Adózás, ETC/ZEC/BTC pénzkivétel Magyarországon

Indította bbencee, december 02, 2016, 05:24:50 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 18 Vendégek van a témában

matt

Sziasztok!

Lehet, hogy hülyeség, de azt hallottam, hogy van egy éves értékhatár (600.000 vagy 800.000 Ft bevétel) ami alatt adómentesen juthatok hozzá a pénzhez.

Erről tudna esetleg valaki mondani valamit?

Köszi!

devast

Üdv!

Katáról esetleg tudna valaki írni, hogy mennyire járható alternatíva ?
Ha van főállásom elvileg havi 25k befizetéssel jár, és jelenleg évi 8m bevételig alanyi áfamentes (2019-ben talán 12m lesz).
Nem bányászok tehát kiadásom nincs, mondjuk úgy, hogy a coin-ok csak vannak... :)
Csinálja valaki így ?

sfdave

Idézetet írta: devast Dátum december 13, 2017, 10:25:07 DÉLUTÁN
Üdv!

Ha van főállásom elvileg havi 25k befizetéssel jár, és jelenleg évi 8m bevételig alanyi áfamentes (2019-ben talán 12m lesz).
Nem bányászok tehát kiadásom nincs, mondjuk úgy, hogy a coin-ok csak vannak... :)
Csinálja valaki így ?

24. oldalon a válasz! Boldogság van :)

devast

Idézetet írta: sfdave Dátum december 13, 2017, 10:36:32 DÉLUTÁN
Üdv!

Csinálja valaki így ?

24. oldalon a válasz! Boldogság van :)
Szia!

Olvastam, de itt nagyrészt a bányászásról van szó, és én biztos nem tudok semmi pool-nak számlát kiállítani, max az exchange-nek amin a kiutalás előtti eladás történik...
Azért kérdeztem, hogy netán van-e olyan aki kereskedik, és úgy katázik...
Azt irreálisnak képzelem, hogy minden egyes crypto to crypto trade műveletet jegyeznem kéne...

Qrcy

Idézetet írta: matt Dátum december 13, 2017, 08:10:56 DÉLELŐTT
Sziasztok!

Lehet, hogy hülyeség, de azt hallottam, hogy van egy éves értékhatár (600.000 vagy 800.000 Ft bevétel) ami alatt adómentesen juthatok hozzá a pénzhez.

Erről tudna esetleg valaki mondani valamit?

Köszi!

Szerintem ez az lesz, hogy ennyit adhatsz el a dolgaidból esetleg előállított új termékekből ( pl sütit árulsz, amihez már áfateher mellett megvettél minden alapanyagot ). Szerintem ez alá nem lehet betenni a koinpénzt :D

bencor

Sziasztok!

Csak érdeklődni szeretnék hogy a bányába befektetett összeg után is adózni kell? Vagy csak a befektetett összeg után keresett profittal?

Tehát ha nem egyértelmű a kérdés akkor próbálom egy példával megmagyarázni.
PL:   befektettem a bányámba 500000 Ft (számlával tudom igazolni) akkor az addig megkeresett összegből is kell adóznom vagy csak a belefektetett összeg után?

Franky2Ster

A NAV-ot nem érdekli,hogy te mire költötték 500 000Ft-ot ha valamiből bevételed van az után adóznod kell ha hivatalosan kikéred a számládra.

atomtom

Üdv, a Coinatmradar szerint crpypto=>fiat automata van Bécsben, ("Hotel Schani"), Neunkirchen, Wiener Neustadt és Mittersill városokban, meg Pozsonyban is. Tudja valaki, hogy ezek működnek-e, és mennyit lehet egyszerre kivenni? A hálózat lassúsága miatt nincs fennakadás? Köszönöm

Tasunko

Üdv!

Csinálja valaki így ?

Ha csak úgy vannak a coinjaid, az gond. Mi lesz az adóalap?
Magánszemélyként is érdekes a kérdés. Ha valaki airdrop, bounty, localbitcoins személyes átvétel, atm révén jutott hozzá és nincs bizonylata?
2013ban vett mondjuk, tőzsdén még megforgatta, most jelentős összeget képvisel. Adóhatóságot érdekelni fogja miből származik + PM tv.
Nem elég, hogy befizeted a 15% szjat + 22% ehot magánszemélyként.

"Vagyongyarapodási vizsgálatok során a revizorok csak hitelt érdemlő adatot fogadnak el. Hitelt érdemlőnek a bírósági gyakorlat szerint is az olyan adat minősül, amely ellenőrizhető, egyértelműen azonosítható, valóságtartalma kellően alátámasztott, tartalmánál, jellegénél fogva vagy más adatokkal egybevetve alkalmas a vele igazolni kívánt konkrét tény alátámasztására. Semmilyen nyilatkozat nem pótolhat releváns dokumentumokat, igazolásokat."

