Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 3 Vendégek van a témában

Igore

Sziasztok.


Lehet volt már erről szó, de mi van például akkor, ha nem te bányásztad azt ETH-t, és nem is te vetted, hanem "ajándékba" kaptad egyik ismerősödtől?


Ha azt váltom át EUR-ra akkor ugyanúgy adót kell utána fizetni?

ddu

nezzed az ajandekozas torvenyt biztos az is van...de amugy hogy bizonyitod be hogy ajandek :))

Igore

Idézetet írta: ddu Dátum június 20, 2017, 12:43:14 DÉLUTÁN
nezzed az ajandekozas torvenyt biztos az is van...de amugy hogy bizonyitod be hogy ajandek


Ezért írtam ide, hátha valakinek már megfordult ilyen a fejében és van rá valami válasza.


Egyébként szinte sehogy nem lehet bizonyítani, hogy ajándék.....
csak hát ez így kicsit káosz, mert mi van ha ténylegesen ajándékba kapod...amit majd szépenmeg adóztatnak, mert nem lehet bizonyítani, hogy az ténylegesen ajándék :D

Arkenso

Idézetet írta: Igore Dátum június 20, 2017, 01:01:41 DÉLUTÁN
Idézetet írta: ddu Dátum június 20, 2017, 12:43:14 DÉLUTÁN
nezzed az ajandekozas torvenyt biztos az is van...de amugy hogy bizonyitod be hogy ajandek


Ezért írtam ide, hátha valakinek már megfordult ilyen a fejében és van rá valami válasza.


Egyébként szinte sehogy nem lehet bizonyítani, hogy ajándék.....
csak hát ez így kicsit káosz, mert mi van ha ténylegesen ajándékba kapod...amit majd szépenmeg adóztatnak, mert nem lehet bizonyítani, hogy az ténylegesen ajándék :D

Ja persze, lassan Nagyi is ETH-ban fogja adni a locsolópénzt! :)

Dàvid

Voltam NAV-ba érdeklődni, hogy kell ezt a bevételt elszámolni katás ev-ként.
Az ott ülő nem is hallott ilyen pénzekről...
De azt mondta kata úgy mondja hogy bármilyen megszerzett jövedelem után számlát kell kiállítani amin a fizető cég közösségi adószáma szerepel de egyébként adómentes a szolgáltatás.
Szóval mikor megszerezzük a coinokat már bevétel keletkezik mert van pillanatnyi értéke és tudjuk is mennyi az. Mivel folyamatos a bevétel érkezése így valami bonyolult időszakos elszámolás kellene hozzá.


De mindegy az egész mert számlát ugye így az ezt kifizető cégnek kéne kiállítani. De az ugyebár nem cég... hanem az pl eth hálózat.
Külön rákérdeztem arra, hogy akkor az nem működik hogy a pénz eladásakor számlát kiállítani mikor érkezik a forint számlára.
És az nem lehetséges!


Mikor mondtam, hogy fizető az nem egy cég hanem egy decentralizált pénzrendszer akkor ebben az esetben írásban kéne kérdezni erről.

egosumquisum

Sziasztok,

Szuper, a fórum átrendezés során ez a topik újra elérhető lett így végre alkalmam volt végigolvasni. (Korábban a kényes témák között új regként nem fértem hozzá, bár google árulkodott a létezéséről.)

Úgy látom ti is eljutottatok itt nagyjából arra az álláspontra amit nekem is sikerült kialakítani több hónapos kutatás után. Biztosat senki se tud és tök mindegy hogy adózol, egy esetleges NAV vizsgálat során a crypto bevételekkel kapcsolatos jövedelem olyan szívás forrása lesz, hogy az csak na.

Nem vagyok bányász így elsősorban a befektetésből/kereskedésből származó árfolyamnyereség utáni adózás kérdése érdekel. (KATA nem lehetőség számomra)

A legjobb és egyben logikailag leginkább védhető álláspontnak az tűnik miszerint ez külföldről, de nem Ellenőrzött tőkepiaci devizakereskedésből származó árfolyamnyereség.

