Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 13 Vendégek van a témában

Lord11

Idézetet írta: kibic71 Dátum július 31, 2017, 03:58:40 DÉLUTÁN
Üdv!

Aki komolyan gondolja és tisztán NAV elől nem bujkálva szeretné csinálni, annak tudom ajánlani http://www.pwdconsulting.hu/hu/
Személyesen Budapesten kb. 30eFt-ért adnak tanácsot.
Valószínűleg a könyvelést is vállalják, illetve tudnak ajánlani a cryptomining témában jártas könyvelőt.

Ha valaki felveszi velük a kapcsolatot kérem ne tartsa magában amit tőlük hall!  ;)
Amiről írtam az utóbbi postokban, annak az alapjai tőluk vannak. És a könyvelőt is ők ajánlották

Uhura

Már bocs de azt azért szerényen szeretném hozzá tenni, hogy bármelyik ügyvéddel találkoztam aki pénzt kért a megbízás előtt konzultációért azzal később soha nem tudtam együtt dolgozni mert előbb vagy utóbbi kiderült, hogy nagyobb volt a füstje mint a lángja. És nem is szokás pénzt kérni a megbízás előtt konzultációért. Az kb olyan mint ha az ajánlatadásért kérnél pénzt ...

Amikor anno Lord is említette ezt kicsit tétkedve fogadtam az egészet.

magellan

Idézetet írta: Uhura Dátum augusztus 01, 2017, 04:40:27 DÉLUTÁN
Már bocs de azt azért szerényen szeretném hozzá tenni, hogy bármelyik ügyvéddel találkoztam aki pénzt kért a megbízás előtt konzultációért azzal később soha nem tudtam együtt dolgozni mert előbb vagy utóbbi kiderült, hogy nagyobb volt a füstje mint a lángja.

Egyetértek, az én ügyvédem - akit átalányban fizetek - azt mondta, hogy ez a sok tanácsadás handa-banda. Óránként 30.000,- Ft-ért ő is szívesen mesél hülyeségeket bárkinek bármilyen témában. Szerinte, amíg ez a terület nincs szabályozva, addig örüljünk, annyi a dolgunk, hogy a tényleges jövedelmet leadózzuk.
Vagyonosodási, ha van egyáltalán, vagy azért indul, mert megkérdik, miből vettük a Ferrarit, akkor elég megmutatni az adóbevallást, hogy miből. Vagy elindul valami másért a vizsgálat, és megkérdezik, hogy mi a túró ez a sok átutalás offshore bankokból, és miért használunk gibraltári bankkártyát.
Ha tudunk mutatni olyan adóbevallást, ami lefedi ezeket az összegeket, addig nem fognak tovább piszkálni, jó eséllyel fogalma sincs az ellenőrnek, hogy mi az a blokk. Az adóhatóság adóhiányért büntet és nem azért, mert így vagy úgy vagy amúgy könyveltük a bitkoinozást.
Viszont, ha sokáig kérjük az állásfoglalásokat a végén valaki, akinek fogalma sincs az egészről, szabályozni fogja, és akkor már számonkérhető.

Szerinte is legjobb a Kata, de ugyanúgy alanyi adómentes számlát kell kiállítani, mint a belföldieknek, viszont nem kell valós név, cím. Mert nem a poolnak dolgozunk, hanem magának az Ethereum blokkláncnak, mert validáljuk neki a blokkokat, és azért kapjuk a rewardot. Ha solo bányásznánk paper walletre, akkor semmi sem lenne, se pool, se exchange, semmi, mégis ugyanaz a tevékenység, tehát ugyanúgy kell adózni. Ha fordított áfás számlát állítanánk ki a poolnak, akkor a pool is be kellene vallja, de gyanítja, hogy nem fogja, főleg, hogy nem is fizet nekünk semmit, csak szétosztja a rewardot, amit a blokklánctól kapunk. Amíg az ethereum blokklánc nem mondja meg a pontos címét, addig elég vevőnek annyi, hogy Ethereum. De ha precízek akarunk lenni, telepítsünk a gépünkre walletet, és akkor ott lesz a blokklánc, a címe pedig a saját címünk.

Kft. esetén nyilván más gondolkodás kell, de az engem nem érdekelt.

