Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 3 Vendégek van a témában

Laca012

Idézetet írta: Uhura Dátum május 22, 2017, 07:35:50 DÉLUTÁN
Worlynox: nem tudom, nem ismerem a nav adatelemzesi vagy kockazat felderitesi eljarasait. Sem a szabalyzatokat de tudom van ilyen. Amit leirtam az arra kivánta felhivni a figyelmet , hogy meglehet találni az embert az adat mogott. Es az ido nem feltétlen akkadály.

Amugy 100 millios tételnél már nem itt - ertem a miningnel - lesz láthato hanem a kolteseidben.

Aztan azt ki latja, amikor lemesz valamelyik komolyabb tegerpartra a trabantoddal, aztan ott meg fellepsz a szazmillios yahtodra aztan kihajozol??  :D
(Hacsak nem vagy faszbuuk manias..  De szerintem azon a szinten mar nem ismerik a faszbuukot..)  ;)

Worlynox

Worlynox: nem tudom, nem ismerem a nav adatelemzesi vagy kockazat felderitesi eljarasait. Sem a szabalyzatokat de tudom van ilyen. Amit leirtam az arra kivánta felhivni a figyelmet , hogy meglehet találni az embert az adat mogott. Es az ido nem feltétlen akkadály.

Amugy 100 millios tételnél már nem itt - ertem a miningnel - lesz láthato hanem a kolteseidben.

Igen, csak 100 millional kimegyek pl. thaiföldre 2-4 hétre, csináltatok 200 bathért egy Dzsibuti-s személyit, amivel rendelek egy kártyát a thaföldi szállásomra és validálom no limitesre.
És nem kell a nevedre sem sokat költeni ha nem akarsz, bérelhetsz lakást és autót is. Ha meg a nevedre szeretnél, azt megoldod máshogy.

Értem, hogy mire akartál kilyukadni csak pár milliónál szerintem nem fognak ennyire rád állni, mert nekik többe kerül. Rengeteg idő, energia, szakértelem és pénz a magyar és külföldi oldalakról infokat bekérni, ehhez engedélyeket, végzéseket beszerezni  stb.
(de ez csak az én magánvéleményem)

Uhura

Idézetet írta: Worlynox Dátum május 22, 2017, 10:49:12 DÉLUTÁN

Igen, csak 100 millional kimegyek pl. thaiföldre 2-4 hétre, csináltatok 200 bathért egy Dzsibuti-s személyit, amivel rendelek egy kártyát a thaföldi szállásomra és validálom no limitesre.
És nem kell a nevedre sem sokat költeni ha nem akarsz, bérelhetsz lakást és autót is. Ha meg a nevedre szeretnél, azt megoldod máshogy.

Értem, hogy mire akartál kilyukadni csak pár milliónál szerintem nem fognak ennyire rád állni, mert nekik többe kerül. Rengeteg idő, energia, szakértelem és pénz a magyar és külföldi oldalakról infokat bekérni, ehhez engedélyeket, végzéseket beszerezni  stb.

Nem akarok tippeket adni de simán nem kell, hogy agyon dolgozzák magukat .... csak gondolj bele abba, hogy elég a BTC -s alaplapok vevőinek névsora, összehasonlítja az elmúlt 2 év adó bevallását az alaplap vásárlás utánival és ha nincs növekmény .... feltételezi az adóelkerülést , kimegy lefoglalja az eszközöket a logokból már megvan a bizonyíték ... hátulról fejti vissza az egészet. És nem kell még egy atomfikusi diploma sem hozzá, és szakértőt is talál gyorsan ... anno biztos emlékszel amikor 1-2 éve lebukott egy csóka aki torrent oldalakat üzemeltetett. A poeén az volt, hogy közben a rendőrség szakértője volt és az ellenfeleket nyomta föl ... :D

Worlynox: amit leírtál tökéletes igaz és áll, 100 milliós tételnél már nem probléma 10 millió amit egy céghálóra, hamis papírokra, fedő és védő megoldásra költsz ... 10 millióból olyan rendszert hozol létre, hogy nem hogy  a nav még te sem látod át... :D Csak így már az egyszerű költségvetési csalás , vagy adó fegyelem megsértéséből... okirat hamisítás, büszervezet, meg  afaszom karikája lesz..