Viszont a problémám ott van, hogy amennyire meg tudom ítélni a SZJA törvény itt bizony kihagy. Rendelkezik Ellenőrzött piacról jövő jövedelem adózásáról. Ez nem az. Rendelkezik árfolyamnyereségből származó jövedelem adózásáról, azonban abban a részben végig értépapír ügyletből származó árfolyamnyereségre hivatkozik.
Tehát kvázi nem találtam olyat, hogy mi van ha deviza kereskedésből, de nem Ellenőrzött tőkepiacon történt árfolyamnyereségről beszélünk.

Ha esetleg valaki tud konkrétumot ebben a törvényi vonatkozásban, lehetőleg SZJA és EHO törvény paragrafusokkal megtűzdelve, azt megköszönném.

Bónusz kérdésként tudja esetleg valaki, hogy kell-e negyedéves adóelőleget fizetni egy hazautalt összeg után, vagy majd az éves bevalláskor? Ezt szintén nem sikerült még tisztázni, pedig jó lenne nagyon.

duck

Idézem:




Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

Honlapunkon a bitcoin és a hasonló elven működő kriptovaluták adójogi megítélésével kapcsolatban nem található tájékoztató.

Jelen tájékoztatás során a ,,bitcoin" kifejezés alatt értendő minden olyan virtuális valuta, amelynek rendszere, működése a bitcoinhoz hasonló elven működik.

A bitcoin nem tekinthető hagyományos értelemben vett fizetőeszköznek, mert fedezetét nem egy nemesfém vagy egy kormány, hanem a piac és a hálózat biztosítja. A bitcoin a hatályos jogi szabályozás alapján nem tekinthető értékpapírnak sem, mivel nem rendelkezik azokkal a jogszabályban meghatározott kellékekkel, amelyek az értékpapír kötelező elemei. Tekintettel arra, hogy a bitcoin nem tekinthető sem jogszabály által meghatározott fizetőeszköznek, sem értékpapírnak és birtokba vehető dolognak sem, mert csak virtuálisan létezik, jellegéből következően lényegében egy olyan fizetési ígéret, amely az éppen aktuális ára, árfolyama alapján pénzre váltható vagy azzal vásárolt termékért, szolgáltatásokért – bizonyos szállítóknak – fizetni lehet. Ennek a fizetési ígéretnek nincs lejárata vagy futamideje, az bármikor pénzre váltható, ha egyébként van olyan személy vagy szervezet, aki/amely erre a cserére hajlandó.

I. ) Magánszemély
I/a) Amennyiben a magánszemély bitcoinhoz bányászat útján jut hozzá, úgy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 16. §-ának értelmében önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez, ennek megfelelően köteles adót fizetni és számolhatja el költségeit.

A bevételt és a költséget forintban kell meghatározni.
A bitcoin bányászata révén elért bevételnek bitcoin megszerzésének időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell tekinteni. A megszerzésének időpontja az a nap, amelytől kezdődően a bitcoinnal rendelkezni jogosult a magánszemély, vagyis az elektronikus pénztárcában megjelenik. A szokásos piaci érték alatt a bitcoin megszerzés időpontjára megállapított valamely törvényes fizetőeszközben közölt átváltási árfolyamát kell érteni.
Nem magyar forintban felmerült kiadás esetében a kiadás teljesítésének időpontjában érvényes árfolyam alkalmazandó.  [Szja tv. 5. § (1) bekezdés, 5. § (4) bekezdés, 5. § (7) bekezdés, 6. § (1) bekezdés a) pont, 9. § (2) bekezdés g) pont]

A magánszemély az adófizetési kötelezettség alapját, vagyis a jövedelmet vagy tételes költségelszámolással, vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával állapíthatja meg.
Az önálló tevékenységekkel összefüggésben  a tételesen elszámolható költségek körét az Szja tv. 3. számú melléklete tartalmazza. A kiadásokat bizonylattal (pl. számlával) kell igazolni - kivéve azokat, amelyeket a törvény igazolás nélkül is enged elszámolni.
A 10 százalékos költséghányad esetén a költségszámlákat nem kell gyűjteni, megőrizni, hanem a bevétel 90 százalékát kell jövedelemnek tekinteti.
A fentiek szerint megállapított jövedelem után a magánszemély 15 százalékos személyi jövedelemadó és 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás (továbbiakban: eho) fizetésére kötelezett.