Tapatalkkal küldve az én SM-N920G eszközömről

Uhura

Magellan: nekem is alapjában a felvetésem az elején az volt, hogy igazából mi nem a poolnak dolgozunk a pool egyfajta közösségi szervező aki a reward fee ből kap .. avgyis mi nem neki hanem a blokklánc "kiadójának" dolgozunk. Mert ő az aki a munkánkkal nyer.

Bár egyáltalán nem egyértelmű ebben az esetben hiszen mindenki csak %-vesz le , maga az eredmény szétmegy több részbe , a blokkchain gazdának, a poolnak, nekünk. Vagyis ez kb olyan mint a napelemes energia termelés .... a napnak küldjük a számlát ? nem.

Igazából itt leginkább megfoghatóan a javak eladásból van pénzünk ... addig bitek és byetok és 010111 az egész. Aminek a "pénz" funkcióját a közös megállapodás agya nem egy áéllami szervezet felhatalmazása.

Ügyvéd kérdés: én 2x fizettem életemben ügyvédnek - nem siker vagy munka díjon kívül mert ez volt több alkalommal - , kifizetem majd soha többé nem kerestem .. aki abban nem bízik hogy az általa felkinált megoldás működik és a működésből kéri a pénzét az kispályás. Az ügyvédek nagyrésze pl céges összeolvadások esetén a személyes közreműködésért kér pénzt de ott kvázi dolgozik a pénzért és van látszatja és jogi felelősége. Egy megbízás esetén szintén, de nagyon sokan már itthon is az ügylet típusától függően siker díjért dolgoznka , vannak egypáran akik pl: a cég 1-2-x % os részért.

Dàvid

A kategóriákba sorolt poolnak számlázás kész használható megoldás?
Másik kérdés, hogy mi alapján döntjük el hogy egy cégnek van-e közösségi adószáma?
Az hogy nincs kiírva a weboldalra? Vagy osztrák cégkereső se mutatja? Lehet ez nem elég.
Ugye valamelyik kategóriának az a feltétele hogy eu-s de adószám nélküli cég.

Uhura

Idézetet írta: Dàvid Dátum augusztus 17, 2017, 04:18:20 DÉLUTÁN
A kategóriákba sorolt poolnak számlázás kész használható megoldás?
Másik kérdés, hogy mi alapján döntjük el hogy egy cégnek van-e közösségi adószáma?
Az hogy nincs kiírva a weboldalra? Vagy osztrák cégkereső se mutatja? Lehet ez nem elég.
Ugye valamelyik kategóriának az a feltétele hogy eu-s de adószám nélküli cég.

A cég eu-s adószámát az adott ország cégnyilvántartásában tudhatod meg vagy honlapról erre persze kicsi az esély, vagy vadászol az interneten. Ellenőrizni a NAV weboldalán lehet, hogy élő adószám-e.

A használhatóság: egyenlőre bárki is bármit állít amíg nem kap egy komolyan bányásazttal foglalkozó cég egy átfogó ellenőrzést addig ... kérdés . persze a magyar rendszerben utána is , hiszen ahány ellenőr annyi fejlővés.

nymadwe

Hali, nem nagyon találtam magánszemélyre vonatkozó, árfolyamnyereséges részt, igaz hátulról haladtam, lehet korábban volt róla szó...
A kérdésem az, hogy ha valaki vesz mondjuk 1usdért cryptopénzt, majd 350usd-s árfolyamon visszaváltja fiatra, akkor hogy kell utána adóznia?
szja+eho? mennyi eho? felső limites? Köszi!

Lord11

Idézetet írta: nymadwe Dátum augusztus 29, 2017, 11:32:57 DÉLUTÁN
Hali, nem nagyon találtam magánszemélyre vonatkozó, árfolyamnyereséges részt, igaz hátulról haladtam, lehet korábban volt róla szó...
A kérdésem az, hogy ha valaki vesz mondjuk 1usdért cryptopénzt, majd 350usd-s árfolyamon visszaváltja fiatra, akkor hogy kell utána adóznia?
szja+eho? mennyi eho? felső limites? Köszi!
Üdv.
Erre sajnos nincs annyira egyértelmű válasz. A kriptó alapvetően devizának tekintendő.
Ha nem üzletszerűen csinálod, akkor adómentes. (SZJA tv. 1. melléklet 7. 4. pont). Viszont ha üzletszerűen, akkor már problémás a besorolása, sajnos nem egyértelmű, hogy az adóbevallás melyik sorába kell beleírni.
(Na meg persze mikortól számít valami üzletszerűnek.)