Tudom túl spirázom de én szeretek nyugodtan aludni ... nem félek de ha már csinálok valamit mindkét oldalt próbálom hathatósan és pontosan átlátni, hogy ha döntök akkor tudjam mit és miért .. és megéri-e ?

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum május 23, 2017, 04:47:04 DÉLELŐTT

Nem akarok tippeket adni de simán nem kell, hogy agyon dolgozzák magukat .... csak gondolj bele abba, hogy elég a BTC -s alaplapok vevőinek névsora, összehasonlítja az elmúlt 2 év adó bevallását az alaplap vásárlás utánival és ha nincs növekmény .... feltételezi az adóelkerülést , kimegy lefoglalja az eszközöket a logokból már megvan a bizonyíték ... hátulról fejti vissza az egészet. És nem kell még egy atomfikusi diploma sem hozzá, és szakértőt is talál gyorsan ... anno biztos emlékszel amikor 1-2 éve lebukott egy csóka aki torrent oldalakat üzemeltetett. A poeén az volt, hogy közben a rendőrség szakértője volt és az ellenfeleket nyomta föl ... :D

Worlynox: amit leírtál tökéletes igaz és áll, 100 milliós tételnél már nem probléma 10 millió amit egy céghálóra, hamis papírokra, fedő és védő megoldásra költsz ... 10 millióból olyan rendszert hozol létre, hogy nem hogy  a nav még te sem látod át... :D Csak így már az egyszerű költségvetési csalás , vagy adó fegyelem megsértéséből... okirat hamisítás, büszervezet, meg  afaszom karikája lesz..

Tudom túl spirázom de én szeretek nyugodtan aludni ... nem félek de ha már csinálok valamit mindkét oldalt próbálom hathatósan és pontosan átlátni, hogy ha döntök akkor tudjam mit és miért .. és megéri-e ?

Az eszközöket biztos nem fogja a NAV lefoglalni, ez nem illegális tevékenység, mint a torrentezés, meg a drogtermesztés, mindössze adóköteles. Amit legfeljebb tehet, hogy indít egy vagyonosodási vizsgálatot és kiveti az adót, illetve még egyszer annyi büntetést.
Ha a vagyonosodási vizsgálatnál "becslést" csinálnak, akkor megfordul a bizonyítási kényszer, tehát neked kell bizonyítanod az ellenkezőjét. Ehhez azonban látható vagyonnövekedés kell. Egyéb esetben a NAV-nak kell bizonyítani az adóelkerülést.  Értelemszerűen magad ellen nem vagy köteles vallani sem bizonyítékokat szolgáltatni. (és természetesen csak a lezárt adóévet kérhetik számon.)
Javaslom ez ügyben olvasgatni a kiszámoló blogot, ott több releváns infó is van, hogy is történnek ezek a dolog a NAV-nál.
Személyes véleményem szerint elég kicsi az esélye, hogy egy kriptobányásznál ilyen történjen.

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 23, 2017, 01:05:25 DÉLUTÁN

Az eszközöket biztos nem fogja a NAV lefoglalni, ez nem illegális tevékenység, mint a torrentezés, meg a drogtermesztés, mindössze adóköteles. Amit legfeljebb tehet, hogy indít egy vagyonosodási vizsgálatot és kiveti az adót, illetve még egyszer annyi büntetést.
Ha a vagyonosodási vizsgálatnál "becslést" csinálnak, akkor megfordul a bizonyítási kényszer, tehát neked kell bizonyítanod az ellenkezőjét. Ehhez azonban látható vagyonnövekedés kell. Egyéb esetben a NAV-nak kell bizonyítani az adóelkerülést.  Értelemszerűen magad ellen nem vagy köteles vallani sem bizonyítékokat szolgáltatni. (és természetesen csak a lezárt adóévet kérhetik számon.)
Javaslom ez ügyben olvasgatni a kiszámoló blogot, ott több releváns infó is van, hogy is történnek ezek a dolog a NAV-nál.
Személyes véleményem szerint elég kicsi az esélye, hogy egy kriptobányásznál ilyen történjen.
Egyébként 100 milliós tételnél 10 millióért kiépíteni egy adóelkerülő rendszer???. Annyiért már legálisan is megoldhatod. (12 millióig ugye KATA, afölött KIVA, esetleg TAO sok költséggel - amit úgyis fejlesztésre költesz)