"Magánszemély általi elfogadás esetén az elfogadás jogügyletéhez kapcsolódó bizonylatot meg kell, hogy őrizze, továbbá szükséges dokumentálni a jóváírás összegét és időpontját, valamint az elfogadáskori (jóváíráskori) szerződéses vagy kiválasztott árfolyamot. "

Ha nincs a beszerzésről [/size]bizonylat[/size], nincs hitelesítve a bányászás, stb akkor ebben az esetben ellenőrzéskor nav azt látná hogy semmiből terem a virtuális deviza amit forintosítok.+ ott van a csodafegyverük a "vélelmezés"

[/size]"Az Szja. tv. 5 számú mellékletében ugyan nem található a Bitcoin összefüggő részletező nyilvántartás a vonatkozó szabály, de az adókötelezettség megállapításához, illetve annak utólagos ellenőrzéséhez szükséges a Bitcoin megszerzésének és értékesítésé[/size]nek körülményeiről összefüggő analitikus nyilvántartás vezetése (például a virtuális fizetőeszköz típusa annak megszerzésének időpontja, mennyisége, szerzéskori értéke, értékesítés darabszáma, időpontja, átruházás időpontja a megszerzett bevétel összege.)"
/bővebben digitalcash.hu oldalán/

Bankok 10k euro felett vizsgálódnak is, hogy barátom miből van? nem-e kétes ügyletből? bizonyítani kell az eredetet hiteles módon. sok esetben ez nehézségekbe ütközhet.

Bizonylat kell, hogy legyen hogyan miképpen jutottál hozzá. kitől, milyen jogcímen, stb. megvannak a tartalmi követelmények. egyébként PM-el is megtalálhatnak, ami nem vicces.

hogyan szerezzen valaki bizonylatot airdropból, ami a nav számára is megfelel? vagy ha utcán vette a btct? ajándékozásból? stb, stb.
mindenre kell hitelt érdemlő alátámasztás, ha úgy tetzsik okirati bizonyíték.
ha bányásztál, még a pool fele is kell számláznod. Igen, magánszemélyként is! és mindent alá kell támasztani nyomon követhetően.

aki ezt nem tudja megtenni, mire számíthat?

elbandi

Idézetet írta: Tasunko Dátum december 24, 2017, 01:15:31 DÉLELŐTT
Üdv!

Csinálja valaki így ?

Ha csak úgy vannak a coinjaid, az gond. Mi lesz az adóalap?
Magánszemélyként is érdekes a kérdés. Ha valaki airdrop, bounty, localbitcoins személyes átvétel, atm révén jutott hozzá és nincs bizonylata?
2013ban vett mondjuk, tőzsdén még megforgatta, most jelentős összeget képvisel. Adóhatóságot érdekelni fogja miből származik + PM tv.
Nem elég, hogy befizeted a 15% szjat + 22% ehot magánszemélyként.

"Vagyongyarapodási vizsgálatok során a revizorok csak hitelt érdemlő adatot fogadnak el. Hitelt érdemlőnek a bírósági gyakorlat szerint is az olyan adat minősül, amely ellenőrizhető, egyértelműen azonosítható, valóságtartalma kellően alátámasztott, tartalmánál, jellegénél fogva vagy más adatokkal egybevetve alkalmas a vele igazolni kívánt konkrét tény alátámasztására. Semmilyen nyilatkozat nem pótolhat releváns dokumentumokat, igazolásokat."

"Magánszemély általi elfogadás esetén az elfogadás jogügyletéhez kapcsolódó bizonylatot meg kell, hogy őrizze, továbbá szükséges dokumentálni a jóváírás összegét és időpontját, valamint az elfogadáskori (jóváíráskori) szerződéses vagy kiválasztott árfolyamot. "

Ha nincs a beszerzésről bizonylat, nincs hitelesítve a bányászás, stb akkor ebben az esetben ellenőrzéskor nav azt látná hogy semmiből terem a virtuális deviza amit forintosítok.+ ott van a csodafegyverük a "vélelmezés"

"Az Szja. tv. 5 számú mellékletében ugyan nem található a Bitcoin összefüggő részletező nyilvántartás a vonatkozó szabály, de az adókötelezettség megállapításához, illetve annak utólagos ellenőrzéséhez szükséges a Bitcoin megszerzésének és értékesítésének körülményeiről összefüggő analitikus nyilvántartás vezetése (például a virtuális fizetőeszköz típusa annak megszerzésének időpontja, mennyisége, szerzéskori értéke, értékesítés darabszáma, időpontja, átruházás időpontja a megszerzett bevétel összege.)"
/bővebben digitalcash.hu oldalán/

Bankok 10k euro felett vizsgálódnak is, hogy barátom miből van? nem-e kétes ügyletből? bizonyítani kell az eredetet hiteles módon. sok esetben ez nehézségekbe ütközhet.