Lehetséges:
-ellenőrzött tőkepiaci ügylet (15%  szja), de kérdés, hogy ide besorolható e (Ide kellene egy EU-s befektetési szolgáltató)
(Ha pl. a Kraken ilyen szempontból befektetési szolgáltató, akkor akár igen. )
-árfolyamnyereségből származó jövedelem (15% szja + 14% EHO)
A fenti két esettel az a gond, hogy az SZJA tv. ezeket alapvetően értékpapírokra értelmezi.

-egyéb jövedelem (78%-ra 15%szja+27% eho)

egosumquisum

nymadwe

Köszönöm az infokat, egyelőre még nem érint, még fialtatom fiatosítás elött, de gondoltam nem árt tisztában lenni a helyzettel. Mindenképp legálisan akarom ugyanakkor csinálni amennyire lehet, persze nem egyszerű ezt, ha a nav nem egyértelmű. Az sztetek majd járható út lesz, h amikor forintosítom egy %át, írok nekik h hello, ezt és ezt vettem anno, ennyi lett belőle, ez ugye nem üzletszerű tevékenység volt? Vagy jobb ilyenkor csnedben maradni, s ha kopogtatnak magyarázkodni? Az a baj h nemzetbiztonsági tanusítványom is van mert kell a munkámhoz, nem reszkíroznám meg az elvesztését:)

Lord11

Idézetet írta: nymadwe Dátum augusztus 30, 2017, 09:06:36 DÉLUTÁN
Köszönöm az infokat, egyelőre még nem érint, még fialtatom fiatosítás elött, de gondoltam nem árt tisztában lenni a helyzettel. Mindenképp legálisan akarom ugyanakkor csinálni amennyire lehet, persze nem egyszerű ezt, ha a nav nem egyértelmű. Az sztetek majd járható út lesz, h amikor forintosítom egy %át, írok nekik h hello, ezt és ezt vettem anno, ennyi lett belőle, ez ugye nem üzletszerű tevékenység volt? Vagy jobb ilyenkor csnedben maradni, s ha kopogtatnak magyarázkodni? Az a baj h nemzetbiztonsági tanusítványom is van mert kell a munkámhoz, nem reszkíroznám meg az elvesztését:)
Egyébként ez tényleg jó kérdés, mert nem adtál-vettél, csak tartottad és eladtad. Tehát elvileg nem üzletszerű és emiatt adómentes.

Elképzeltem egy szituációt:
Ott vagyunk 2010-ben, fogalmam sincs, mi az a bitcoin. Csóró havernak nincs pénze, rámsóz mondjuk 1000 bitcoint (amit maga bányászott szórakozásból a PC-jén), hogy adjak már neki 10ezer forintot a hétvégére, mert csak hétfőn jön a fizu. Én belemegyek. Aztán el is felejtem az egészet, gépemet újratelepítem, nem is rakom fel újra a walletet.

Aztán mondjuk ma véletlenül megtalálom valamelyik archiv DVD-men a walletet a privát kulccsal...és akkor most van több mint 1milliárd Ft-nyi BTC-m. (És akkor még ott van a BTC mellett ugyanennyi BCH a fork miatt...)
Na ehhez mit szólna a NAV???

nymadwe

A BCH az külön érdekes kérdés. Nomeg van liskem is, szavazok, s havi szinten emiatt kapok 1.5% lisket érte. Az most mi? nem árfolyamnyereség.
Plusz van olyan, akikre ha szavazok, nyerhetek a havi sorsoláson ahol 20x250 lisket osztanak ki. Az megint egy másik eset. Utálom h ennyire nincs szabályozva, rendesen csinálni nehéz, közel lehetetlen. Bár végülis amíg a nav boldog, addig nincs baj, csak kérdés mikor az :D

Uhura

Alapjában véve minden esetben tisztázni kell mit és milyen formában csinálsz :

- magánszemélyként csinálod mint eseti melléktevékenység ?
- magánszemélyként mint állandó tevékenység ?
- cégként mint KATA :?
- cégként mint kettős könyvítelt folytató társaság ?
- stb. minden más.

Ezek Önmagában is rengeteg részben eltérő értelmezést és megoldást valamint buktatót és elszámolási problémát vetnek fel.