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 23, 2017, 01:10:35 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum május 23, 2017, 01:05:25 DÉLUTÁN

Egyébként 100 milliós tételnél 10 millióért kiépíteni egy adóelkerülő rendszer???. Annyiért már legálisan is megoldhatod. (12 millióig ugye KATA, afölött KIVA, esetleg TAO sok költséggel - amit úgyis fejlesztésre költesz)
Mondjuk arra is kíváncsi lennék:
-hogy szerzi be a NAV az összes BTC alaplapot vevők névsorát? (a számlázó programok egyelőre még nincsenek online NAV-ra kötve, csak a pénztárgépek, de az meg anonim.) Egy cég az adóbevallásába meg nem kell tételesen beadjon minden számlát. A névsort a NAV legfeljebb úgy szerezhetné meg, hogy teljes ellenőrzést indít az összes (legalább is jó sok) számtech kereskedő cégnél. Csak azért, hogy néhány "pitiáner" kriptobányászt elkapjon???

Uhura

Nem írom be újra - mert elveszett a poszt -  alényeg:

Laca: lefoglalhatja. Az elmúlt 1 évben ha minden igaz nem indítt a NAV vagyonosodási vizsgálatot helyetete mediál.

Lord: hivatalosan bekérheti az összes számládat ellenőrzésre és vinned kell. Vagyis könnyen megszerezheti a kért adatokat.

PeetBp

Idézetet írta: Uhura Dátum május 22, 2017, 04:12:21 DÉLUTÁN
Idézetet írta: PeetBp Dátum május 20, 2017, 06:00:40 DÉLUTÁN
( Uhura )

Ezt egy kicsit eltúloztad. Sok filmet nézel a TV-ben?

Mond meg miért is? A big data, a data mining koraban miért is eltúlzott amit irtam?

Csak egyszerűen azért, mert mondj arra példát kit hívtak már be mint magánszemélyt mert Pl. BitCoin gépei voltak és üzemeltette Őket? Vagy mondj arra hány magánszemélyt ellenőriztek le, mert 200 eFt-nél nagyobb összegű terméket adott el a vaterán. Mert ugye annyi a hivatalos használt határérték. Vagy hány magánszemélyt ellenőrzött a nav, hogy albérletbe adta ki a lakását. 10 éve ingatlanozom és nem volt ilyen eset. Vagy sorolhatnám ezer annyi esetet mikor magánszemélyek adócsalás esetét merítik ki nap, mint nap....15 éve vannak cégeim és volt már mindenféle esetem NAv-al, nav nyomozókkal bírósággal csak alapon a normál működés miatt, de egyik esetben sem azért mert figyeltek, vagy mert illegális dolgokat csináltam, csak azért mert rossz volt a könyvelőm és rosszul mentek be az adatok. De volt számos barátnő aki bent dolgozott, így van infó mit hogyan csinálnak, de a TE akciófilmbe illő logikai összekapcsolásokból adódó nyomozati feltáró történeted nem egyezik a valósággal......

Egyszerű! Bankszámlára magyarországi bankhoz ne utaljatok pénzt. Vegyétek ki kinti kártyákról automatákból. Vagy vásároljátok el és a terméket küldjétek haza. Amúgy a hatóságot fullra nem érdekli, mit hogyan csináltok....mindaddig míg nem követtek el bűncselekményt.

Facebook csoport: Elektronikus Pénz ( Bányászás )

Dàvid

Van valakinek hivatalos információ, hogy Adatfeldolgozás tevékenységgel lehet végezni bányászatot?
Ha bemegyek a NAV-ba van lesz fogalmuk arról mit beszélek vagy jobb emailben megkeresni őket?
Az "am" vagy "tam" feltüntetésről, vevő adószám szükségességről, nekem mint eladó közösségi adószám szükségességről és a tevékenységi körről érdeklődnék tőlük.

Lord11

Idézetet írta: Dàvid Dátum május 24, 2017, 11:49:17 DÉLELŐTT
Van valakinek hivatalos információ, hogy Adatfeldolgozás tevékenységgel lehet végezni bányászatot?
Ha bemegyek a NAV-ba van lesz fogalmuk arról mit beszélek vagy jobb emailben megkeresni őket?
Az "am" vagy "tam" feltüntetésről, vevő adószám szükségességről, nekem mint eladó közösségi adószám szükségességről és a tevékenységi körről érdeklődnék tőlük.
Esetleg vedd még fel ezeket, ha biztosra akarsz menni, de mivel a "bányászat" gyakorlatilag adatfeldolgozás, szerintem bőven elég lenne az is:
6203 - Számítógép-üzemeltetés
6209 - Egyéb információ-technológiai szolgáltatás

ZserboTe

Sziasztok!