A magánszemélynek minden olyan adatról nyilvántartást kell vezetni, amely az adókötelezettség betartásához utólagosan is ellenőrizhető módon szükséges (pl. az átváltáshoz használt árfolyam). Ilyen lehet pl. a bevételi és költségnyilvántartás.  A 10 %-os költséghányad választása esetén elegendő bevételi nyilvántartást vezetni. [Szja tv. 10. § (1) bekezdés, Szja tv. 5. sz. melléklet]

A honlapunkon található 2. számú információs füzet részletes tájékoztatást nyújt az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításának, adóztatásának, valamint a szükséges nyilvántartások vezetésének alapvető szabályaival kapcsolatban, melyek ismertetése terjedelmi korlátok miatt nem áll módomban. Az információs füzet a holnap főoldalán a bal oldali menüsávból válaszhatóak ki, vagy a következő linket másolja át a böngészőjébe:
http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2017

A személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást adóelőlegként kell megfizetni. Mivel a bitcoin hálózat az anonimitásra épül, vagyis a kifizető személye jellemzően nem állapítható meg, ezért feltehetően szja és az eho adóelőleg fizetésére Ön lesz kötelezett.  Az adóelőleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.  Azonban nem kell az adóelőleget megfizetni, ha a megállapított adóelőleg összege az adóév elejétől összesítve, vagy egyébként az adott negyedévben nem haladja meg a 10 ezer forintot.
Az adóelőleg fizetésére kötelezett magánszemély az általa megállapított adóelőleget az szja bevallásában (a bevallási tervezet felhasználásával elkészített bevallásában) - negyedéves bontásban – köteles bevallani.
Megjegyezzük, hogy nem kapcsolódik adóelőleg, illetve egészségügyi hozzájárulás előleg fizetési kötelezettség azon jövedelem után, amely olyan államból származik, amely állammal nincs Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye. Ez esetben az adóalapját képező jövedelem utáni adót és egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására előírt határidőig kell megállapítani és bevallani, valamint ugyanezen határidőig kell azt megfizetni
[Szja tv. 46. § (1), (9)-(10) bekezdés, az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) 3. § (1) bekezdés a), Eho tv. 11. § (8) ]

I/b) A befektetési célból devizáért (pl. dollárért, euróért, vagy akár magyar forintért) megvásárolt bitcoin későbbi devizára történő átváltása, beváltása során elért bevétel az összevont adóalapba tartozó, egyéb jövedelmeként adóköteles azzal, hogy - a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezéseket is figyelembe véve - a bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás. [Szja tv. 28. §]  Ez azt jelenti, hogy a keletkezett nyereség után kell az adókötelezettséget teljesíteni.

A nyereséget –az önálló tevékenységhez hasonlóan - a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli. Az átváltásra, az adóelőlegre, az adóelszámolásra, a nyilvántartások vezetésére vonatkozóan az önálló tevékenységnél leírtak szerint kell eljárni.

Akár bányászat, akár kereskedelem révén kíván jövedelemhez jutni, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. §-a elvi éllel mondja ki az adószám kiváltásának a kötelezettségét- - ezen túl azonban nem köti formához a végezni kívánt tevékenységet.  Amennyiben adószámos magánszemélyként kívánja végezni, az adószámot a 17T101 adatlap benyújtásával tud kérni.

II.) Társaság
A bitcoint követelésként vagy térítés nélküli eszközként kell nyilvántartani, attól függően, hogy a vállalkozás bányászat vagy kereskedelem révén szerezte meg.

