkább napi, vagy heti bontásban, bár a 15 napos is talán járható út, ez nem olyan súlyos kérdés.

Azt a wallett address-t ami a pool-nál regisztrálva van a kiutalásra (sajátomat). (Esetleg érdemes még külön nyilvántartani, hogy mely számlához mely txid tartozik, de ezt szerintem felesleges felvinni a számlára. Csak egy esetleges ellenőrzés során könnyebb összepárosítani a kiutalásokat a számlával.)

GepyMiner

Régebben már kérdeztem többször is, de nem jött válasz. Senki se használt még UQUID bankkártyát pénzkivétre??
Hogy lehet megtudni, hogy mennyi az egyenleg a kártyán?
Bankautomatában nem lehet lekérdezni, a weboldalon meg sehol se látok ilyet.
Honnan tudom, hogy a vége felé járva még hány Euro van rajta, hogy hány Ft-ot lehet bepötyögni automatánál?
Vagy elkezdtek boltban fizetni vele amíg vissza nem utasítja, aztán egyre kisebb összegű dolgokat, míg végül csak pár Euro marad rajta?

CryptoMan

Idézetet írta: GepyMiner Dátum július 26, 2017, 07:14:44 DÉLELŐTT
Régebben már kérdeztem többször is, de nem jött válasz. Senki se használt még UQUID bankkártyát pénzkivétre??
Hogy lehet megtudni, hogy mennyi az egyenleg a kártyán?
Bankautomatában nem lehet lekérdezni, a weboldalon meg sehol se látok ilyet.
Honnan tudom, hogy a vége felé járva még hány Euro van rajta, hogy hány Ft-ot lehet bepötyögni automatánál?
Vagy elkezdtek boltban fizetni vele amíg vissza nem utasítja, aztán egyre kisebb összegű dolgokat, míg végül csak pár Euro marad rajta?

1. Letudod kérdezni ATM-nél az egyenleget.
2. Mobilappal: Uqiud vagy a Mychoicecorporate

magellan

Feltelepíted a telefonodra az alkalmazást, és megnézed ott, vagy a weboldalon My UQUID Card - View more - View balance

Tapatalkkal küldve az én SM-N920G eszközömről

GepyMiner

Idézetet írta: magellan Dátum július 26, 2017, 08:15:26 DÉLELŐTT
Feltelepíted a telefonodra az alkalmazást, és megnézed ott, vagy a weboldalon My UQUID Card - View more - View balance
KÖSZ ez működött, nem tudom miért nem láttam eddig, minden almenüt végigkattintgattam, vagy csak utólag jelent meg.
Amúgy ATM-nél nem lehet lekérdezni, vagy lehet hogy ez is bankfüggő, 2-nél próbáltam és visszautasította, azt írta hogy az egyenleglekérdezés nem támogatott.

Amúgy eddig úgy vettem észre, hogy habár az OTP az egyik legdrágább bank, forintban kikérve ott váltják eddig a legjobb áron az Eurot, másik banknál (5 perccel előtte) 10 Ft-tal kevesebbet adtak Euro-nként, ami nagy összegnél nem kevés különbség.
Nektek mi a tapasztalatotok, melyik bank ATM-e a legjobb kivéthez (forintban kivéve/terhelve)?

kibic71

Üdv!

Aki komolyan gondolja és tisztán NAV elől nem bujkálva szeretné csinálni, annak tudom ajánlani http://www.pwdconsulting.hu/hu/
Személyesen Budapesten kb. 30eFt-ért adnak tanácsot.
Valószínűleg a könyvelést is vállalják, illetve tudnak ajánlani a cryptomining témában jártas könyvelőt.

Ha valaki felveszi velük a kapcsolatot kérem ne tartsa magában amit tőlük hall!  ;)