Elvileg "aktuális":
http://www.radu.hu/2013/08/par-gondolat-a-hozam-utani-adozasrol/

Én mint magánszemély, a kraken.com-ról pénzt utalok a számlámra az devizabefolyásként jelenik meg. Szépen fogom magam és mint tőzsdei nyereség bevallom, hangsúlyozom nem hangoztatom a bányászgépet (hogy lenne ilyen nekem) akkor össze vissza 15% sarcot befizetek a számlámon megjelent összeg után és le van tudva? Ki mit gondol erről a megoldásról?

Szerk: Nem akarom elszámolni az alkatrészeket se az áramot.

ZsZolee

Idézetet írta: ZserboTe Dátum május 24, 2017, 05:25:28 DÉLUTÁN
Sziasztok!

Elvileg "aktuális":

Én mint magánszemély, a kraken.com-ról pénzt utalok a számlámra az devizabefolyásként jelenik meg. Szépen fogom magam és mint tőzsdei nyereség bevallom, hangsúlyozom nem hangoztatom a bányászgépet (hogy lenne ilyen nekem) akkor össze vissza 15% sarcot befizetek a számlámon megjelent összeg után és le van tudva? Ki mit gondol erről a megoldásról?

A "befektetés" ami után a hozamot számolod, az honnan lesz? Semmilyen banki utalást nem fogsz erről tudni mutatni. Ez nem fog átmenni a NAV-on. Én is tőzsdézem és a könyvelőm azt mondta, ezt nem lehet oda sorolni.

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 24, 2017, 12:41:55 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Dàvid Dátum május 24, 2017, 11:49:17 DÉLELŐTT
Esetleg vedd még fel ezeket, ha biztosra akarsz menni, de mivel a "bányászat" gyakorlatilag adatfeldolgozás, szerintem bőven elég lenne az is:
6203 - Számítógép-üzemeltetés
6209 - Egyéb információ-technológiai szolgáltatás

Ha nagyon nem bíznál senkiben akkor lehet kérni TEÁOR szám megállapítást - 7000 Ft , levélen 30 nap - és azzal még az APEH vagyis NAV  sem vitatkozhat.

https://www.ksh.hu/gyik_besorolas

Csak sajnáltam rá a 7 ropit.

De akár szerintem ráhúzható még a magic teáor szám is:  8299 - Mns egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás

De szerintem ez lesz az a rész amivel ember nem fog a NAV-nál szarakodni addig amíg az adott tevékenység nem regisztrció, külön jogszabályban szabályozott egyéb engedéj nem szükséges. Vagyis bármit beirhtasz kb.

Uhura

Idézetet írta: PeetBp Dátum május 23, 2017, 09:11:57 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum május 22, 2017, 04:12:21 DÉLUTÁN
Idézetet írta: PeetBp Dátum május 20, 2017, 06:00:40 DÉLUTÁN
( Uhura )

Ezt egy kicsit eltúloztad. Sok filmet nézel a TV-ben?

Mond meg miért is? A big data, a data mining koraban miért is eltúlzott amit irtam?

Csak egyszerűen azért, mert mondj arra példát kit hívtak már be mint magánszemélyt mert Pl. BitCoin gépei voltak és üzemeltette Őket? Vagy mondj arra hány magánszemélyt ellenőriztek le, mert 200 eFt-nél nagyobb összegű terméket adott el a vaterán. Mert ugye annyi a hivatalos használt határérték. Vagy hány magánszemélyt ellenőrzött a nav, hogy albérletbe adta ki a lakását. 10 éve ingatlanozom és nem volt ilyen eset. Vagy sorolhatnám ezer annyi esetet mikor magánszemélyek adócsalás esetét merítik ki nap, mint nap....15 éve vannak cégeim és volt már mindenféle esetem NAv-al, nav nyomozókkal bírósággal csak alapon a normál működés miatt, de egyik esetben sem azért mert figyeltek, vagy mert illegális dolgokat csináltam, csak azért mert rossz volt a könyvelőm és rosszul mentek be az adatok. De volt számos barátnő aki bent dolgozott, így van infó mit hogyan csinálnak, de a TE akciófilmbe illő logikai összekapcsolásokból adódó nyomozati feltáró történeted nem egyezik a valósággal......

