Hírek:

Az újonnan regisztrálók nézzék meg a spam mappában a megerősítő levelet!

Main Menu

GPU tuning (tweak)

Indította drizzt_do_urden, december 02, 2016, 05:15:35 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználók és 12 Vendégek van a témában

kidface

Idézetet írta: Arkenso Dátum április 29, 2017, 07:17:58 DÉLUTÁN
Szóval te is kiköbözted, tehát vannak számszerű tapasztalataid :) Na mind1 :)

Hamarosan mutatom mire gondolok. Ha valakinek lesz kedve akkor beszáll a közös elmélkedésbe, ha nem akkor tovább lapoz :)
Ahány kártya annyi fele beallitas! Csak kiindulási értékeket lehet megosztani, ami már kismilliószor megtortent!
Utána neked kell finomhangolnod!
Ezen nem tudom mit nem lehet megerteni.
Azt ne várd el, hogy több száz beállítást megasszanak veled!

Tiba

Nálam nem tudom mi a baj, de elindítom ezt a live updatet, és nem indul maga a progi.
Az MSI rx470 4gb sima gamingra is ajánlott fel rom frissítést? Ha igen átküldenéd légyszi?

Mickey

Tanácsot kérek RX480 beállításhoz!
Az alábbi beállításokkal 155W a fogyasztás kártyánként. Moddolva van 1750-e timing-ra és dualban használom.

tényleg ennyit kell ennek zabálnia?

drizzt_do_urden

Idézetet írta: Mickey Dátum május 02, 2017, 09:55:24 DÉLELŐTT
Tanácsot kérek RX480 beállításhoz!
Az alábbi beállításokkal 155W a fogyasztás kártyánként. Moddolva van 1750-e timing-ra és dualban használom.

tényleg ennyit kell ennek zabálnia?

valami ott nagyon nem jo mert a VIN nagyon lent van 11.5 felett kene legyen minimum de a legjobb a 12 kornyeke. Zorgnak a hozzaszolasait olvasd el valahol emliti ezt. szerintem nem kap eleg aramot a kartya es meg fog halni elobb utobb...gyorsan valtoztass valamit. vagy a riser rossz. vagy a tappal van valami kabelozas esetleg? 480 -as ennel tobbet kell birjon sokkal es kevessebb fogyasztassal. az enyem 2080 on megy 890 -el es 85 watt fogyasztas kb a gpu-z be.

nagymag

Szeretném megosztani veletek egy elméletem arról, hogy miért is nincs tuti beállítás egyik kártyára sem.

Azt tudjuk, hogy minden egyes GPU (és VRAM) más és más. Ennek egyik jelzője az ASIC quality, de mit is jelent ez pontosan? Az AMD esetében "The Stilt" világított rá néhány dologra:
IdézThe Lkg value is the fused LeakageID of the GPU. Convert it to decimal and divide by 1023, you´ll have the GPU-Z ASIC "quality". Higher LeakageID (or ASIC "quality") means higher leakage, which is bad unless you´re running on custom water cooling or LN2.

IdézOn AMD, ASIC Quality stands for the leakage current value (SIDD).

IdézA larger static leakage current = lower operating voltage, better scalability with voltage, a steeper power draw scaling with voltage, lower maximum voltage, higher temperature and higher power requirement.
ASICs with high leakage current have a lower efficiency, because power phase efficiency drops when the current increases even if the performance would stay the same. Similarly, higher currents result in higher power delivery losses in the components between the GPU and the VRM power phase. The chip itself also runs hotter due larger and more frequently appearing hotspots."

Azt ugye tudjuk, hogy egy GPU fogyasztása két dologból áll: Watt = Volt * Amper

Az elmélet úgy szól, hogy minél nagyobb az ASIC quality-je egy GPU-nak, annál nagyobb a szivárgó áram mennyisége, azaz annál több Amper-t igényel a stabil működéshez.
Ezt az Amper mennyiséget csak nagyon bonyolult (és veszélyes) módszerekkel lehet befolyásolni, ezért ma már nem nagyon foglalkozik vele senki. Szóval az áramerősség (amper) adott, mi a helyzet a feszültséggel (volt)? Ezt tudjuk állítani, de ez is a GPU által felhasznált amper mennyiségétől függ. Mondok egy példát (semmi konkrét, csak szemléltetés végett):
Van két azonos rx 470, amiknek 90W energiára van szükségük 1150 MHz-en. Az egyik magasabb ASIC quality-vel rendelkezik, mint a másik. Legyen mondjuk gpu0 90% és gpu1 60%.
gpu0 alapból 90 A-t kér, a gpu1 60 A-t. Ahhoz, hogy meglegyen a 90W, a gpu0 1v-al, míg a gpu1 1,5v-al fog operálni.