A bitcoin ellenérték fejében történő megszerzése tulajdonképpen olyan fizetési ígéretet testesít meg, amelyet követelésként lehet csak kimutatni, nincs kamata, de amennyiben pénzre váltják (illetve felhasználják), akkor hozama lesz, ami lehet nyereség vagy veszteség. A bitcoin megszerzése miatt kimutatott követelést az érte fizetett pénzösszegben, a bitcoinnal kiegyenlített követelés értékében, vagy az ellentételezésként adott termék, nyújtott szolgáltatás értékében (amely szintén követelést testesít meg) indokolt a könyvekben felvenni. A bitcoin ellenérték fejében történő megszerzése tehát önmagában nem keletkeztet eredményt, így társasági adófizetési kötelezettséget sem.
Tulajdonságából és felhasználási céljából következően a bitcoin a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény [Szt.] 29. § (8) bekezdése alapján a forgóeszközökön belül, mint vásárolt követelést az egyéb követelések között indokolt kimutatni és ennek megfelelően értékelni.
A bitcoinnak napi ára, illetve árfolyama van (sőt árfolyama még nap közben is folyamatosan változik), amelyen az megvásárolható. Ezért a bitcoin ellenében fennálló követelést, mint fizetési ígéretet a mérlegfordulónapon értékelni szükséges. Az értékelés alapján indokolt esetben az Szt. 65. §-a szerint értékvesztést kell elszámolni, amennyiben az tartós és jelentős összegű.
Tekintettel arra, hogy a bitcoin egy fizetési ígéretet tartalmazó követelés, annak értékesítése során a vásárolt követelések elszámolási szabályait indokolt követni. Az Szt. 84. § (7) bekezdés n) pontja alapján a vásárolt követelés értékesítésekor az eladási ár és a könyv szerinti érték közötti nyereségjellegű különbözet a pénzügyi műveletek egyéb bevételeként, míg a veszteségjellegű különbözetet az Szt. 85. § (3) bekezdés n) pontja alapján a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaként kell elszámolni.

Az ún. ,,bányászat" révén szerzett bitcoin térítés nélkül kapott eszköznek (követelésnek) tekintendő, amelynek a szerzés napján fennálló árfolyamon számított piaci értékét az Szt. 77. § (4) bekezdés c) pontja alapján egyéb bevételként kell elszámolni és az Szt. 45. § (1) bekezdése alapján halasztott bevételként elhatárolni. Az időbeli elhatárolást az Szt. 45. § (2) bekezdése alapján a bitcoin felhasználásakor kell megszüntetni.

A virtuális valuta egyenlegének, azaz a virtuális valuta miatt fennálló követelésnek a csökkenése során az alábbi okokból adódóan keletkezhet eredmény:
szállítói kötelezettség kiegyenlítésekor, a bitcoin felhasználása során keletkező különbözetből;
a bitcoin hivatalos pénzeszközre történő átváltásakor adódó különbözetből, amely különbözeteket az Szt. 84. § (7) bekezdés n) pontja és a 85. § (3) bekezdés n) pontja alapján pénzügyi műveletek eredményeként indokolt elszámolni;
a bitcoin miatt fennálló követelésre az Szt. 65. §-a alapján elszámolt értékvesztés miatt, amely tétel a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 8. § (1) bekezdés gy) pontja alapján az adózás előtti eredményt növelő tétel;
a bitcoin miatt fennálló követelés behajthatatlan követelésként történő leírásakor, amelyet az Szt. 81. § (3) bekezdés c) pontja alapján egyéb ráfordításként kell elszámolni, az egyéb ráfordításként elszámolt tétel a Tao. tv. alapján nem növeli az adózás előtti eredményt;
a bitcoin miatt fennálló követelés elengedett követelésként történő elszámolásakor, amelyet egyéb ráfordításként kell elszámolni, az így elszámolt ráfordítás a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés h) pontja alapján növeli az adózás előtti eredményt, ha a követelés elengedése kapcsolt fél javára történik.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

duck

Az én értelmezésem szerint, összegezve:

I. Magánszemély
A kibányászott coinról bevételi nyilvántartást kell vezetni aszerint, hogy a walletben mely napon, és átszámítva milyen forint árfolyammal jelent meg.
E kimutatás alapján negyed éveknént, a negyedév leteltét követően adóelőleget kell fizetni, melynek mértéke: 15% SZJA és 22% EHO.
Az adóalapot (a megszerzett coinok Ft-ben vett értéke, a nyilvántartás alapján) csökkenteni lehet automatikusan (mindenfajta ktgs. számla nélkül is akár) 10%-al, amennyiben ezt az általányköltség elszámolást választjuk. Tételes költség elszámolás sajnos nem nagyon éri meg magánszemély esetében, erről tájékozódhattok a linkelt tájékoztató füzetben. Gyakorlatilag pár százalékot, vagy 100e Ft alatti költségeket lehet elszámolni. Tehát veszel 1 milláért vasat, nem számolhatod el költségként (ez magánszemély, magánjellegű beszerzésének minősül).

