Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 7 Vendégek van a témában

rx470

Sziasztok. Így, hogy újra elérhető a ez a téma "Ződfülüek" számára is átolvastam az új hozzászólások egy részét és úgy látom még mindig nincs 100%-os megoldás. Ezért azt szeretném kérdezni, hogy biztosra menjek jogilag ha kapok bármilyen ellenőrzést akkor belém tudnak-e kötni akkor ha a kibányászott coinokat nem válom semmilyen valós pénzre csak btc re és ezt a poloniexen teszem ahol esetleg a tárolt btc-t kamatoztatm is? Jól gondolom, hogy a Magyar törvények alapján a btc vagy bármi crypto az egy semmi, játékpénz akár a wow gold amíg nem lesz belőle fiat ? Valamint ha tegyük fel debit kártyával felveszek belőle x összeget és ellenőriznek és mondjuk meg is büntetnek akkor csak a fiatra váltott összegre szabnának ki bírságot ?

vrm42

Nemrég valaki bemásolt ide egy idézetet a NAV-tól, ami úgy kezdődött, hogy minden kriptopénzt egy kalap alá vesznek a BTC-vel.
Ami valljuk be, logikus is, hisz ugyanaz a funkciója, és a jogalkotó szándéka a BTC-vel ugyanaz, mint annak egyéb változataival.
A könyvelő szerint ha téged megkér a szomszéd, hogy szedd fel a krumpliját, mert ő beteg, nem tudja, és ezért ad 5 kiló körtét,
akkor abból az öt kiló körte aznapi piaci értékéből neked adózni kell forintban. Oké, hogy nem életszerű, hogy tényleg adózzon is így bárki, de a törvényben az van, hogy MINDEN jövedelem adóköteles. Namost itt a bányászatban nem pár kiló körtéről van szó, hanem jó sok pénzről, aminek sok helyen van elérhető, követhető nyoma, és ha kapsz egy adóellenőrzést...

A NAV meg sokat nem fog segíteni azon túl, hogy kérdésre kopipésztelik a törvényeket, amiket ők is, mi is, a könyvelők is eltérően értelmezhetnek;
ugyanakkor majd akkurátusan kiszámítják a büntit, és ha szerencséd lesz a revizorral és jól viselkedsz közben, talán elmondják, hogy legközelebb mit kéne máshogy csinálni.

rx470

Ennyi erővel ha wow (online mmo ha valaki nem tudnál  :D )ba goldot farmolok akkor abból is adózhatnék azt is el lehet adni valós pénzért. "MINDEN jövedelem" de ameddig nem adom el addig nincs semmi jövedelmem nem ? Mivel MO. nem fizetőeszköz a btc.

vrm42

Annak is örülne a NAV :)
Ugyanakkor nyilván a játékot nem haszonszerzési célból vásároltad, tehát ettől nem kell félni.
De ha már Blizzard, akkor pl anno D3-ban az aukciós házban EUR-ért eladott varázsbot kétségtelenül adóköteles volt.
Lehet, hogy van ezeknek is alsó határa, mint a vaterás alkalmi eladásoknál az évi 600e ft...
Én feladtam az éjszakázásokat jogi szöveget olvasásával, értelmezésével, követésével. Kicsit még kivárok, hátha lesz valami tuti,
aztán feldobok egy százast és eldől, hogy mi lesz a stratégia :)

vrm42

Idézetet írta: rx470 Dátum június 30, 2017, 10:18:10 DÉLELŐTT
de ameddig nem adom el addig nincs semmi jövedelmem nem ? Mivel MO. nem fizetőeszköz a btc.

Kaptad valamiért cserébe. Ez a jövedelem. Mindegy, hogy Forint, BTC, krumpli, fabatka. Ft-ban kifejezett érték (tehát nem konkrét eladás) után adóköteles.
Ezt még ingyen is elmondja neked bármelyik könyvelő telefonban, akihez beesel. Amúgy 5-6 ezer körül van egy 1 órás tanácsadás.

rx470

Ha úgy értelmezzük, hogy "Kaptad valamiért cserébe." És mi van ha nem kaptam valamiért cserébe hanem előállítottam ? Mint egy termék ? És azt nem adom el ?

vrm42

Amit előállítasz, annak a nyersanyagát megvetted, áfát fizettél, minden rendben. Ha el is adod később, adózni kell.
A bányászás nem a semmiből teremt valamit, hanem szolgáltatást (számítási kapacitást) adsz el, aminek ellenértéke a kriptopénz, ami abban a pillanatban forintosítható, adóköteles jövedelem.
Valahogy ki kell számolni és negyedévente adóelőleget kell fizetni szja és eho formában. Fájóan sok levonás ez, ezért lenne jó, ha kiderülne, hogy valahogy lehetne ezt KATAsként csinálni szabályosan, vagy lenne valami kedvezőbb szabályozás erre,
mert így csak az adóelkerülők száma nő, nem a befizetett adó. Ami ezért baj, mert pl az én kis alig kétezres falumban még mindig nincs egy ratyi ötezres stadion sem, nemhogy kisvasút...