És itt jön egy kis csavar, ami bonyolítja a helyzetet: nem minden rx 470 kér 90W-ot 1150 MHz-hez. Van amelyik 65 W-ot fog kérni, és van amelyik 120 W-ot. Ez teljesen lutri (#1). Az ASIC quality a lutri #2, és a VRAM-nál is hasonló a helyzet, azaz lutri #3.

VRAM-nál még talán dupla lutri is van, mivel ott az órajel és a minél szorosabb időzítés a cél.

Szóval egy legalább 3 random változós vga kártyára egyszerűen lehetetlen atombiztos beállításokat ajánlani. A gyártók is igyekeznek ezt elkerülni, a konzervatív órajelekkel például, amit 100%, hogy minden kártya visz.

Igyekeztem leegyszerűsíteni ezt a kis irományt, remélem érhető maradt. ;)

Zorg33

No.
Nem ilyen egyszeru a matek.
Az aram a feszultseg es az asic quality fuggvenye.
A teljesimeny pedig a feszultseg negyzetevel aranyos.
Ezt szamold at megegyszer.

A valosagtol teljesen elrugaszkodott szamok jottek ki neked, aminek mar akkor gyanusnak krllett volna lennie amikor leirtad.
Hasonlitsunk egy 70 es 90% asic qualitys kartyat ossze.
70/90 = 0,77, aminek a négyzetgyöke 0,88
Tehát nagyságrendileg 12% eltérés van kb az asic quality teteje és alja között.
edit: Most nincs időm átszámolni pontosan de a teljesitményfelvételre visszaszámolva ez max 10%-ra jön ki (de inkább kevesebbre, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják) tehát kb 120W vs 130W

Egyebkent a quality % az pont a forditottja a leakage nek. Bar az idezetben nem ez szerepel de a logika es a tapasztalatok is ezt diktaljak.
Gyanitom, hogy ASIC qual % = 100 - ASIC leakage %

nagymag

Idézetet írta: Zorg33 Dátum május 02, 2017, 12:00:37 DÉLUTÁN
No.

Csak szemléltetés végett írtam az értékeket, semmi konkrétum, igyekeztem leegyszerűsíteni. Arra próbáltam rávilágítani, hogy mennyi változó érték van egy kártyán, és ezért nincs konkrét beállítás egyre sem, még ugyanaz a márka/típuson belül sem.

Zorg33

Idézetet írta: nagymag Dátum május 02, 2017, 12:13:40 DÉLUTÁN
No.

Csak szemléltetés végett írtam az értékeket, semmi konkrétum, igyekeztem leegyszerűsíteni. Teljesítményről még szó sem volt. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy mennyi változó érték van egy kártyán, és ezért nincs konkrét beállítás egyre sem, még ugyanaz a márka/típuson belül sem.

De van univerzalisnak mondhato beallitas.
Ne vonj le ugy kovetkezteteseket, hogy nem ismered a korulmenyeket.
EVV-nek es az offsetnek olvass utana.

nagymag

Idézetet írta: Zorg33 Dátum május 02, 2017, 12:18:31 DÉLUTÁN

Erre tudnál egy példát mondani?

Zorg33

Idézetet írta: nagymag Dátum május 02, 2017, 12:22:33 DÉLUTÁN

példa:

DPM7 freq: 1100MHz fesz: 65288 (EVV) és -37.5mV VDDC offset.
Ez minden kártyával garantáltan jó lesz.
Persze ezt önmagában nem elég beállítani a stabil működéshez, de a lényeg ez.

nagymag

No.

A valosagtol teljesen elrugaszkodott szamok jottek ki neked, aminek mar akkor gyanusnak krllett volna lennie amikor leirtad.
Hasonlitsunk egy 70 es 90% asic qualitys kartyat ossze.
70/90 = 0,77, aminek a négyzetgyöke 0,88
Tehát nagyságrendileg 12% eltérés van kb az asic quality teteje és alja között.
edit: Most nincs időm átszámolni pontosan de a teljesitményfelvételre visszaszámolva ez max 10%-ra jön ki (de inkább kevesebbre, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják) tehát kb 120W vs 130W

Egyebkent a quality % az pont a forditottja a leakage nek. Bar az idezetben nem ez szerepel de a logika es a tapasztalatok is ezt diktaljak.
Gyanitom, hogy ASIC qual % = 100 - ASIC leakage %

Értem. Ha a gyakorlat azt mutatja, hogy az ASIC quality-vel pont ellentétesen csökken a leakage, akkor storno az egész. A számokat hasra írtam csak, szemléltetés végett.
Köszönöm az útmutatást!