II. Cég esetében
Itt nincs semmilyen különös megfontolás és eltérés az egyéb céges bevételekhez, beruházásokhoz és adófiz. kötelezettségekhez képest.

Ha valaki másképp látja, ossza meg velünk plíz :-)

spikes

Annyi, hogy EHO-t 450.000/év-ig kell fizetni. ha ezt eléred nem kell...

Worlynox

#369
Azért érdekes ez az állásfoglalás mert az európai bíróság szerint viszont fizetőeszköz a Bitcoin.

duck

Idézetet írta: spikes Dátum június 24, 2017, 09:12:53 DÉLELŐTT
Annyi, hogy EHO-t 450.000/év-ig kell fizetni. ha ezt eléred nem kell...

Sajnos ez szerintem a 22%-os kulcsú EHO-ra nem vonatkozik, csak a 14%-osra, de az a biztos, ha erről megkérdezzük a könyvelőket.

Uhura

Amúgy ugyanazokat a köröket futjuk úgy látom.


A NAV-nél a készlet értékelésnél már belefutsz abba, hogy ha július 12-én 02:00:22 -kor a pool részedre küld a walletbe pénzt akkor ez mikor értékelendő ? és melyik tőzsde áraival ?  mert ez a rákfenéje az egésznek , készletértékelés és ezen fogsz elbukni ... mert ember nincs akinek lenne hivatalos infoja arról, hogy 2017.április 15.-én 13:45:00 -kor a poloniexen mennyi volt 1 ETH. M?ajd kézzel kikeresed a grafikonból?
Vagy kérsz egy igazolást - mert a magyar hivatalnak az kell - hogy hogyan és mit.


Amúgy különben az lenne most a legjobb lépés ha írnánk egy peticiot vagy egy levelet a navnak amit aláírna vagy 1000 ember, hogy szeretnénk közösen dűlőre jutni a kérdésében és dolgozzunk ki együtt egy betartható és műkdő rendszert.


Mert jelenleg semmilyen infrastruktúra nincs egy szabatos - auditálható - ellenőrizhető és vissza kereshető rendszer kialakítására, ami ezenfelül valamelyest automatizáltan  működne.






bbarna

Jó kezdeményezés lenne :)
Az adó rendszerünk abszurditása sajnos nem újkeletű!
Még a rendszarváltás előtt láttam büntető határozatot "megfizetett, de be nem vallott" indokkal!
Érted? lemaradt egy sor a bevallásból, de az adó be lett fizetve!!.. azért is megbüntetünk...


Worlynox

Idézetet írta: Uhura Dátum június 24, 2017, 05:40:57 DÉLUTÁN
Amúgy ugyanazokat a köröket futjuk úgy látom.


A NAV-nél a készlet értékelésnél már belefutsz abba, hogy ha július 12-én 02:00:22 -kor a pool részedre küld a walletbe pénzt akkor ez mikor értékelendő ? és melyik tőzsde áraival ?  mert ez a rákfenéje az egésznek , készletértékelés és ezen fogsz elbukni ... mert ember nincs akinek lenne hivatalos infoja arról, hogy 2017.április 15.-én 13:45:00 -kor a poloniexen mennyi volt 1 ETH. M?ajd kézzel kikeresed a grafikonból?
Vagy kérsz egy igazolást - mert a magyar hivatalnak az kell - hogy hogyan és mit.


Amúgy különben az lenne most a legjobb lépés ha írnánk egy peticiot vagy egy levelet a navnak amit aláírna vagy 1000 ember, hogy szeretnénk közösen dűlőre jutni a kérdésében és dolgozzunk ki együtt egy betartható és műkdő rendszert.


Mert jelenleg semmilyen infrastruktúra nincs egy szabatos - auditálható - ellenőrizhető és vissza kereshető rendszer kialakítására, ami ezenfelül valamelyest automatizáltan  működne.