rx470

Ezzel nem értek egyet "szolgáltatást (számítási kapacitást) adsz el" ez addig igaz míg pl. nicehash re bányászol nekik valóban eladod a számítási kapacitást amiért btcbe fizetnek neked. De ha az adott coint bányászod akkor valójában a semmiből állítod elő azt coint de lehet, hogy én tudom rosszul  :D És az előállításhoz megvettem a gépeket és az áramot ami után fizettem az áfát nem is keveset  ;D

vrm42

Értelmezheted így is, viszont ez végeredményben csak az adminisztrációban jelent változást, az adó mértékét nem csökkenti :(

rx470

Az USA IRS szerint Tax is potentially due when a tax event occurs. For Bitcoin, this is whenever they are converted into fiat currency (e.g. US Dollars) or equivalent.És ez szerintem így lenne rendben, hogy akkor kell fizetni adót amikor fiatra konvertálom.

rx470

Idézetet írta: vrm42 Dátum június 30, 2017, 11:13:35 DÉLELŐTT
Értelmezheted így is, viszont ez végeredményben csak az adminisztrációban jelent változást, az adó mértékét nem csökkenti :(

Nekem ez elég sok mindent jelentene mert hosszú távon gondolkodom és nem szeretnék sok coint eladni max amivel a gépek kiadásait fedezem (áram,karbantartási költségek) ami nem olyan nagy összeg és ha azért megbüntentnek (aminek elég kicsi az esélye szerintem) akkor az nem fájna annyira, mintha az egész kibányászott mennyiség után kéne fizetnem a bírságot.

vrm42

Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Még ha így is lenne nálunk is, akkor is csak max némi árfolyamnyereségből származó adót úsznál meg, ami sokkal kevesebb, mint a megszerzett btc-ből ft-ra váltáskor keletkező jövedelem adója. Nálam ez most 3 nagyságrend különbség, nincs 100ft-nyi adó, míg a bányajövedelem után több tízezer (per hó mindkettő).

Szal termeled az eth-t, váltod btc-be, úgy hagyod, ez nem jelentkezik a nav-nál. De biztos ez amúgy? Nemzetközi egyezmények tagja Mo, amik az edóelkerülést hivatottak megakadályozni. A pénzintézeteknek jelenteniük kell az adóhatóságok fele a számlával rendelkezők bevételeit. A poloniex is egy pénzintézet, csakúgy, mint a coinbase, kraken, advcash, paypal, stb. Ha ezeket úgy veszed igénybe, hogy azonosítottad magad, akkor tudhatnak rólad.
De azt nem tudom biztosra sajnos, hogy tényleg így van-e.

Aztán úgy döntesz, hogy a btc-ből forintot csinálsz a bankszámládra, paypalra, külföldi plasztik kártyára, bármire. Na ebből a ft-ból levonod a villanyszámlát, a maradékból 15% megy szja-ként, 22% ehóként az államnak.

vrm42

Idézetet írta: rx470 Dátum június 30, 2017, 11:20:09 DÉLELŐTT
Idézetet írta: vrm42 Dátum június 30, 2017, 11:13:35 DÉLELŐTT

Nekem ez elég sok mindent jelentene mert hosszú távon gondolkodom és nem szeretnék sok coint eladni max amivel a gépek kiadásait fedezem (áram,karbantartási költségek) ami nem olyan nagy összeg és ha azért megbüntentnek (aminek elég kicsi az esélye szerintem) akkor az nem fájna annyira, mintha az egész kibányászott mennyiség után kéne fizetnem a bírságot.

Miért gondolod, hogy a büntetés mértéke arányos az eltitkolt jövedelemmel?
Lehet az akár sávos is. Pl alapból fél milla bünti, ha meg nagyobb összeget csalsz el, börtön is lehet.

rx470

Poloniexen nevemen kívül nem adtam meg semmi mást és nem is kérték semmi mást.És USA székhelyű nem vonatkozik rájuk a CRS és nem hiszem, hogy szolgáltatnának ki adatokat. Ha nagyon akarom akkor VPN-el regisztrálok accountot és úgy használom. Ha nagyon biztosra akarok menni akkor az egész bányászás mehet vpn en keresztül. A bitcoint pedig akár kp-ért is eladhatom nem ? Vagy elmegyek a legközelebbi btc automatához és ott felveszem még az is olcsóbb mint az SZJA+EHO.

vrm42

A poloniex önmagában még kevés. Coinbase vagy kraken kell a váltáshoz, oda kell fényképes igazolvány. A kártyásokhoz is.
A kp-ért eladás a legjobb, ha megbízol a vevőben. A btc automata megint csak kérdőjel.