Bizonylat kell, hogy legyen hogyan miképpen jutottál hozzá. kitől, milyen jogcímen, stb. megvannak a tartalmi követelmények. egyébként PM-el is megtalálhatnak, ami nem vicces.

hogyan szerezzen valaki bizonylatot airdropból, ami a nav számára is megfelel? vagy ha utcán vette a btct? ajándékozásból? stb, stb.
mindenre kell hitelt érdemlő alátámasztás, ha úgy tetzsik okirati bizonyíték.
ha bányásztál, még a pool fele is kell számláznod. Igen, magánszemélyként is! és mindent alá kell támasztani nyomon követhetően.

aki ezt nem tudja megtenni, mire számíthat?

aztan ott van az az eset aki koran belepo volt mondjuk 2010-ben vett haverjanak egy pizzat es kapott erte egy masik 10k btc-t. na megis a nav ezt hogy a f*szomba gondolja bizonyitani? akkor meg tuti nemvolt valton, tehat kb ertektelen  semmi volt. meghat meddig kell megtartani egy blokkot? most akkor tegyem el az a4tech egerem blokkjat, mert kitudja 20 ev mulva egymillio $-t fog erni? szal jonagy sotetseg meg ez a navnak is.

lifeisadicegame

A 22%-os EHO-t jövedelemtől függetlenül csak 450 000ft értékhatárig kell fizetni, ugye?

Balvanylajos

Idézetet írta: lifeisadicegame Dátum december 24, 2017, 05:17:13 DÉLUTÁN
A 22%-os EHO-t jövedelemtől függetlenül csak 450 000ft értékhatárig kell fizetni, ugye?

Annak magánszemélynél nincsen fölső határa, ha jók az információm.

elbandi

Idézetet írta: lifeisadicegame Dátum december 24, 2017, 05:17:13 DÉLUTÁN

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800066.TV

3§ 3-as pontja vonatkozik ra. az e reszben van hogy a fizud ehoja beleszamit a 450k-ba. egy 2006-os eu-s biroi hatarozat meg bitcoin "penznek" (svedek kertek, googleben megtalalod) szamit, igy az btc-re meg a d. pont ervenyes, tehat az is beleszamit. (en legalabbis igy fogom kitoltani a bevallasom, majd szol a nav ha nem tetszik neki)

laci42

Sziasztok!

Mi van akkor, ha külföldön nyitok bankszámlát (AT,SK) és oda kérem a SEPA-t? Akkor el tudok 'repkedni' a navos radar alatt?
Vagy paypalra, és onnan utalok vissza a saját számlámra. Ha kérdezi valaki, akkor ebay-en adtam el valamit. Ez nem megy? Vagy már a használt cuccok eladása után is kellene adózni?

magellan

Idézetet írta: laci42 Dátum december 28, 2017, 12:03:48 DÉLELŐTT
Sziasztok!

Mi van akkor, ha külföldön nyitok bankszámlát (AT,SK) és oda kérem a SEPA-t? Akkor el tudok 'repkedni' a navos radar alatt?
Vagy paypalra, és onnan utalok vissza a saját számlámra. Ha kérdezi valaki, akkor ebay-en adtam el valamit. Ez nem megy? Vagy már a használt cuccok eladása után is kellene adózni?
Akkir szaladsz bele igazán, mert jelentik a NAV-nak a számládat.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Luikkaa

Idézetet írta: magellan Dátum december 28, 2017, 12:07:52 DÉLELŐTT
Sziasztok!

Nekem volt Angliában bankszámlám és egyáltalán nem tudott róla a magyarországi adóhivatal. A Nav a cégek számláit, utalásait figyelheti, magánszemélyeknél esetleg ha gyanús valaki vagy vagyonosodási eljárás során.
Ha nem veszel rögtön Ferrarit a bányászott pénzből akkor szerintem nem fogják nézni a számládat. :)

magellan

Idézetet írta: Luikkaa Dátum december 28, 2017, 12:59:36 DÉLELŐTT
Idézetet írta: magellan Dátum december 28, 2017, 12:07:52 DÉLELŐTT
Sziasztok!

Nekem volt Angliában bankszámlám és egyáltalán nem tudott róla a magyarországi adóhivatal. A Nav a cégek számláit, utalásait figyelheti, magánszemélyeknél esetleg ha gyanús valaki vagy vagyonosodási eljárás során.
Ha nem veszel rögtön Ferrarit a bányászott pénzből akkor szerintem nem fogják nézni a számládat. :)
2017-től már látja:
https://www.google.hu/amp/s/24.hu/fn/penzugy/2015/12/14/jovore-minden-kulfoldi-magyar-bankszamlat-latni-fog-a-nav/amp/

neoBp

Itt pontos válaszokat kapunk az adózással kapcsolatban. 2:35-től kezdődik az adózás.

https://www.youtube.com/watch?v=N3eWiZ5oIA4&t=28129s

neoBp

Bányászat Adókötelezettsége(saját magam)
-Nincs számlaadás, hiszen magam kerestem
-Jövedelemnek minősül, ami után szja és EHO fizetési kötelezettség van (15% illetve 14% vagy 22%)

A vidóban 2:39:31-nél van

neoBp

Bányászat Adókötelezettsége 2.
Magánszemélyként üzletszerűen(poolon keresztül)
-Számlázás a poolnak (jutalék), jellemzően áfamentes számla, ha EU és van EU-s adószáma
-Jövedelemnek minősül, ami után szja és EHO fizetési kötelezettség van (15% illetve 14% vagy 22%)

A vidóban 2:42:46-nál van