Nyugtával dicsérd a NAV-ot. :D

duck

Idézetet írta: Uhura Dátum június 24, 2017, 05:40:57 DÉLUTÁN
Amúgy ugyanazokat a köröket futjuk úgy látom.

A NAV-nél a készlet értékelésnél már belefutsz abba, hogy ha július 12-én 02:00:22 -kor a pool részedre küld a walletbe pénzt akkor ez mikor értékelendő ? és melyik tőzsde áraival ?  mert ez a rákfenéje az egésznek , készletértékelés és ezen fogsz elbukni ... mert ember nincs akinek lenne hivatalos infoja arról, hogy 2017.április 15.-én 13:45:00 -kor a poloniexen mennyi volt 1 ETH. M?ajd kézzel kikeresed a grafikonból?
Vagy kérsz egy igazolást - mert a magyar hivatalnak az kell - hogy hogyan és mit.

Amúgy különben az lenne most a legjobb lépés ha írnánk egy peticiot vagy egy levelet a navnak amit aláírna vagy 1000 ember, hogy szeretnénk közösen dűlőre jutni a kérdésében és dolgozzunk ki együtt egy betartható és műkdő rendszert.

Mert jelenleg semmilyen infrastruktúra nincs egy szabatos - auditálható - ellenőrizhető és vissza kereshető rendszer kialakítására, ami ezenfelül valamelyest automatizáltan  működne.

Ezt szerintem a NAV is tudja, úgyhogy ilyenkor szvsz. elég az elvárható gondossággal eljárni. Én pl. Krakenen váltok, tehát fogom a Kraken historikus adatait, és aszerint készletértékelek. Megnézem percesen az árat, veszem a tetejét (így a NAV javára tévedek), oszt csá.

Sztem leírom ezt nekik aztán kérek róla állásfoglalást, hogy így jó-e. Valahonnan az dereng, hogy azt várják el, hogy válassz egy váltóhelyet, de akkor tartsd is magad ahhoz, hogy annak az adatait használod. Hogy ezt hogy ellenőrzik, az már az ő dolguk. Krakenen egyébként publikusan ott vannak az adatok, percre pontosan, úgyhogy nem sokból áll.

vrm42

A jövedelem akkor keletkezik, amikor a pool kiutal egy adag kriptopénzt a polo-ra, mert azt már forintosítani lehet.
Zcash esetén a flypool 0.01-enként küld alapból, azaz akár félóránként is lehet egy utalás, aminek a forint értéke eltér az előző félóraitól,
meg majd a következőtől is. Valami napi átlag kéne ide.

+1 a petícióhoz.

Uhura

duck: alapból kettős a megitélés, ha magános vagy akkor akkor adózol amikor váltasz coint / valós pénzre , ez oké értem még leköüveti is le tudod mert nem 10 dolláronként váltasz
de ha KATÁS stb. céges vagy akkor készletet képzel amihez könyvelési értéket adsz , itt már nem 1000 dolcsikban jün a cumo, hanem a pool kifizetséek nálam pl: napi 8-10 van. Ezeket külön - külön értékelni kellene. A pool oldal rendben van az lekérhető egy egyeszerű adatlekréssel vagy még le is tudod tölteni, de hez kellenének adatok a poloról, kraken stb.  Utána jön, hogy végül a cégben az eladásnál is adat kell és a kettő különbözete is vicces lehet mert lehet - és + is attól függően , hogy a készletértékelés és az eladás között mennyi volt a változás és milyen irányú.


Vagyis amíg magánszemélyként nézed a váltás a lényeg, cég ként a kitermelés és majd a váltás.


Azért is kéne egyeztetni a NAV-al mert ők is és mi is nyernénk egy jól kitalált egyszerű rendszeren.


A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver , ez valahol futna és a megadott adatokat simán magában önműködöen össze szedné , majd adna egy sattisztikát és voilá , csak be kellen fizteni az adót utána.  És mivel a NAV nál vagy ő általuk auditáltan futna, neked annyi dolgod lenne , hogy egy weblapon beregeled a pool és wallet adatokat, valamint a váltó szervezetet és megyen is  a biznesz.