Til

Idézetet írta: Zorg33 Dátum május 02, 2017, 12:33:07 DÉLUTÁN
Idézetet írta: nagymag Dátum május 02, 2017, 12:22:33 DÉLUTÁN

példa:

DPM7 freq: 1100MHz fesz: 65288 (EVV) és -37.5mV VDDC offset.
Ez minden kártyával garantáltan jó lesz.
Persze ezt önmagában nem elég beállítani a stabil működéshez, de a lényeg ez.
Az EVV egy fix ertek?Ha igen, akkor at lehet valtani mVolt-ba?Csak a bios hexa ertelmezes szerinti erteket fejezik ki igy?
Ha egy kartya alacsony asic qualityvel rendelkezik,akkor az offset ertek allitassal lehet rajta segiteni?
Koszi
C:\> del c:\command.com

somogyi betyár

Kerestem 480 tozyikot, de nincs... :o
..ezért talán ide illik.
480-hoz low energy bios (azt hiszem, Vegan így nevezte) van-e valakinek, vagy honnan lehet ilyesmit előrántani?
Közzzi
"Ahol akarat van, ott mód is akad"

drizzt_do_urden

itt nezz korul hatha megkapod ami neked kell :))

https://forum.ethereum.org/profile/discussions/17803/boysie

ettol szarmazik a low energy is!

somogyi betyár

Nem ment.
"SubsystemID mismatch"
..vagy ilyesmi errort kaptam, amikor rányomtam a flesselésre.
..de gyanús is volt, mert 2 low E bios-a is volt, de egyiknél sem írta, milyen márkájú ramra.

somogyi betyár

Idézetet írta: somogyi betyár Dátum május 05, 2017, 01:45:24 DÉLELŐTT
Nem ment.
"SubsystemID mismatch"
..vagy ilyesmi errort kaptam, amikor rányomtam a flesselésre.
..de gyanús is volt, mert 2 low E bios-a is volt, de egyiknél sem írta, milyen márkájú ramra.

A WIN-es verzió nem ment, a DOS ablakossal működött, hogy lerövidítettem a bios nevét.
..szóval a név is lehetett a ludas.

somogyi betyár

Idézetet írta: somogyi betyár Dátum április 25, 2017, 01:10:27 DÉLELŐTT
Újabb talány -értsd: nem értek hozzá- a csodakártyával...  ;D
Egyszerűen nem hajlandó 1000mV-nál alacsonyabb feszt beállítani WattTool-lal.
Mindegy, hogy fut-e a bánya, vagy közben, vagy előtte, vagy újraindítom-e...nem hat.
WattMan annyival kedvesebb velem, hogy ha beírok egy értéket, nem csinál semmit, majd a másikhoz is beírok egy értéket, akkor hajlandó mindkettő feszt a magasabb  értékre állítani  :o
Kikkkészülök :D

UPDT:
Na, ez a brilliáns módszer WattTool-lal is műkszik.

...ééééés nem állunk le anomáliákkal :o
Gigabyte 480 gaming g1 (Samsung)
WattTool beállításoknál a VID felveszi a GPU-ra beállított feszültséget, de a VOUT a mindenkori VID-0.01V, függetlenül a memóriára állított feszültségtől.
...és a durva az, hogy ha a memóriát beállítom X-re, akkor is a VID ugrik X-re, a VOUT pedig felveszi az X-0.01V-ot :D

Ezt fejtsd meg, Zorg :D

Barbár

Üdv!

Nemrég vágtam bele a bányászatba, igyekszem felhozni magam a fórum olvasásával, de van 1 kérdésem amire eddig nem találtam választ:

"Micron" memóriás 8GB-os Asus rx470 -eket vettem.
Ezeknek a bios moddolása kapcsán tudna valaki segítséget mutatni?

Ahogy eddig látom a hynix és a samsung memóriák a nagyon elterjedtek, ezek moddolásáról kb 30 videót néztem végig, de ezekben nem is említik, hogy milyen "gyártmányú" a memória, csak AtiWinFlash, PolarisBiosEditor, stb és csinálják is..

Itt a fórumot olvasgatva viszont elbizonytalanodtam, hogy akkor most miben számít a memória gyártmánya és miben nem?

Köszi a segítséget előre is!!!

Sipi

Szereztem sapphire nitro+ 470 8gb és 480 8gb Samsung ramos kártyákat. A 470-es 1625 timing a 480-as pedig 1750-es timingra moddoljam? Eth+dcr-t bányászok majd velük is. Valamint ezekhez a kártyákhoz tudnátok segítséget adni watt-tool beállításban? Köszönöm.