Mint Lord is írta és én is kezdettől fogva azt a véleményt képviselem a legegyszerűbb megoldás a KATA , mert:
- Minimális az adóterhelés, a legkisebb az összes variáció szerint
- Viszonylag könnyen elválaszthatók a dolgok egymástól
- Minimális a papírozás , és igazolási kötelezettség

A magánszemélyként végzett tevékenység legnagyobb problémája az eseti jelleg, mert a melléktevékynség esetén ha folyamatossá válik akkor már a fagyi Zoli által is említett forma nem megfelelő.

Ami probléma és nincs konszenzus :
- Kinek , mikor, miről és mennyiről és hogyan állítsz ki számlát.

A problémát tetőzi a "ternék" árának voliatilis jellege  vagyis kis időtávon belül is nagyot csökken vagy emelkedik a "valós" értéke. Emiatt a felvetett probléma , hogy az "árfolyam" nyereséggel mi lesz ?

Az én könyvelőm és a KATA általános bevétel alapú rendszer szerint - meg mások által elmondottak szerint - a bevétel a pooltól való kifizetéssel keletkezik.  Vagyis akkor amikor a pool a te számládra utalja a coint , az akkori értéken kelletkezik bevétel. Ezután te általány adózol , mert a KATA alapjában általány adó és kész. Nincs árfolyam nyereség - legalábbis a KATÁS vállalkozásnak nincs - mert nem is lehet , hiszen a bevétel attól a pillatatől kezdve már a tied ... értem a tied mint magánszemélyé . Itt jön a kérdés , hogy az árfolyam nyereség esetén a magánszemély hogyan adózik vagy kell-e adóznia.

Mert ha neked a párnacihában van 1000 bizbaz pénzed és az értéke amikor betteted 100 ft volt amikor meg kiveszed 1000000 Ft ....... ki adózik ? Senki.

Ma én úgy gondolom, nincs megfelelő válasz mindne kérdésre .. ezért a legjobb ha mindenki a saját könyvelője tapasztalata alapján aza dót problémától elvonatkoztatva keres megoldást, mert a cryptopénzre nem lesz egyhamar megoldás. De pl: termék eladás, szolgáltatás nyújtás , stb. re van ma is.

gl81

Sziasztok, érdekes ez a topic, amikor már úgy érzem értem hogyan kell adózni rájövök hogy mégsem...
Év elején elkezdtem bányászni, lett néhány eth-m. Valamikor év közepén befejeztem a bányászást eladtam a rigemet. Az eth megmaradt, kicsit kereskedtem, adtam vettem, eth usdt-be majd ebből btc, btc-ből usdt ismét majd zec stb stb. A lényeg hogy volt kereskedés bár sokat nem nyertem rajta inkább veszítettem, mert ha maradt volna minden eth-van most a végösszeg nagyobb lenne. Egyelőre nem akarok ebből kp kivenni, de egy-két év múlva igen.
A fentiek ismeretében jó lehet erre a kata?
Évek múlva mikor nem egy bánya azt fogom bejelenteni hogy bányászatból van a jövedelem?

Ha nem lett volna kereskedés, csak bányászát és rá néhány évre a bányászás megszűnése után akarom kivenni a pénzt ebből, akkor jó lehet a kata?

Az a megérzésem hogy akkor használhatom a katát erre, ha folyamatos vagy inkább ha aktuális a bányászát.

De biztos tévedek :)
Mi a véleményetek a fentiektől?

THX

Uhura

Egy kis hozzáfűzés az árfolyam nyereség kérdéséhez:

Én nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a pool kifizetés lenne a keresmény alapja - a kezdő pontja lehet - de mivel a kifizetés adott esetben változtatható + egyes pool-oknál átírányítható ezért

ez befolyásolható, plusz a poolnál egy számlán van a te termelt pénzed .... vagyis az már a tied. Ennek ellenére mivel ez az első "auditált" dolog ezért a kifizetés - vagy még inkább a beérkezés a lényeges időpont és a bevétel alapja.
Persze ennek a különbsége minimális de van eset amikor akkár több nap is lehet. Ez a katás-oknál lényegtelen de a kettős könyvvitelnél attól függően milyen elszámolást használ már nem annyira lényegtelen kérdés. Anno ezzel játszottak sokan - és úgymond meglebegtették a két cégük között a pénzt azzal, hogy havi vagy éves szinten 31 -én elutaltak egy nagyobb összeget 2 eltérő elszámolású cég között - így létrejött az az állapot, hogy A.) cégből elment a pénz vagyis neki már nem kellet utána fizetnie , B.) céghez még nem érkezett meg a pénz ezért annak azért nem kellet fizetnie.