Pofon egyszerű az egész , tényleg nem kell semmit csinálni és nincs büntetés sem mert a NAV-nél máködik, és nekik sem kell valami örült beruházás egy sima 2U-s szerveren elfut az egész.


duck

Idézetet írta: Uhura Dátum június 25, 2017, 09:38:55 DÉLELŐTT
A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver , ez valahol futna és a megadott adatokat simán magában önműködöen össze szedné , majd adna egy sattisztikát és voilá , csak be kellen fizteni az adót utána.  És mivel a NAV nál vagy ő általuk auditáltan futna, neked annyi dolgod lenne , hogy egy weblapon beregeled a pool és wallet adatokat, valamint a váltó szervezetet és megyen is  a biznesz.

Pofon egyszerű az egész , tényleg nem kell semmit csinálni és nincs büntetés sem mert a NAV-nél máködik, és nekik sem kell valami örült beruházás egy sima 2U-s szerveren elfut az egész.

Ez valóban jó ötlet!
Viszont szkeptikus vagyok vagyok afelől, hogy ilyesmire rá lehet venni a NAV-ot (azért meg lehet próbálni), mivel a kriptoknál sokkal nagyobb horderejűbb esetben sem így működik: pl. a tőzsdei ügyletek esetében. A készletértékelést és a tranzakció naplót neked kell vezetni. Ugyanez a probléma. És a NAV itt sem segít rajtad, pedig ez nem néhány száz hanem, hanem nagyságrendekkel több embert és adót érint.
Itt annyi segítség van, de ez sem NAV oldalról, hogy a tőzsdei broki cégtől lekérheted a szükséges kimutatásokat. Egy tőzsdei broki cég, főleg ha mondjuk külföldi, és pl. a Kraken, Polo között nem sok különbség van a NAV szempontjából.
Ebből kiindulva, az jó lenne ha, a kripto brokiktól lehetne húzni pl. egy ETH/EUR-ban is megadott deposit kimutatást. Szerintem nagyobb esély van a broki céget rávenni egy ilyen fejlesztésre, mint a NAV-ot  8) De ne legyen igazam.
A kereskedésről meg gondolom alapból le lehet ilyet húzni, még nem néztem.

Lord11

Idézetet írta: Uhura Dátum június 25, 2017, 09:38:55 DÉLELŐTT
duck: alapból kettős a megitélés, ha magános vagy akkor akkor adózol amikor váltasz coint / valós pénzre , ez oké értem még leköüveti is le tudod mert nem 10 dolláronként váltasz
de ha KATÁS stb. céges vagy akkor készletet képzel amihez könyvelési értéket adsz , itt már nem 1000 dolcsikban jün a cumo, hanem a pool kifizetséek nálam pl: napi 8-10 van. Ezeket külön - külön értékelni kellene. A pool oldal rendben van az lekérhető egy egyeszerű adatlekréssel vagy még le is tudod tölteni, de hez kellenének adatok a poloról, kraken stb.  Utána jön, hogy végül a cégben az eladásnál is adat kell és a kettő különbözete is vicces lehet mert lehet - és + is attól függően , hogy a készletértékelés és az eladás között mennyi volt a változás és milyen irányú.


Vagyis amíg magánszemélyként nézed a váltás a lényeg, cég ként a kitermelés és majd a váltás.


Azért is kéne egyeztetni a NAV-al mert ők is és mi is nyernénk egy jól kitalált egyszerű rendszeren.


A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver , ez valahol futna és a megadott adatokat simán magában önműködöen össze szedné , majd adna egy sattisztikát és voilá , csak be kellen fizteni az adót utána.  És mivel a NAV nál vagy ő általuk auditáltan futna, neked annyi dolgod lenne , hogy egy weblapon beregeled a pool és wallet adatokat, valamint a váltó szervezetet és megyen is  a biznesz.