Lord11

Idézetet írta: rx470 Dátum június 30, 2017, 10:18:10 DÉLELŐTT
Ennyi erővel ha wow (online mmo ha valaki nem tudnál  :D )ba goldot farmolok akkor abból is adózhatnék azt is el lehet adni valós pénzért. "MINDEN jövedelem" de ameddig nem adom el addig nincs semmi jövedelmem nem ? Mivel MO. nem fizetőeszköz a btc.
Igen, erről van szó:
-ha részvényeket veszel és felmegy az árfolyama, majd akkor keletkezik adókötelezettség, ha eladod őket és profitot realizálsz.
-ha a kaszinóban nyersz a rulettasztalon, akkor van nyereséged, ha visszaváltod a zsetonokat. Ha közben elbukod, nincs.
-vettem a lakást 2 éve 20millióért. Most a piaci értéke 30 millió. Ha most eladnám, adóznom kellene a különbözet után, egyébként nem (most hagyjuk az olyat hogy vagyonszerzési illeték, meg vagyonadó, most csak jövedelemadóról beszélünk)
-ha van egy nyereséges céged, amíg nem veszed ki az osztalékot, addig nem kell fizetned semmilyen jövedelemadót, mint tulajdonos.
-ha a tyúkjaid otthon tojnak száz tojást, adóznod akkor kell utána, ha eladod a tojásokat a piacon, azért még nem, hogy a kamrában állnak.
-a készletértékelés amúgy sem jelent önmagában adót, sem kettős könyvelésben, sem egyéb esetben. Az eredménynövelő tényező mindig az értékesítés árbevétele, illetve a pénzügyi műveletek árbevétele.
A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt már rég kifejtette a SZAK-MA 2016/1-es számában és a NAV is erre hivatkozik szó szerint itt pl.:
http://bitpenz.blogspot.hu/2016/02/nav-allasfoglalas-bitcoin-hyip.html
Még a bányászat speciális esete is meg lett válaszolva.

Számomra a nyitott kérdések igazából az alábbiak:
-ÁFA a kriptó eladásánál (elméletileg tárgyi mentes, legalábbis az arsboni cikke szerint, http://arsboni.hu/hogyan-adozzunk-a-bitcoin-utan/)
-ha eladom (fiat-ra váltom), milyen bizonylatot kell kiállítani (szerintem TAM-os számlát az exchange felé. A TAM miatt a vevőnek nem kell feltüntetnie a közösségi adószámot, de az eladónak igen, mivel közösségi értékesítés)
-ha kriptóval vásárolok (ami a váltás speciális esete ugye), akkor is bevételem keletkezik (na itt nem sok ötletem van, valszeg bartellügyletként kell bizonylatolni.)
-ÁFA levonási jog a beszerzett eszközökre (szerintem a tárgyi adómentesség miatt ez nem lehetséges)

rx470

Tehát jól értelmezem ? Ha nem adok el semmit hanem a wallet ba vagy az exchangen hagyom addig amíg nem adom el addig nem kezdhetnek velem semmit ? Sorry a sok kérdésért csak biztosra akarok menni nem tudok nyugodtan aludni  :(

vrm42

Lord11, amiket leírtál, azokat én is így szűrtem le, de az fontos különbség, hogy a tojást a te tyúkod tojta vagy a szomszédtól kaptad. Mert utóbbi esetben jövedelemnek számít. A könyvelő szerint áfa nem játszik ebben a történetben. Azt is fontos megérteni, hogy az áfa meg az szja nem ugyanaz.
A cikk, amit írtál, régi, és már a 78%-os szabály sincs érvényben.
A kártyás vásárlás is egyértelmű szerintem, mindegy, hogy melyik logikával közelítünk.

Eladásnál nem kell számlázni magánszemélyként, csak naplózni magadnak a bevételt. Villanyszámlát eltenni, és csak a bányászat miatt megnövekedett részt vonhatod le a bevételből.
Áfát nem számolhatsz el sehogy, a beszerzés bruttó értékét levonhatod egyszer a bevételből, de csak ha tételenként 100e ft alatt van,
efölött avulási átalány van, ami a bevétel 1%-a lehet max évente.

Nekem egy nyitott kérdésem van csak: hogy kell szabályosan katázni a bányászatban? :)

kpeter

Mi az hogy, "a beszerzés bruttó értékét levonhatod egyszer a bevételből, de csak ha tételenként 100e ft alatt van",Ha mondjuk egyszerre 2 vga kártyát vettem valahonnan 200-ért, az úgy már nem jó?

vrm42

Idézetet írta: kpeter Dátum június 30, 2017, 02:39:22 DÉLUTÁN
Mi az hogy, "a beszerzés bruttó értékét levonhatod egyszer a bevételből, de csak ha tételenként 100e ft alatt van",Ha mondjuk egyszerre 2 vga kártyát vettem valahonnan 200-ért, az úgy már nem jó?

2x100 akkor oké. de számlával kell bizonyítani.
ha 200/db, akkor nem.
a rig többi költségét is levonhatod a bevételből, de csak amiről van számlád, és ami a tevékenységgel összefügg (pl tavaly vettél alaplapot, idén májustól bányászol, akkor szerintem nem).

https://www.nav.gov.hu//data/cms432343/02._sz._fuzet_Az_onallo_tevekenyseg_es_az_onallo_tevekenysegb_l_szarmazo_jovedelem_20170504.pdf