Az árfolyam nyereség kérdésében talán a legjobb az lenne ha a fiat (valós pénz számlára ékezése lenne a "határnap". Mert innentől nincs probléma. Ennek a megoldás kérdéses, hogy mint halasztott fizteés pl értelmezhető-e. De a KATÁS esetében azt kell mondanom, nincs egységes álláspont a könyvelőm is hezitált abban a kérdésben , hogy akkor kell vagy nem  kell , éspedig a következők miatt:
- KATA esetén mivel ez egy általány adózási forma (vagyis adott bevételi limit mellet a bevételtől függetlenül havonta fiztesz egy összeget) abban a pillanatban , hogy befizetted a havi pénzed és a bevételed kelletkezett az már adózott és magánszemélyként a tied - jó lehet ez nem a szabatos megfogalmazás de kb. így kell rá gondolni - . Ebben az esetben te kiállítasz havi 2 db számlát mivel 15 nappal a tranzakció teljesűlés után kötelező a számla kiállítása. Amikor kiállítottad és beérkezik az már a tied .... leadóztad .... de mivel nem a bankszámládon van ezért elöjön a probléma: te kiállítasz 100.000 Ft számlád a OTP bankba meg 500.00 folyik be :D lol na most mi legyen ...
- Ha azt mondjuk, hogy adózunk az árfolyam emelkedés után azt hogyan tegyük ? mert a katánál bevétel alapon számlázol és csak bevltelt vezetsz .... semmiylen más nyilvántartást nem kell vezetned .... hiszen saját számládon van a pénz , magánszemélyként.
- Az egész számítási - számla összeg meghatározás - gyenge lábakon áll mivel 2 váltásod átlagosan lesz , COIN -> BTC -> dollár -> Ft ezeknél mind fizetsz valami fee-t vagyis a büdös életben nem fog megegyezni a számlára írt összeg a bankszámládon landoló összeggel , na és itt jön a filléreket keresünk a tábázatban játék ... mert ettől megfog - a NAV és a te könyvelőd is - örülni mert nincs egy olyan tábláézat amiben a két oszlop különbsége 0 lesz :(

Megoldásra több lehetőség van :
- A.) a poolról , kapott pénzt "azonnal" beváltod és ezt a váltás után a számládon landoló pénzt számlázod ki a poolnak
- B.) poolnak számlázod amit éppen akkor ér , utána meg a számládra bejövő összeg és  a poolnak kiállított számlád összege közötti összegért magánszemélyként adózol mint árfoylam nyereség
- C:) ...

Mint itt is látszik a probléma benn van a rendszerben bőven, azzal még nem is foglalkozva, hogy ez nem egy eygszerű helyi adókérdsé, mivel akár 1 nap is 5 ország "felség"vizein termelheted a pénzedet ...

Ami nekem a problémám még az egész rendszerben az a pool-nak való számlázás még mindig. Mert ezek nagy része egy viruális valami / valaki aki értelmezés szerint neked nyújt szolgáltatást , vagy te nyújtasz neki .... avgyis lehet tőle jön a pénz látszatra de te a coin-t "üzemneltető" cégnek, ETH-nl Buterinek kéne , hogy benyújsd a számlát hiszen neki dolgozol, :D a pool csak egyfajta ernyő szervezet ami összefogja a dolgokat ..

És akkor jön a kib.. kérdés hogy a renitens, állandóan különútas, "köcsög" solo minerekkel mi lesz ő kinek számlázzon be ? mert ebben az esetben megint Buterinnél foguk kijukatdni hiszen ott már tényleg ő fizet .... és utána egy újabb kérdés a masternodeok bevételei ?