Pofon egyszerű az egész , tényleg nem kell semmit csinálni és nincs büntetés sem mert a NAV-nél máködik, és nekik sem kell valami örült beruházás egy sima 2U-s szerveren elfut az egész.
Én nem foglalkoznék annyira különösen ezzel a készletvezetéssel. Csak kettős könyvelés esetén számít. De ismerősnek gyártó cége van, ő sem foglalkozik a készlettel, csak magáról a termék eladásról értesül a könyvelő. Az éves beszámolóban is mindig úgy szerepel, hogy épp nincs készlet. Néztem már sok kis cég éves beszámolóját, a legtöbb eképpen csinálja (A wallettet meg amúgy sem lehet ellenőrizni.)
Egyébként a gyakorlatban úgyis csak a mérlegfordulónapon lenne valami szerepe. (ugye akkor ki kell(ene) értékelni, hogy épp mennyit ér)
(Mint amikor a tőzsdén adóéven átnyúló pozíció esetén el kell ugye dönteni, hogy FIFO vagy egyéb a készletkiértékelés)
Az adókötelezettség megállapítása meg úgyis összköltség-eljárással történik: értékesítés bevétele - költségek.

Lord11

Idézetet írta: Lord11 Dátum június 25, 2017, 05:10:47 DÉLUTÁN
Idézetet írta: Uhura Dátum június 25, 2017, 09:38:55 DÉLELŐTT
duck: alapból kettős a megitélés, ha magános vagy akkor akkor adózol amikor váltasz coint / valós pénzre , ez oké értem még leköüveti is le tudod mert nem 10 dolláronként váltasz
de ha KATÁS stb. céges vagy akkor készletet képzel amihez könyvelési értéket adsz , itt már nem 1000 dolcsikban jün a cumo, hanem a pool kifizetséek nálam pl: napi 8-10 van. Ezeket külön - külön értékelni kellene. A pool oldal rendben van az lekérhető egy egyeszerű adatlekréssel vagy még le is tudod tölteni, de hez kellenének adatok a poloról, kraken stb.  Utána jön, hogy végül a cégben az eladásnál is adat kell és a kettő különbözete is vicces lehet mert lehet - és + is attól függően , hogy a készletértékelés és az eladás között mennyi volt a változás és milyen irányú.


Vagyis amíg magánszemélyként nézed a váltás a lényeg, cég ként a kitermelés és majd a váltás.


Azért is kéne egyeztetni a NAV-al mert ők is és mi is nyernénk egy jól kitalált egyszerű rendszeren.


A leg ideálisabb az lenne ha lenne egy a NAV által is elfogadott "pénztárgép" ami egy szoftver , ez valahol futna és a megadott adatokat simán magában önműködöen össze szedné , majd adna egy sattisztikát és voilá , csak be kellen fizteni az adót utána.  És mivel a NAV nál vagy ő általuk auditáltan futna, neked annyi dolgod lenne , hogy egy weblapon beregeled a pool és wallet adatokat, valamint a váltó szervezetet és megyen is  a biznesz.


Pofon egyszerű az egész , tényleg nem kell semmit csinálni és nincs büntetés sem mert a NAV-nél máködik, és nekik sem kell valami örült beruházás egy sima 2U-s szerveren elfut az egész.
Én nem foglalkoznék annyira különösen ezzel a készletvezetéssel. Csak kettős könyvelés esetén számít. De ismerősnek gyártó cége van, ő sem foglalkozik a készlettel, csak magáról a termék eladásról értesül a könyvelő. Az éves beszámolóban is mindig úgy szerepel, hogy épp nincs készlet. Néztem már sok kis cég éves beszámolóját, a legtöbb eképpen csinálja (A wallettet meg amúgy sem lehet ellenőrizni.)
Egyébként a gyakorlatban úgyis csak a mérlegfordulónapon lenne valami szerepe. (ugye akkor ki kell(ene) értékelni, hogy épp mennyit ér)
(Mint amikor a tőzsdén adóéven átnyúló pozíció esetén el kell ugye dönteni, hogy FIFO vagy egyéb a készletkiértékelés)
Az adókötelezettség megállapítása meg úgyis összköltség-eljárással történik: értékesítés bevétele - költségek.
Egyébként tudtommal a számviteli törvény elég tág keretet biztosít a készletnyilvántartásra. Az lehet akár folyamatos, akár időszaki, akár év végi leltáras stb. A könyvelő ezeket tudni fogja, ilyen szempontból ez nem sokban különbözik, mintha terméket gyártanál.