Egyszerű! Bankszámlára magyarországi bankhoz ne utaljatok pénzt. Vegyétek ki kinti kártyákról automatákból. Vagy vásároljátok el és a terméket küldjétek haza. Amúgy a hatóságot fullra nem érdekli, mit hogyan csináltok....mindaddig míg nem követtek el bűncselekményt.

Nézd 1997-ota van megszakításokkal saját vagy mással társas vállalkozásom, volt Bt-m, Kft-m, most családi vállalkozásban dolgozom - mellete az asszonynak van egy KATÁS magánvállalkozása -
előtte még Zrt-ben is részt vettem. Nem mondom, hogy mindent láttam és azt sem, hogy a NAV az általam leírt módon dolgozna, én azt mondom ha valaha, fúrtál akkor annak nyoma van a rendszerben és a sokak által fennen hangoztatott mindenre kiterjedő anonimitás szerintem nem létezik. Én azt írtam le hol van olyan , adat szivárgás vagy nyomhagyás a tevékenység közben ami később vissza fejthetővé és aznosíthatóvá teszi a dolgot.

Nem tudom hogyan dolgozik a NAV belül, volt 8-10 ellenőrzésem amin én szélyesen vettem részt, és volt pár ügyem már az APEh-ekkel és NAV-al ami alapján nagyábból tisztában vagyok mi az ami várható a szervezettől.

Azt, hogy téged nem kaptak el vagy nem vegzáltak az nem elenti, hogy közben nem volt átfogó ellenőrzés és nem kapcsoltak le x-100 embert. Max a kockázat értékelés szempontjai szerint nem voltál kockázatoks. pl.: nincs ÁFA vissza igénylésed, nincs tartozásod, nem vagy kockázatos iparágban, stb. Azt remélem azért a barátnőid elmondták, hogy az ellenőrzésre kiválasztott szervezetek kiválasztása kockázat szempontok alapján , adatbázisokban való keresés alapján jelölik ki.

Amit tudok, hogy ha 100 - 1000 ember csinál valamit ami visszonylag nehezen követhető az nem fogja kiszúrni a NAV szemét ebben igazad van, de az elmúlt 1-2 évben azért változott pár dolog ami kicsit árnyalja a te általad felvázolt képet.
- Egyrészről az EU-n belül - főleg Juncker - miatt is rászáltak a off-short és egyéb követhetetlen hátterű tevékenységekre. Ennek az lett az eredménye, hogy mindenfajta CD-k és egyéb adathordozók meg listák kezdtek el mozogni különböző nevekkel, stb. Valamint a jógalkotók is elkezdtek egy csomó kiskapu bezárásába. Ennek az áldozatai elsősorban a kicsi , fa.. méretű cégek és 1-2 millió EUR számlapénzig bezrolag lévő magánszemélyek lettek .. és néhány nagyobb hal a PR miatt.
- Másrészről a nemzetközi banki adatok szolgáltatásához szinte minden valamire való állam csatlakozott, persze ez nem azt jelenti, hogy 2017. júniusától vagy 2018. januárjától mindenki minden egyes rohadt tranzakciót látni fog ... de az adatcsere miatt sok olyan személy fog látókörbe kerülni akiről eddig semmilyen adat nem volt.
- Harmadszor, a NAV a IKÁEREN meg az online pénztárgépeken felbúzdulva sorba fogja behajtani az összes iparágat szépen a elektronikus rendszerek által felügyelt , logolt szisztémába. Az online számlázás , stb. minden olyan lépés lesz amivel szépen eljutunk oda, hogy 2-3 oldalról de a NAV ellenőrizhet téged . Nem nagytestvér meg ilyenek ... csak szimplán több oldalról lesz adata, és ez láncba fűzhető lesz, vagyis előbb utób eljutunk oda, hogy ha egy terméket legyárt a gyártó ..... és megveszed te a teljes folyamatról adata lesz a NAV-nak.
- Negyedszer pedig a mostani örült altcin bányászati roham miatt előbb vagy utobb inger küszöbb fölé kerülünk nem egyenként hanem iparági szinten... amire lépés is lesz. Ha itt minden 1 riges ember évi 1-1.5 millát úgy termel meg magának hogy abból nem adózik és csak 2000 van ilyen az már : milliárdos tétel adóban pedig 100 millás még  a legkisebb adóterhelés mellet is. És ekkor még elég magas látenciával számoltam.
- Ötödjére a NAV valamiért mindig is a kicsi fa.. ókat ba.... Mari nénit meg Pista bácsit .. meg a kis cégeket és nem a nagyokat , ez most sem fog megváltozni ...
- Haodjára pedig a mi iparágunk elégé problémás mivel éppen az eddig kialakult pénzügyi rendszereket teszi hidegre , aminek vannak nem kivánt mellék hatásai és ami nekem sem tetszik de valós: az általunk fúrt eszközök segítenek másokat az adó elkerülésében és egyéb illegális tevékenységek pénzügyi irányításában... ez pedig megint lépéseket generál több oldalról.