Uhura

Idézetet írta: gl81 Dátum szeptember 01, 2017, 08:12:16 DÉLELŐTT

Sziasztok, érdekes ez a topic, amikor már úgy érzem értem hogyan kell adózni rájövök hogy mégsem...
Év elején elkezdtem bányászni, lett néhány eth-m. Valamikor év közepén befejeztem a bányászást eladtam a rigemet. Az eth megmaradt, kicsit kereskedtem, adtam vettem, eth usdt-be majd ebből btc, btc-ből usdt ismét majd zec stb stb. A lényeg hogy volt kereskedés bár sokat nem nyertem rajta inkább veszítettem, mert ha maradt volna minden eth-van most a végösszeg nagyobb lenne. Egyelőre nem akarok ebből kp kivenni, de egy-két év múlva igen.
A fentiek ismeretében jó lehet erre a kata?
Évek múlva mikor nem egy bánya azt fogom bejelenteni hogy bányászatból van a jövedelem?

Ha nem lett volna kereskedés, csak bányászát és rá néhány évre a bányászás megszűnése után akarom kivenni a pénzt ebből, akkor jó lehet a kata?

Az a megérzésem hogy akkor használhatom a katát erre, ha folyamatos vagy inkább ha aktuális a bányászát.

De biztos tévedek :)
Mi a véleményetek a fentiektől?

THX

Nem tudom van-e mág tbsz számla ... a legjobb talán az lehetne , hogy a pénzedet amit így keresel megfogod benyomod tbsz számlára és 5 évig ott tartod nem veszed ki .... és kész.

A NAV nem nyúlhat hozzád mivel fingja sincs hogy neked 1 millió btc van valahol, a beváltás más napján rögtön tbsz számlára rakod , és ha nincs ellened a tbsz számlára való behelyezlés napján NAV viszgálat akkor 5 év után kiveheted és az már adózott saját pénznek minősül és senkinek semmi köze hozzá.

lehet különben ez lenne a legjobb megoldás, nem kell cég , nem kel smemi, kijön FIAT-ban megfogod pénzt be tbsz-re és 5 év után dj barbi on Hawai

gl81

Idézetet írta: Uhura Dátum szeptember 01, 2017, 08:50:01 DÉLELŐTT

Nem tudom van-e mág tbsz számla ... a legjobb talán az lehetne , hogy a pénzedet amit így keresel megfogod benyomod tbsz számlára és 5 évig ott tartod nem veszed ki .... és kész.

A NAV nem nyúlhat hozzád mivel fingja sincs hogy neked 1 millió btc van valahol, a beváltás más napján rögtön tbsz számlára rakod , és ha nincs ellened a tbsz számlára való behelyezlés napján NAV viszgálat akkor 5 év után kiveheted és az már adózott saját pénznek minősül és senkinek semmi köze hozzá.

lehet különben ez lenne a legjobb megoldás, nem kell cég , nem kel smemi, kijön FIAT-ban megfogod pénzt be tbsz-re és 5 év után dj barbi on Hawai

:) ez nagyon jó lenne, olvasgatok, köszönöm

Uhura

Idézetet írta: gl81 Dátum szeptember 01, 2017, 09:40:59 DÉLELŐTT

Idézetet írta: Uhura Dátum szeptember 01, 2017, 08:50:01 DÉLELŐTT

:) ez nagyon jó lenne, olvasgatok, köszönöm

Bocsi de közben megnéztem nem tbsz számla volt hanem smsz , ezek anno együtt futottak azért kevertem őket:( de ezt is beszünteték 2017.január 1.-el :( vagyis ez a megoldás nem jó , elnézést.

gl81

Igen, pont most akartam linkelni. Nem tudom hogyan fogom ezt a pénzt kiszedni ebből...

Lord11

PoS coin-okból származó jövedelem adózásán elmélkedett már valaki? Van egy-két egész jó százalékot hozó coin (pl. DMD, PutinCoin, BitConnect), még nem próbáltam egyiket sem.
Magánvéleményem az volna, hogy sima kamatjövedelemként le lehet adózni, végül is ez a gyakorlatban kamat.
Vagyis magánszemélyként adóbevallás 170-es (belföldi) vagy 183-as (külföldi) sora. Szerintem inkább külföld. 15% SZJA. EHO idéntől nincs a kamatjövedelemre.
Vállalkozásként gondolom pénzügyi műveletek eredménye.
KATÁsként meg tán simán csak be kell írni a bevételi nyilvántartásba a jóváíráskori árfolyamon.
(könyvelőt meg fogom persze kérdezni, mi a véleménye)