Lord11

Sziasztok!

Elvileg "aktuális":

Csak magánvélemény:
Ez esetleg úgy működhet, hogyha néha befelé is utalsz a krakenre és azt mondod, hogy ott kereskedtél.
Viszont neked magadnak nyilvántartást kell vezetni a tranzakciókról. Valamint elvileg hivatalos igazolás kell a befektetési szolgáltatótól.
De abban nem vagyok biztos, hogy a kraken-en való kereskedés Ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül. (SZJA bevallás 172-es sor)
Ha nem minősül annak (ha nem ad a kraken ilyen igazolást), akkor csak simán árfolyamnyereségként vallhatod be (165 v. 181-es sor) Akkor viszont a 15% SZJA-n felül még 14% de max 450ezer forint EHO-t is kell(ene) fizetni.
Mondjuk ez még mindig kevesebb, mint a 27%-os EHO (ahol meg nincs is felső határ)  ha önálló tevékenységből származó jövedelemként vallanád be.

Uhura

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 25, 2017, 12:03:15 DÉLELŐTT
Sziasztok!

Elvileg "aktuális":

Csak magánvélemény:
Ez esetleg úgy működhet, hogyha néha befelé is utalsz a krakenre és azt mondod, hogy ott kereskedtél.
Viszont neked magadnak nyilvántartást kell vezetni a tranzakciókról. Valamint elvileg hivatalos igazolás kell a befektetési szolgáltatótól.
De abban nem vagyok biztos, hogy a kraken-en való kereskedés Ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül. (SZJA bevallás 172-es sor)
Ha nem minősül annak (ha nem ad a kraken ilyen igazolást), akkor csak simán árfolyamnyereségként vallhatod be (165 v. 181-es sor) Akkor viszont a 15% SZJA-n felül még 14% de max 450ezer forint EHO-t is kell(ene) fizetni.
Mondjuk ez még mindig kevesebb, mint a 27%-os EHO (ahol meg nincs is felső határ)  ha önálló tevékenységből származó jövedelemként vallanád be.

De mindkét esetnél jobb a KATA mert az simán 10% körüli adóterhelés.

nagymag

Idézetet írta: Uhura Dátum május 25, 2017, 12:26:59 DÉLELŐTT

Hmmm, ezt a KATA-t már én is nézegettem, de ott megállt a tudomány, hogy számlát kéne kiállítani egy olyan külfödi cégnek (pl. kraken, coinbase), aminek nincs EU-s adószáma. Illetve ha 1 éven belül 1 millió Ft felett állítok ki számlát valakinek, akkor azt be kéne jelenteni mindkét félnek a NAV felé (nekem és a váltónak). A váltó valószínűleg nem fog bejelenteni semmit, én meg adószám nélkül nem tudom kitölteni még az űrlapot sem...

Lord11

Idézetet írta: nagymag Dátum május 26, 2017, 08:15:28 DÉLELŐTT

Hmmm, ezt a KATA-t már én is nézegettem, de ott megállt a tudomány, hogy számlát kéne kiállítani egy olyan külfödi cégnek (pl. kraken, coinbase), aminek nincs EU-s adószáma. Illetve ha 1 éven belül 1 millió Ft felett állítok ki számlát valakinek, akkor azt be kéne jelenteni mindkét félnek a NAV felé (nekem és a váltónak). A váltó valószínűleg nem fog bejelenteni semmit, én meg adószám nélkül nem tudom kitölteni még az űrlapot sem...
"A más személytől származó bevétel alatt a külföldi személytől (ide nem értve a külföldi magánszemélyt) származó bevételt is figyelembe kell venni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésekor. Ebben az esetben az adószámot nem kell kitölteni a nyomtatványon."
https://www.nav.gov.hu/data/cms392171/16KATA_Kitoltesi_utmutato.pdf
A váltóra meg nem vonatkozik a magyar Art., tehát (szerintem) neki nem kell ezt benyújtani (meg az amúgy sem a te felelősséged). Az egész csak arra szolgál, hogy kiszúrják a bújtatott munkaviszonyt. Viszont ebben az esetben elég egyértelmű, hogy nem arról van szó.
(Ha a 7 pontból 2-t már igazolni tudsz, akkor a NAV nem fogja vélelmezni a munkaviszonyt: http://www.konyveles.org/kisadozok_teteles_adoja)

Feltételezem továbbá, hogy a váltónak nem kell legyen EU-s adószáma, mert ez nem azért áfa mentes, mert közösségi értékesítés, hanem azért, mert (tárgyi) áfamentes. (EU-s bírósági döntés alapján a BTC vétel/eladás ÁFA szempontból fizetőeszköznek tekintendő).

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 26, 2017, 12:19:53 DÉLUTÁN

"A más személytől származó bevétel alatt a külföldi személytől (ide nem értve a külföldi magánszemélyt) származó bevételt is figyelembe kell venni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésekor. Ebben az esetben az adószámot nem kell kitölteni a nyomtatványon."
A váltóra meg nem vonatkozik a magyar Art., tehát (szerintem) neki nem kell ezt benyújtani (meg az amúgy sem a te felelősséged). Az egész csak arra szolgál, hogy kiszúrják a bújtatott munkaviszonyt. Viszont ebben az esetben elég egyértelmű, hogy nem arról van szó.
(Ha a 7 pontból 2-t már igazolni tudsz, akkor a NAV nem fogja vélelmezni a munkaviszonyt: http://www.konyveles.org/kisadozok_teteles_adoja)

Feltételezem továbbá, hogy a váltónak nem kell legyen EU-s adószáma, mert ez nem azért áfa mentes, mert közösségi értékesítés, hanem azért, mert (tárgyi) áfamentes. (EU-s bírósági döntés alapján a BTC vétel/eladás ÁFA szempontból fizetőeszköznek tekintendő).
Az EU-ba számlázott tárgyi adómentes számláról összesítő nyilatkozatot sem kell benyújtani, vagyis ebből nekem az jön le, hogy a vevőnek nem kell feltüntetni semmilyen adószámát. (Mivel neki sem keletkezik ezután semmilyen áfa fizetési kötelezettsége.)
Viszont a magyar részről neked fel kell tüntetned a közösségi adószámodat (csak azért mert külföldre számlázol.)
http://www.intertaxpro.hu/online-informacios-szolgalat/item/124-targyi-adomentes-szolgaltatasok-az-eu-n-belul

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum május 26, 2017, 12:26:31 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Lord11 Dátum május 26, 2017, 12:19:53 DÉLUTÁN

Az EU-ba számlázott tárgyi adómentes számláról összesítő nyilatkozatot sem kell benyújtani, vagyis ebből nekem az jön le, hogy a vevőnek nem kell feltüntetni semmilyen adószámát. (Mivel neki sem keletkezik ezután semmilyen áfa fizetési kötelezettsége.)
Viszont a magyar részről neked fel kell tüntetned a közösségi adószámodat (csak azért mert külföldre számlázol.)
http://www.intertaxpro.hu/online-informacios-szolgalat/item/124-targyi-adomentes-szolgaltatasok-az-eu-n-belul
Hoppá, talán még egyszerűbb a dolog:
Áfa tv
165. § (1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha
a) termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 85. § (1) bekezdése és 86. § (1) bekezdése szerint mentes az adó alól, feltéve, hogy gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a számvitelről szóló törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül;

Mivel ebben az esetben az áfamentesség a 86. § (1) e pontja alapján áll elő (fizetőeszköz), lehet, hogy nem is kell "klasszikus" számlát kiállítani, elegendő csak olyan számviteli bizonylat, ami egyébként a számviteli törvénynek megfelel.